Wolno dzialajacy internet po instalacji łatek i programów

witam i pozdrawiam a poniżej problem. może ktoś wie.

po wgraniu systemu internet chodzi jak złoto /szybkość/ po 3 dniach dogrywania przez windows łatek, uaktualnień i innych ■■■■■■■ następuje gigantyczne spowolnienie neta. jest tak zawsze. da się pracować ale jaka męka. jest na to rada?

chciałbym dodać ze poza avastem, skype i rewo nie mam innego programu na kompie.

Hej,

W największym stopniu działanie komputera zwalnia właśnie oprogramowanie antywirusowe. A im starszy komputer, tym większy stopień zwolnienia.

polipopoli , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus

drogi moderatorze.

wykasowałem avasta i poprawa jest nieznaczna. teraz jestem pewien ze to dodatki i inne łatki które dobija windows, spowalniają internet. jakaś olśniewająca rada na to jest? cos mądrzejszego od “zmień tytuł”?

Po aktualizacjach, zawsze jest dużo niepotrzebnych plików. Odkurzacz, to na XP wymiecie ok. 6GB resztek po wszystkich aktualizacjach. Na win7, to trochę mniej. Masę błędnych ścieżek, wpisów i śmieci, wywali bezpieczny JetClean. W zasadzie system spowalniają załadowane i uruchomione usługi i procesy. Bez optymalizacji autostartu i usług, nie ma mowy, żeby system wyraźnie odsapnął. No i nie wiadomo, co tam masz. Żeby cokolwiek rozeznać się, trzeba pobrać spacesniffer. On to wyświetli graficznie i poda liczbowo, czego tak najbardziej jest za dużo, czy zbędne. Nie podałeś, czy to była reinstalacja, czy czysta instalacja. Po reinstalacji, dodatkowo jeszcze dochodzą stare pliki o rozszerzeniu .old, które są zbędne. Trzeba też koniecznie użyć Autoruns, bo startujący proces książki adresowej, to ewidentnie do odznaczenia w autostarcie. To na razie byłoby na początek. Potem będziemy sprawdzać, czy jakiś szkodnik się nie uruchomił, bo niektórzy mają avasta i zgłaszają wirusy.

wielkie dzięki Bogdan za odpowiedz. postaram się krótko. mowa o reinstalacji już którejś.

odkurzacz wyssał 2.5 giga

jetclean ponad 600 mb

spacesniffer- wspaniała aplikacja ale żeby z niej skorzystać trzeba się na tym znać niestety ja nie wiem co z tym zrobić.

Autoruns -znowu fajny programik ale nie wiem co odhaczyć. wole nie tykać tego. jedyne co wymyśliłem to zablokować gadżety.

.old ? nawet nie wiem z czym się to je i jak to wywalić.

ogólnie. szybkość trochę się poprawiła ale nie jest to to samo co zaraz po reinstalacji. dodatki które dochodziły przez pierwsze 3 dni po reinstalce go tak zamuliły. póki co da się pracować. ale jeżeli masz jeszcze jakaś idee na to będę wdzięczny.

pozdrawiam dziękuje.

Pobierz sobie na wolny dysk takie coś - http://portable.info.pl/zsoft-uninstaller-portable/ To jest na tyle dobre, że możesz eksportować listę zainstalowanych programów do pliku tekstowego i możesz pokazać Tu, choćby linka do wklej.to. Ma też zakładkę narzędzia i menadżer autostartu. Pokaż screena. Coś się zastanowimy. Autoruns, to dobra sprawa, po uruchomieniu trzeba wybrać z menu file zapis sawe i zapisać plik autorunsa do dokumentów, następnie zapodać na hosting, a tu linka. Ja korzystam z http://przeklej.net/

walczyłem z tematem 2 tygodnie i nie jestem w stanie zrobić screena:(

za gupi jestem :slight_smile:

ale zastanawiam się czy to nie jest inny powod. wyskoczyl mi ekran śmierci a to początek problemów. z doświadczenia wiem ze tylko kwestia czasu jak cos padnie. podejrzewam twardy dysk albo nvidie. już raz twary był zmieniany na gwarancji. tera lipa, skonczyla się /dell/.

swoja droga zawiodłem się na dellu. co rok cos leci, ladowarka, twardy, dvdrw. nie tego oczekiwałem od della. więcej go nie kupie bo jakość/cena jest tego nie warta.

coz pozostaje się meczyc dalej, przynajmniej działa jako tako, na razie:)

.old, to rozszerzenie wskazuje, że jest do czynienia ze “starym” folderem. Dużo tego potrafi być po poprzedniej instalacji systemu. Gdy choć raz robiłeś reinstalacje, to tego może być dużo. Gdybyś sprawdził w zakładce healt - hd tune, czy nie masz uwalonych sektorów. Gdy jeszcze ten element względnie dobry, to robisz wielki sprzątanie programem PrivaZer. W DP opisałem trochę ten program. Najlepiej pobrać portable. Odznaczasz tylko hasła w ustawieniach. Mnie nie zawiódł na laptopie. Na pc też nie zawiódł, który ma siódmy rok, dysk seagate barracuda, płyta intelowska ze zintegrowaną grafiką i bezproblemowo oglądam sobie film HD na dysku. Mnie też wlulili zasilanie tracera. Pozbyłem się i dobrze, że choć komputer mi nie klaska, bo nie lubię dziękowania. Dasz posta w temacie wybor-komputera-zestawy-komputerowe-t267420.html to Ci złożą tanie niezawodne pudło do pracy i rozrywki.

Hej,

Czyli w takim przypadku najlepiej sprawdzić kondycję dysku twardego przy pomocy na przykład CrystalDiskInfo.

A jaki dokładnie błąd?

polipopoli , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus

niestety droga redakcjo pisze z zagranicy i nie wiem jak się wstawia ogonki ani kreseczki w tym tekście. edytor tekstu na waszym polu nie działa! a teraz wskakują i działa, dziwne:) zastosuje się do polecenia.

Dodane 16.09.2013 (Pn) 21:32

niestety crystal… przeczytałem ze działa na 32bit a mój komp ma 64bit czyli lipa.

niestety nie spisałem z ekranu śmierci nr-u. bledu, przez to nie wiem o co chodzi.

Przecież można uruchomić 32 bitową aplikację w Windows 7 64 bit.

Pokaż screen’a (wszystkie parametry) z CrystalDiskInfo portable wypakuj i uruchom (zmień ustawienia, Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]).

falcon89

zrobiłem ścieżkę jak mówiłeś: (zmień ustawienia, Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC])i mam CrystalDiskInfo, ale jak zrobić screena to już nie mam pojęcia. musiałbyś mi napisać jeszcze sieczkę jak do cristal… bo nie mam pojęcia jak to zrobić.

Bogdan_G

wyczyściłem PrivaZer -em kompa i to działa! nie jest jak nówka nie jest idealnie ale poprawa jest znaczna. ten program używać zawsze po reinstalce czy od czasu do czasu tez? ten program okazał się najbardziej praktyczny spośród tym które mi podałeś. może dlatego ze nie potrafię wykorzystać możliwości innych. co to zasilanie tracera? niestety nie wiem :slight_smile: pudla raczej nie chce, tylko notebooki.

PrivaZer dobry do zastosowania po każdej reinstalacji systemu, ale ja, to tak raz na pół roku przy normalnym użytkowaniu. Tracer, to marka obudów i dość niebezpiecznych zasilaczy, które nawet mogą spalić płytę. Polecam Ci programy, które sam używam na XP x32 i Win7 x64.

Do codziennej higieny używam program JetClean z tego powodu, że bezpiecznie wyszukuje jak Ccleaner, ale lepiej sprząta i kasuje błędne ścieżki, zalegające po dawno odinstalowanych programach.

Odkurzacz używam raz w miesiącu po aktualizacjach, ale tylko “Wstępne czyszczenie”, no i na początku można dokonać optymalizacji autostartu.

Gdy mam kłopoty z jakimiś spowalniającymi procesami, to używam RogueKiller. Pobiera się na pulpit. Na win7 uruchamia jako administrator, bez instalowania. Wykonuje się skanowanie. Potem klika się w opcję usuwanie, nawet, gdy nic nie znajdzie. To taki program, którego użycie przywraca domyślne systemowe ścieżki, ikony, skróty, nawet wraca dostęp do programów na pasku szybkiego uruchamiania, przy problemach i z tymi sprawami. Jest to program na początku okrzyczany, jako dla zaawansowanych i powielają opisy do dziś, a to dość bezpieczny program, który ratował mnie wiele razy i tu na Forum, pomógł ludziom w wielu przypadkach. Wykonuje się też naprawę skrótów, która jest po prawej stronie w menu RogueKillera. Logi i backup będą na pulpicie. Robisz koniecznie restart i wtedy zadziałają domyślne systemowe ścieżki dostępu. Możesz zapodać loga nr2 z usuwania. to, co będzie na pulpicie z RogueKillera, to normalnie usuwa się do kosza. Przy problemach, za ileś miesięcy, pobiera się aktualną wersję. Ten program wskazuje też, czy jest jakaś infekcja, a funkcja naprawy systemowych ścieżek dostępu, jest nieoceniona.

Pozdrawiam.

Bogdan_G

dzięki za info. na razie puki jestem w miarę zadowolony z pracy kompa nie będę już kombinować ale zapisze sobie na przyszłość i w razie spowolnienia poszczuje kompa RogueKiller-em:)

dzięki i pozdrawiam.

Dodane 23.09.2013 (Pn) 2:28

Bogdan_G

Bogdan mam jeszcze jedno pytanie bo widzę ze się znasz na kompach. mianowicie mam wgrane w pedefie ze skanera kartki papieru z notatkami napisanymi na maszynie do pisania. da się to jakoś przerobić na “język komputerowy” żeby nie przepisywać ręcznie wszystkiego?? istnieje cos takiego? z góry dzięki za odpowiedz.