Jeszcze dwie rzeczy, które zauważyłem. Po pierwsze mam jakiś problem z zainstalowaniem aktualizacji dla Windows7, nie chce mi się zainstalować podana jako “ważna aktualizacja” - Advanced Micro Devices, inc driver update for AMD SMBus. A druga rzecz to CCleaner i w rejestrze gdy sprawdzam co jakiś czas mam jakieś problemy dotyczące ActiveX i Javy.
Natomiast jeśli idzie o czyszczenie, to parę dni temu CCleanerem czyściłem przeglądarkę.
Fanboje glaryego mają mają problem…
Glarysoft nie ma problemu, bo nie ma takiego modułu, który byłby więcej niż przeciętny. Słaby defrag, słabe odinstalowanie, słabe czyszczenie. Po miesiącu używania glarego, to pozostaje śmieci choćby w rejestrze - sprawdzałem kiedyś - było parę tysięcy tego (po glarym wyczyścił jetclean).
Do tego glary potrafi nie widzieć niektórych programów. To jak on może po nich czyścić? W 2009 roku pierwszy raz zobaczyłem ekran śmierci po glarym. Załatwił sterowniki dźwięku, pokasował niektóre współdzielone sterowniki, nero nie umiał odinstalować, a uszkodził system.
Glarego porzuciłem, dość dawno. Nie usuwał wszystkiego, i rzeczywiście, śmieci w rejestrze zostawiał. Od kilku lat, mam tylko i wyłącznie CCleaner. Programy takie jak Glarry Utilities, czy AVG TuneUp to tylko mieszają w systemie, udają że coś robią.
Do czyszczenia można jeszcze użyć Odkurzacza.
albo mopa - suchar
Każdy program działa pomaga oprócz TuneUpa i Ashampoo…
Ok, tak jeszcze wracając do tematu. Jeśli idzie o Firefox, to nawet trochę lepiej zaczął mi chodzić. Jak się okazało, gdy zainstalowałem wersję 52, to potem nawet się nie zorientowałem jak mi sama się aktualizowała do 53… Teraz mam już 52, jest lepiej. Jednak mam inny problem, a mianowicie podczas przewijania ekranu w przeglądarce ekran - nie wiem jak to dokladnie nazwać - faluje, w każdym razie jest takie dziwne wrażenie, co jest tego przyczyna?
Przczyn kilka:
https://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=44819
- strony ciężkie z JS
- akceleracja sprzętowa nie przyśpiesza i psuje scrollowanie
- brak trybu aero (nie zawsze na braku nie powinno być takiej kreski / fali)
- inne
Po zainstalowanie znowu Javy problem ekranem podczas przewijania zniknął…
Ja też zauważyłem, że FF działa teraz dramatycznie wolno i niewydajnie. Używam od wielu lat i wcześniej nigdy nie sprawiał problemów, ale teraz coraz częściej zdarza mi się korzystać z Chrome, bo praca na FF po prostu staje się niemożliwa przy 10+ zakładkach.