Wolne pobieranie plików aktualizacji w ubuntu

Witam, zainstalowałem sobie dzisiaj polski remiks Ubuntu 11.04, robię teraz aktualizację do 11.10 i pobiera mi wszystko z zawrotną prędkością 89.2(jedna z większych szybkości) i chce mi to robić przez ok 5 godzin. Gdybym miał słabego neta to bym się nie przejmował, ale ja mam neta z upc 50 mega!

Coś mam ustawić czy co? bo nie wiem co blokuje mi szybsze pobieranie.

Jeżeli w innych pobieraniach nie ma problem, czy stronach typu speedtest.net to raczej bym zawalił winę na to że po prostu po premierze 11.10 serwery są dosyć obciążone i nie dają radę, zaczekaj parę dni z aktualizacją aż się wszytko unormuje. Albo wgraj od razu 11.10 (obrazy dysków zazwyczaj są na większej ilości serwerów, przez co nie powinno być takich problemów).

Na speed tescie też jest problem pokazuje mi 1538641678.png, a na windowsie pokazuje mi 50 mega. Mam internet po kablu.

http://www.ubuntugeek.com/how-to-disabl … buntu.html i powiedz mi jak łączysz się z netem? Wi-fi, kable czy inaczej.

ipv6 mam na ignoruj,jeżeli o to chodzi. Mam po kablu z modemu thomsona, który upc daje.

http://www.ubuntugeek.com/how-to-change … linux.html jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, sprawdź jakoś jakie MTU masz na Win (poszukaj w google jak to zrobić) i ustaw tą samą wartość na ubuntu.

Na windowsie standardowo mtu jest na 1500, więc ustawiłem tyle samo na ubuntu, ale nic to nie dało. Ściągnę dzisiaj porostu nowy obraz i zainstaluje jeszcze raz, tak będzie najszybciej.

Normalka, przy moich 4mb/s ubuntu aktualizowało mi się ponad 3 godziny.

Świeża instalacja jest najlepszym rozwiązaniem.

Czy to normalne w ubuntu? A w innych dystrybucjach też jest to zjawisko?

Nie - nie ma to związku z Ubuntu ani żadną inną dystrybucją … Wszystko zależy od obciążenia serwerów na daną chwilę. Instalator niektórych dystrybucji już przy instalacji konfiguruje repozytoria dla mirrorów najbliżej położenia (kraju) użytkownika.

To już też zmieniałem serwer dla Polski i serwer główny… i nic nie dało

Ubuntu przez unity zyskało znaczną popularność, coraz więcej użytkowników zaczyna korzystać z ubuntu (widać to choćby po komentarzach w centrum oprogramowania)

Po prostu serwery są przeciążone, poczekajcie kilka dni, i wtedy prędkość na pewno będzie szybsza, u mnie tak było :slight_smile:

Aż miło spojrzeć jak do centrum oprogramowania trafia co dziennie nowa dawka softu :slight_smile: - Widać developerzy też zainteresowali się ubuntu.