Wolno działające łącze internetowe


(WooQash) #1

Witam. Od pewnego czasu mam problem z łączem (lub komputerem). Normalne przeglądanie stron czasami staje się uprzykrzające gdyż strasznie długo się wczytują a zdarzało się i tak, że się rozpadywały. Innym problemem są np. filmiki czy to na YouTube czy innych serwisach, ostatnio stało się to już bardzo upierdliwe m.in. strona ładuje się, zazwyczaj jeszcze w trakcie ładowania strony filmik już się zaczynał buforować/odtwarzać (widocznie), teraz stronka się załaduje i tak jakby stoi, nic się nie działo, ale gdy np. jak filmik jest krótki (szybki czas buforowania) on nagle się odtwarza a pasek staję się od razu cały zapełniony (załadowany), gdy np. chcę oglądać film od jakiegoś momentu nie jest to możliwe, nie wywoła to żadnej reakcji. Drugim uporczywym problemem stało się pobieranie plików. Klikam na danej stronie Pobierz i strona się ładuje, ładuje i ładuje po chwili (gdy plik jest np. mały) pokazuje się czy chce zapisać/otworzyć klikam i on od razu się pokazuje/zapisuje. Używam przeglądarki Firefox 3.5.5, próbowałem wcześniej filmiki odtwarzać na IE8 oraz Chrome - skutek ten sam, z plikami się nie bawiłem jeszcze. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale bardzo mocno mnie to rozprasza i czasami nie daje pracować. Jedynym wyjściem jest restart komputera wtedy wraca wszystko do mniej/więcej normy ale ostatnio już po chwili wszystko się paprze. Tak jeszcze wspomnę o bardzo częstych zrywkach internetu, tj. nagle internet pada i albo wstanie albo nie i muszę otwierać Centrum Sieci i Udostępniania, wyłączyć i włączyć kartę sieciową wtedy zaskakuje chociaż ostatnio też musiałem powtarzać proces gdyż nie chciało załapać. To bynajmniej dzieje się i działo długi czas i zazwyczaj zdarzało się w okolicach godziny 24:00 lecz ostatnio dzieje się to w biały dzień nawet i popsuło mi to już humor, bardzo (nawet z myślą rozwalenia na drobny mak). Mi się wydaje, że to wina operatora, lecz pomiędzy modemem a komputerem mam router D-Link DI-524 i nie wiem czy to on czy jak bo on nie jest w pełni sprawny, nie działa Wi-Fi (chociaż wszystko mam podłączone po kablach i Wi-Fi nie potrzebne mi ale sam fakt, że nie działa).


(Monczkin) #2

WooQash , nazwij proszę temat konkretnie, zgodnie z zasadami forum.