Firefox ma zainstalowaną ogromną ilość dodatków i dlatego radziłbym wejść w stronę
about:support
i odświeżyć program firefox(zostawi to tylko zakładki i hasła) i wtedy doinstalować potrzebne rozszerzenia
Radziłbym zainstalować LibreOffice w miejsce OpenOffice
W sumie i tak mógłbyś go odświeżyć i ponownie zainstalować sobie te rozszerzenia(oczywiście jakbyś chciał to mógłbyś zrobić kopię ich ustawień i potem odzyskać) ponieważ z czasem przeglądarka może sama spowalniać.
Jak masz ustawione w opcje - prywatność?
Zrzucaj cache offline.
Ile masz RAMu w komputerze?
W opcje - bezpieczeństwo - odznaczone trzy opcje ostrzegaj i blokuj?
To jest tak, że odznaczenie tego wyłącza moduł bezpieczeństwa firefoxa, a on jest ciężki i spowalnia. Jeśli masz dodatki zabezpieczające przed spamem i malware, to bezcelowe jest dziurawe i wybiórcze użycie blokowania firefoxowego. A tak, to muli na wszystkich kartach, we wszystkich pluginach i rozszerzeniach.
Hi. Mam angielskiego FF55 serpent - ale to samo jest w normalnym FF.
Aha - doczytałem.
Chodzi o to, że FF może mu zabierać 3GB RAM (z rozszerzeniami) + system i reszta, bo pamięć stronicowania jest dużo wolniejsza, a zapchana - to spowalnia Firefoxa.
Pomyślę nad tym, na razie mi się nie chce bo trzeba poświęcić trochę czasu ale jak tak dalej będzie to tak zrobię w najbliższym czasie.
Mam trochę inaczej ale to pewnie dlatego, że mam najnowszego liska. Ale już to po odznaczałem.
Firefox zajmuje RAMu w przedziale 900 do 1,5 GB, rzadko więcej, zazwyczaj mam otwarte kilka kart jednocześnie a więc nie za wiele. Cały zajęty RAM waha się od 60 do 85%.