Mam problem gdyż, system po zalogowaniu bardzo wolno się ładuje, a właściwie chodzi o programy i cały pasek start czy pulpit. Mija jakieś 5 minut zanim wszystko się załaduje i można normalnie korzystać z komputera. Nie mam nadmiaru programów w autostarcie. Podam info jakie będzie trzeba.
Długie ładowanie pulpitu przy starcie zależy najbardziej od przeładowania pulpitu i od uruchamianych aplikacji w autostarcie.
Updatery najwięcej zajmują czasu przy uruchamianiu. Nawet adobe flash player przy uruchomieniu sprawdza aktualizacje, co można zresztą wyłączyć w panelu sterowania, flash player i zakładka zaawansowane.
Ccleaner - opcja narzędzia, autostart i jest po prawej na dole opcja zapisania do pliku tekstowego. Treść się kopiuje i wkleja na np wklej.to, a tu zapodaje linka.
Zsoft uninstaller portable - ustawia się język polski i wybiera z menu plik zapisz. Znowu treść tego pliku kopiujesz itd, dajesz tu linka ze wszystkiego, co masz zainstalowane. http://portable.info.pl/zsoft-uninstaller-portable/ Gdybyś chciał wersji instalacyjnej tego programu, to jest niżej tego portable. Program ma też autostart w opcjach narzędzia, ale z autostartu trzeba by zrobić screen i pokazać.
Odinstaluj Akamai NetSession Interface, ale dokładnie. Zsoft wyszuka pozostałości, jak i revo. Pobierz OTL i pokaż obydwa logi. W EXTRAS na dole będą ostatnie errory. Tam będzie pisało, jakie aplikacje powodują błędy. Zobaczymy. U Ciebie może być nawet konflikt sterowników, bo nawet jeden z tych ciągów liczbowych w nazwie, to najnowszy sterownik do gier 3D, ale inne przewijają się w w necie, w logach ludzi mających problemy. Stąd obydwa logi, żeby specjaliści się przyglądnęli.
Tryb wyłączony tej usługi powoduje Błąd systemu 1058 Ostatnie błędy w podglądzie zdarzeń, jak i te poprzednie odwołują się do tego błędu.
Darmowych AV jest dużo, jednak microsoft essentials współpracuje z centrum zabezpieczeń systemu windows i choć np taki comodo więcej oferuje, to najlżejszy i najsprawniejszy jest essentials. Działają wszystkie latki bezpieczeństwa i o to chodzi. Błąd comodo może być bardzo groźny dla systemu. Wprawdzie pierwsze szybkie skanowanie essentialsem trwa dość długo, nawet do godziny czy coś tam, to następne kilka minut i zawsze jest aktualna baza.
Zauważyłem też privatefirewall. Trzeba to wziąć pod uwagę, że jakieś ustawienia do blokowania ruchu sieciowego mogą wywołać konflikt w systemie, Też bym na próbę odinstalował, bo to nie problem zainstalować ponownie ten program free. Essentials świetnie pracuje z zaporą systemową.
Avast też mógł się pogryźć z privatefirewallem. Konflikt ustawień i priorytetów.
Patrz na to z drugiej strony: Jeśli przyczyna konfliktów z avastem i nie tylko, może być privatefirewall, czy jego ustawienia, to przecież nie jest problemem odinstalowanie privatefirewalla i powrót do zapory systemowej. Przynajmniej trzeba taką ewentualność sprawdzić. Zapora windows nie jest zła. U mnie latami nic nie puszcza, choć nie mam antywirusa. Jeszcze do tego lekki Essentials, to wypas.