Wolnego nagrywanie płyt i zwalnianie systemu

Co może być powodem bardzo wolnego nagrywania płyt w Ubuntu (CDRW ~4x a DVD ~0,5x)? Do tego podczas nagrywania system jest nieco zamulony. A w winxp czy Zenwalk wszystko jest OK więc sprzęt jest w porządku. Problem dotyczy lapka z sygnaturki i pojawił się niedawno, tak nagle.

Pewnie kernel… Masz zaktualizowany system?

naturalnie, że zaktualizowany

Zobacz, może dmesg pokazuje coś ciekawego…

Jak czujesz się na siłach skompiluj sobie kernel… przynajmniej wiesz co jest jak i w jakiej wersji…

Jakiego programu używasz do nagrywania? Odradzam Brasero i wbudowany w Ubuntu program, którego nazwy nie pamiętam ;] Od czasu, kiedy zraziłem się do Brasero świetnie sprawuje się GnomeBaker, którego polecam. Program jest w repozytoriach.

Używałem i Brasero i Nautilus-cd-burner i K3b i Wodim. Gnomebaker z tego co kojarze to również wykorzystuje Wodima więc nic to nie zmieni. Zwłaszcza, że w Zenwalk GNU Linux Brasero nagrywa idealnie. Może rzeczywiście problem z kernelem ale przecież mam oficjalny z repo Ubuntu więc nie powinno być problemów. Samemu to mi się nie bardzo chce kompilować. Już kiedyś próbowałem i po 30 minutach wyskoczył błąd.

No to albo jest błąd w kernelu, albo w jakiejś bibliotece z której korzystają wszystkie programy, którymi próbowałeś nagrywać…

Na to wygląda, a to jak szukanie igły w stogu siana. Na pewno wszystkie te programy korzystają z wodima, ale nie znalazłem nowszej jego wersji od tej posiadanej. Poza tym, wszystko (99%) mam z repo czyli tak jak większość użytkowników. Dziwna sprawa.

Ale nie masz sprzętu jak 99% innych.

Spróbuj cofnąć wersję wodima lub/i wersje kernela