Wolno działający dysk

Problem pojawił się niedawno w zasadzie z niczego, dysk długo doczytywał dane (np. w grach), potem mp3 w winampie zaczęły “ścinać”, tuner tv też, wiec postanowiłem zrobić format. Wszystko było dobrze przez około 2 dni, potem wszystko wróciło, więc zrobiłem na nowo partycje (Seagate 40GB ATA) i to samo - po 2 dniach dobrej pracy znów wszystko wróciło. Dysk często skrzypi, co w przeszłości zdarzało się bardzo sporadycznie, jedne filmy ścinają, inne nie, FIFA 07 chodzi w miarę normalnie, GTA 3 świruje :o Prosiłbym o pomoc. Czy przypadkiem dysk nie jest do wymiany?

być może , ale na początek zainstaluj HDTUNE i wklej zawartość zakładki SMART oraz zrób skan pod kątem bad sektorów (ostatnia zakładka w programie)

a moze dysk po prostu długo nie był defragmentowany?

Więc defragmentacja raczej nie pomoże.

Wydaję mi się że dysk po prostu się sypię.

Użyj narzędzi producenta dysku i sprawdź go.

Wklej tu co podaje SMART dysku.

A więc:

hdtunebenchmarkst340014ow2.png

Za chwilę jeszcze przeskanuję na bad sectory.

Mi też się wydaje że się sypie, ale dlaczego po formacie przez dwa dni chodzi normalnie?

wygląda że wysypał się cache dysku :wink: tak niskich transferów to nie ma nawet czytniki dvd :stuck_out_tongue: wklej zawartość zakładki HEALTH , nawet w pio mode 4 (bez UDMA) powinno działać znacznie szybciej, ewentualnie kontroler dysku się wysypał (zmień jeszcze taśmę oraz podepnij pod 2 kontroler - ide2)

hdtunehealthst340014ala1.png

Złączono Posta : 06.05.2007 (Nie) 14:11

No więc podpiąłem dysk pod drugą taśmę na której mam zwykle podpięte CD-ROMy i wyniki moim zdaniem są obiecujące, czyli wygląda na to że kontoler był walnięty, chociaż dysk też coś szwankuje (pod koniec wykresu):

hdtunebenchmarkst340014lv3.png

Złączono Posta : 06.05.2007 (Nie) 14:44

Chyba jednak nie w taśmie tkwił problem - chyba ide1 jest zwalony bo podpiąłem dysk z inną taśmą i też mulił, ale w zasadzie problem rozwiązany, zamieniłem kanały dysku z cdromami i po sprawie.

a jaki masz sprzęt ?? Burst rate w granicach 14mb to bardzo niski wynik mimo wszystko , chyba że dysponujesz komputerkiem z poprzedniego stulecia/ tysiąc lecia :stuck_out_tongue:

Nie no ja mam athlona xp 2000+, płyte gigabyte GA-7VA, 760 MB ram, geforce 6800gs 128/128

A co mówi program producenta dysku.

TEN

ja na twoim miejscu podłączyłbym inny dysk twardy zainstalował na nim system aby ostatecznie wykluczyć jedną z dwóch możliwości :

1. uszkodzony dysk twardy

2. uszkodzony kontroler ide na płycie głównej

Podaj jaki masz zasilacz pozycja 0A oznacza np za słaby zasilacz, złe podłączenie do zasilania molexa/sata i masz bady które mógł spowodować lipny psu.

S.m.a.r.t - Z Czym To Się Je? - Przewodnik

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=166218

Przecież ten dysk ma 154 badsectory.

To początek jego końca.

edit

I następnych 25 w drodze.

Nie sugerować się tylko tym co podaje SMART,szczególnie przy dyskach Seagate,często są przekłamania w odczycie.

No więc zasilacz mam Q-Tec 450W za którego dałem 160 zł, więc nie sądzę żeby to był problem.

nie znam :stuck_out_tongue: to jakiś niszowy zasilacz :slight_smile:

a co do tematu podepnij inny dysk twardy, postaw os’a i przetestuj