Wolno działający komputer (wirus?)


(Rafalmikolajek) #1

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Ostatnio mam problem z szybkością działania mojego komputera. Bardzo długo się uruchamia, również długo czekam na uruchomienie każdego programu, niezależnie od tego czy to jest przeglądarka internetowa, czy cokolwiek z pakietu office. W programie nero (wersja nie ma znaczenia) filmy nagrywają się lub kopiują się z prędkością do 1000kb/s, co powoduje u mnie białą gorączkę. Komputer kupiłem w 2006 roku, nie wiem, może jest już przestarzały??? Poniżej to co mam:

Intel® Core2 CPU, 6300 @ 1.86GHz, 1.87 GHz, 1,00 GB RAM

Posiadam również raport z OTL:

http://www.wklej.eu/index.php?id=1a03d8ae77

Podczas skanowania w OTL utworzył mi się folder "Extras", jeśli będzie potrzebny również załączę.

Zauważyłem również, że po uruchomieniu komputera, przez dłuższy czas "mieli" mi się dysk, pomimo tego, że nie mam uruchomionego (poza avastem) żadnego programu (przynajmniej ja nic o tym nie wiem).

Bardzo proszę o waszą pomoc.

Serdecznie pozdrawiam.


(Drobok) #2

W własne opcje skanowania wklej:

:OTL


IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://search.babylon.com/?babsrc=HP_ss&mntrId=5468572f0000000000006cf04953f629&tlver=1.4.19.19&affID=17160

[2011-06-27 17:46:56 | 000,002,423 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml

CHR - plugin: Babylon Chrome Plugin (Enabled) = C:\Documents and Settings\monia\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb\1.0_0\BabylonChromePI.dll

O2 - BHO: (CescrtHlpr Object) - {2EECD738-5844-4a99-B4B6-146BF802613B} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.4.19.19\bh\BabylonToolbar.dll (Babylon BHO)

O3 - HKLM\..\Toolbar: (Babylon Toolbar) - {98889811-442D-49dd-99D7-DC866BE87DBC} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.4.19.19\BabylonToolbarTlbr.dll (Babylon Ltd.)


:Commands

[emptytemp]

Kliknij wykonaj skrypt. Użyj opcji sprzątanie. Usuń pozostałości po combofix http://oldtimer.geekstogo.com/OTC.exeusuń google toolbar wywal z autostartu nero back up (BCUService.exe/bcu.exe), jeśli nie ma opcji w ccleaner wklej w otl:

:OTL


SRV - [2009-08-04 17:29:54 | 000,219,360 | ---- | M] (DeviceVM, Inc.) [Auto | Running] -- C:\Program Files\DeviceVM\Browser Configuration Utility\BCUService.exe -- (BCUService)

O4 - HKLM..\Run: [BCU] C:\Program Files\DeviceVM\Browser Configuration Utility\BCU.exe (DeviceVM, Inc.)


:Commands

[emptytemp]

Kliknij wykonaj skrypt.

Przeczyść ccleanerem http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html

Wykonaj defragmentację dysku.

Zainstaluj sp3. http://www.microsoft.com/downloads/pl-p ... 22559d164e

IE8. http://www.microsoft.com/downloads/pl-p ... cdecd8852b

Przeskanuj dr web cure it http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=en

Oraz malwarebytes http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html


(nowakjac) #3

Mi to wygląda na pracę dysku w trybie PIO, ale tak się dzieje najczęściej przy dyskach podłączonych przez IDE (szeroką taśmą).

Aby to sprawdzić trzeba wejść w Panel sterowania/system/sprzęt/menadżer urządzeń, odnaleźć "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" i kliknąć na właściwości "Podstawowego kanału IDE" (PPM/właściwości, lub 2xLPM). Tam w ustawieniach zaawansowanych będzie podany bieżący tryb transferu dla dysku.

Jeśli tryb będzie na PIO (zamiast Ultra DMA) to najlepiej usunąć wszystkie kontrolery z systemu, czyli PPM na każdym z "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" i "Odinstaluj". Ważne jest aby najpierw wszystkie odinstalować a dopiero później uruchomić ponownie komputer.

Przy ponownym uruchomieniu system sam zainstaluje je na nowo.

W większości przypadków powyższa procedura się sprawdza. Jeśli nie to tylko re-instalka.


(Drobok) #4

A mi to wygląda na program do backupu działający w tle ...

PIO aż tak wydajności nie obniża, poza tym da się to zmienić w ustawieniach dysku (nie pamiętam dokładnie gdzie, jednak jak nie znajdziesz to włączę mojego złoma i ci napiszę :slight_smile:


(nowakjac) #5

Gdy dysk jest w trybie PIO to najczęściej użycie procesora jest na poziomie 100% i dlatego tak się zamula.

Co do ręcznych zmian ustawień transferu dysku to jeszcze nigdy mi się to nie udało. Ustawia się to we właściwościach kontrolera IDE, zakładka Ustawienia zaawansowane/Tryb transferu dajesz na DMA jeśli dostępne. Ale w kilkunastu przypadkach jakie miałem u znajomych tylko odinstalowanie kontrolera pomagało.


(Rafalmikolajek) #6

Witam.

Bardzo serdecznie dziękuję za zainteresowanie.

Zrobiłem prawie wszystko to, co mi doradziłeś (wydaje mi się, że komputer działa szybciej), ale mam problem z sp3, ściągnąłem instalkę na pulpit, ale nie chce się otworzyć. DR Web ściąga się z prędkością kilku kb/s, co będzie trwało ok 3h. Nic nie zmieniło się, jeśli chodzi o nagrywanie w programie Nero, prędkość kopiowania do 1000kb/s.

I jeszcze jedno. Czasami moja drukarka drukuje w ten sposób:

http://www.otofotki.pl/img23/hq121_przyklad.jpg.html

Jaka może być tego przyczyna?

Liczę na Twoją odpowiedź.

Pozdrawiam.

-- Dodane 26.09.2011 (Pn) 20:59 --

A jednak lipa. Uruchomiłem Aresa i w międzyczasie IE, no i skurczybyk zwariował. Praktycznie na nic nie reagował, musiałem zrestartować komputer. #-o

-- Dodane 26.09.2011 (Pn) 21:04 --

Sprawdziłem i mam Ultra DMA tryb 4, więc chyba to nie to? [-o<

-- Dodane 01.10.2011 (So) 9:07 --

Bardzo dziękuję wszystkim za okazaną pomoc, wiedziałem że można na was liczyć, aloha :smiley: