Witam. Dostałem dziś do rąk laptopa hp dv6500 z wymienionym dyskiem bo fabryczny miał jakieś problemy. Głównym problemem jest to, że Vista uruchamia się wolniej, niż Fedora na moim komputerze stacjonarnym który ma 9 lat. Od wciśnięcia przycisku zasilania, do ujrzenia pulpitu mijają około 4 minuty. Najwolniej trwa procedura logowania czyli od zakończenia ładowania się systemu, wtedy gdy przesuwa się pasek do ujrzenia pulpitu. Defragmentowałem dysk, formatowałem go i instalowałem system z dysko recovery i nic. Oto konfiguracja sprzętowa tego komputera: http://wklej.org/id/517713/
Zapewne posiadasz CCleaner (jak nie- to przydatny program) > Narzędzia > Autostart > Zapisz do pliku tekstowego > skopiuj i wklej do posta.
Nie HKCU:Run Sidebar C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe /autoRun
Tak HKLM:Run SMSERIAL C:\Program Files\Motorola\SMSERIAL\sm56hlpr.exe
Tak HKLM:Run RtHDVCpl RtHDVCpl.exe
Tak HKLM:Run QPService "C:\Program Files\HP\QuickPlay\QPService.exe"
Tak HKLM:Run QlbCtrl %ProgramFiles%\Hewlett-Packard\HP Quick Launch Buttons\QlbCtrl.exe /Start
Tak HKLM:Run HP Health Check Scheduler C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Health Check\HPHC_Scheduler.exe
Tak HKLM:Run hpWirelessAssistant %ProgramFiles%\Hewlett-Packard\HP Wireless Assistant\HPWAMain.exe
Tak HKLM:Run WAWifiMessage %ProgramFiles%\Hewlett-Packard\HP Wireless Assistant\WiFiMsg.exe
Tak HKLM:Run SunJavaUpdateSched "C:\Program Files\Java\jre1.6.0\bin\jusched.exe"
Tak HKLM:Run CognizanceTS rundll32.exe c:\PROGRA~1\BIOSCR~1\VeriSoft\Bin\ASTSVCC.dll,RegisterModule
Tak HKLM:Run NvCplDaemon RUNDLL32.EXE C:\Windows\system32\NvCpl.dll,NvStartup
Tak HKLM:Run avast "C:\Program Files\AVAST Software\Avast\avastUI.exe" /nogui
Nie HKLM:Run HP Software Update C:\Program Files\Hp\HP Software Update\HPWuSchd2.exe
Nie HKLM:Run IAAnotif C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\iaanotif.exe
Nie HKLM:Run SynTPEnh C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe
Nie HKLM:Run Windows Defender %ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe -hide
Tak HKLM:RunOnce Launcher %WINDIR%\SMINST\launcher.exe
Nie Startup Common Adobe Reader Speed Launch.lnk C:\PROGRA~1\Adobe\READER~1.0\Reader\READER~1.EXE
Nie Startup Common Adobe Reader Synchronizer.lnk C:\PROGRA~1\Adobe\READER~1.0\Reader\ADOBEC~1.EXE
Nie Startup Common BTTray.lnk C:\PROGRA~1\WIDCOMM\BLUETO~1\BTTray.exe
Gdy tylko pojawi się pulpit komputer działa bez najmniejszych zacięć.
To co ma w pierwszej kolumnie : Nie - można usunąć ,bo jest wyłączone albo nie istnieje.
Wyłączyć chyba również możesz :
Tak HKLM:Run SMSERIAL C:\Program Files\Motorola\SMSERIAL\sm56hlpr.exe
Tak HKLM:Run QPService "C:\Program Files\HP\QuickPlay\QPService.exe"
Tak HKLM:Run HP Health Check Scheduler C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Health Check\HPHC_Scheduler.exe
Tak HKLM:Run SunJavaUpdateSched "C:\Program Files\Java\jre1.6.0\bin\jusched.exe"
Powinna nastąpić poprawa (mam nadzieje ) Dla mnie trochę podejrzane są :
Tak HKLM:Run CognizanceTS rundll32.exe c:\PROGRA~1\BIOSCR~1\VeriSoft\Bin\ASTSVCC.dll,RegisterModule
Tak HKLM:RunOnce Launcher %WINDIR%\SMINST\launcher.exe
Wykonaj aktualizację i pełny skan http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte … 13117.html ,jak coś znajdzie usuń + dołącz log z usuwania.
Te co są na nie sam wyłączałem próbując. Nie ma co szukać chyba jakiś syfów bo system jest świeżutki po formacie.
Nie ma to żadnego znaczenia…
To wyłącz jeszcze te o których napisałem.
Zaraz wyłączę, narazie robię format jeszcze raz, bo nie włączał się bo nagle zaczęły wyskakiwać jakieś problemy z kluczem po instalacji aktualizacji.
– Dodane 23.04.2011 (So) 17:56 –
Teraz laptop uruchamia się w jakieś 2 minuty.
Od uruchomienia laptopa są następujące czasy:
12 sekund do zakończenia wyświetlania rzeczy tam startowych (ekran startowy)
36 sekund do zakończenia przewijania się paska z ładowaniem systemu
69 sekund do wyświetlenia napisu Zapraszamy
102 sekundy do zniknięcia tego napisu i wyświetlania samego kursura na czarnym tle
116 sekund do pojawienia się pulpitu
To chyba dalej długo?
– Dodane 23.04.2011 (So) 18:00 –
Tak dodam, że Toshiba L300-11G mojej siostry, który jest obładowany danymi z Windows XP na pokadzie startuje w 50 sekund.
Nie muszę chyba instalować SP1 jeżeli ściągnę paczkę autonomiczną SP2?
– Dodane 23.04.2011 (So) 21:28 –
A jednak muszę
– Dodane 23.04.2011 (So) 23:43 –
Teraz komputer startuje jeszcze wolniej, bo potrzebuje ok 2 minut 15 sekund, gdy wcześniej wystarczała 1 minuta i 55 sekund.
Wydłużyły się działania po załadowaniu się systemu.
– Dodane 24.04.2011 (N) 12:48 –
Ok, rano laptop rusza w jakąś minutę 45 sekund. To jednak chyba dalej długo, już nie wiem co kompletnie mam z nim robić.
– Dodane 24.04.2011 (N) 12:51 –
A teraz właśnie ruszył w 3 minuty.
– Dodane 24.04.2011 (N) 13:07 –
Jedna rzecz jest podejrzana. Normalnie jak przeglądam na internecie ten komputer ma procesor Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz, a w tym komputerze widzę (tak napisane we własciwościach systemu) interl pentium dual cpu T2310 1.46 GHz, może to za słaby proc na vistę? W ogóle, komputer był u jakiegoś informatyka wcześniej aby dysk wymienił, mogę podejrzewać że mógł podmienić procesory?
Zainstaluj wszystkie wydane dotąd poprawki po wydaniu SP2, system powinien uruchamiać się nie dłużej niż minuta i 20 sek. Moja Vista uruchamia się w mniej niż 1 minutę, ale na innym sprzęcie.
Zainstalowałem wszystkie poprawki ale i to nic nie dało. Kilkukrotny defrag dysku, czyszczenie ze śmieci i wyłączeniu paru opcji graficznych (nie całego aero) trochę pomogło. Komputer rusza teraz w nie dłużej niż 1 minuta 30 sekund no i oddałem go właścicielowi. Dzięki za wszystkie rady.
Chyba nie dało by się wycisnąć nic więcej z lapka jak 1.30 s ,może pomogło by jeszcze to wolny-start-visty-t422471.html#p2691313