Problem pojawił się niedawno w zasadzie z niczego, dysk długo doczytywał dane (np. w grach), potem mp3 w winampie zaczęły “ścinać”, tuner tv też, wiec postanowiłem zrobić format. Wszystko było dobrze przez około 2 dni, potem wszystko wróciło, więc zrobiłem na nowo partycje (Seagate 40GB ATA) i to samo - po 2 dniach dobrej pracy znów wszystko wróciło. Dysk często skrzypi, co w przeszłości zdarzało się bardzo sporadycznie, jedne filmy ścinają, inne nie, FIFA 07 chodzi w miarę normalnie, GTA 3 świruje :o Prosiłbym o pomoc. Czy przypadkiem dysk nie jest do wymiany?
być może , ale na początek zainstaluj HDTUNE i wklej zawartość zakładki SMART oraz zrób skan pod kątem bad sektorów (ostatnia zakładka w programie)
a moze dysk po prostu długo nie był defragmentowany?
Więc defragmentacja raczej nie pomoże.
Wydaję mi się że dysk po prostu się sypię.
Użyj narzędzi producenta dysku i sprawdź go.
Wklej tu co podaje SMART dysku.
A więc:
Za chwilę jeszcze przeskanuję na bad sectory.
Mi też się wydaje że się sypie, ale dlaczego po formacie przez dwa dni chodzi normalnie?
wygląda że wysypał się cache dysku tak niskich transferów to nie ma nawet czytniki dvd
wklej zawartość zakładki HEALTH , nawet w pio mode 4 (bez UDMA) powinno działać znacznie szybciej, ewentualnie kontroler dysku się wysypał (zmień jeszcze taśmę oraz podepnij pod 2 kontroler - ide2)
Złączono Posta : 06.05.2007 (Nie) 14:11
No więc podpiąłem dysk pod drugą taśmę na której mam zwykle podpięte CD-ROMy i wyniki moim zdaniem są obiecujące, czyli wygląda na to że kontoler był walnięty, chociaż dysk też coś szwankuje (pod koniec wykresu):
Złączono Posta : 06.05.2007 (Nie) 14:44
Chyba jednak nie w taśmie tkwił problem - chyba ide1 jest zwalony bo podpiąłem dysk z inną taśmą i też mulił, ale w zasadzie problem rozwiązany, zamieniłem kanały dysku z cdromami i po sprawie.
a jaki masz sprzęt ?? Burst rate w granicach 14mb to bardzo niski wynik mimo wszystko , chyba że dysponujesz komputerkiem z poprzedniego stulecia/ tysiąc lecia
Nie no ja mam athlona xp 2000+, płyte gigabyte GA-7VA, 760 MB ram, geforce 6800gs 128/128
ja na twoim miejscu podłączyłbym inny dysk twardy zainstalował na nim system aby ostatecznie wykluczyć jedną z dwóch możliwości :
-
uszkodzony dysk twardy
-
uszkodzony kontroler ide na płycie głównej
Podaj jaki masz zasilacz pozycja 0A oznacza np za słaby zasilacz, złe podłączenie do zasilania molexa/sata i masz bady które mógł spowodować lipny psu.
S.m.a.r.t - Z Czym To Się Je? - Przewodnik
Przecież ten dysk ma 154 badsectory.
To początek jego końca.
edit
I następnych 25 w drodze.
Nie sugerować się tylko tym co podaje SMART,szczególnie przy dyskach Seagate,często są przekłamania w odczycie.
No więc zasilacz mam Q-Tec 450W za którego dałem 160 zł, więc nie sądzę żeby to był problem.
nie znam to jakiś niszowy zasilacz
a co do tematu podepnij inny dysk twardy, postaw os’a i przetestuj