Wolne obroty wentylatorka

Witam.

Niedawno znalazłem w szufladzie z gratami dwa wentylatorki do komputera jeden 92mm na 2 pin oraz drugi jakiś mały na 3 pin, płyta główna jest na 3 pin więc zmieniłem końcówkę z wentylatora 92mm 2 pin na 3.

Wentylatorek jest na 12v po podpięciu działa normalnie , tylko bardzo wolno się kręci , ściągnąłem program SpeedFan z myślą o podkręceniu obrotów z tym , że wykrywa tylko wentylator procesora.

Bawiąc się w BIOSIE też nie mogłem znaleźć dodatkowego wentylatora więc pytanie brzmi czy istnieje możliwość podkręcenie obrotów tego wentylatora czy zawsze będzie się tak wolno kręcił.

Firmy wentylatorka nie znam pisze na nalepce ale w tym celu bym musiał znowu odpinać komputer czego nie chce mi się robić.

Z pewnością powinien się szybciej kręcić, przykładając do niego rękę praktycznie nie czuję się podmuchu powietrza.

1.) możne jest zabrudzony i cza go przeczyścić

2.)jeśli chcesz nim sterować to musisz mieć kontroler obrotów lub 4 pinowa wtyczkę w tedy jak bios ma taka funkcje będzie ci nim sterować

http://www.proline.pl/sklep.php?p=SPC+FANSTER kontroler

Niekoniecznie,głównie 4 pin daje automatyczne dostrajanie obrotów względem panującej temperatury na danym podzespole i ,3 pin da się kontrolować,kwestia czy masz taką opcje w biosie.

Dodane 25.03.2010 (Cz) 9:39

U mnie na starym kompie nazywa się :

Q-FAN CONTROL,wiatraki są tylko 3-pinowe .Płyta Asus ,bios AMI.

mając wentyla na dwa przewody nie odczytasz obrotów z płyty, do tego potrzebujesz trzech przewodów