Wolny start systemu i brak ikon na pulpicie


(Grzesiek1515) #1

Witam,mam problem.

Mój komp bardzo długo się włącza.Tzn.po wyborze użytkownika trzeba czekać kilka minut aż załaduje się pulpit.I w tym momencie jest drugi problem,bo na pulpicie,poza tapetą nie ma ani ikonek ani paska zadań.Żadna kombinacja klawiszy (ctrl+alt+delete,ctrl+E itd.) nie działa,chociaż klawiatura jest sprawna,mogę jedynie ruszać myszką.

Ma ktoś pomysł jak to naprawić?

-- Dodane 14.10.2010 (Cz) 17:16 --

Dodam,że komp włącza się w trybie awaryjnym.


(PLI52KA) #2

Może :?:

Brak paska i ikon na pulpicie to pewnie nie działa explorer. Można go włączyć klikając Ctrl+Alt+Delete, w zakładce aplikacje klikasz "Nowe zadanie ...", wpisujesz explorer.exe i klikasz OK. Spróbuj jeszcze wciskać te klawisze.


(Grzesiek1515) #3

W trybie awaryjnym explorer działa,a w normalnym nie :confused:

Po wciśnięciu ctrl+alt+delete na chwilę pojawia się klepsydra obok strzałki i nic poza tym.Przy innych (niedziałających) kombinacjach(windows+R,windows+E) tej klepsydry nie ma.


(deFco247) #4

To bardziej wygląda na infekcję bądź kolizję z nowo zainstalowanym oprogramowaniem.

  • [*:1wawwym1]Pobierz OTL z jednego z tych linków:
    Mirror 1

(Grzesiek1515) #5

Logi z OTL

http://wklej.org/id/401753/

http://wklej.org/id/401754/

W GMERze po przeskanowaniu nie pojawia się żaden raport z logami :confused:


(deFco247) #6

Powinien się pojawić. Na pewno uruchamiasz pełne szukanie?

Jeśli faktycznie log nie powstaje, to użyj alternatywy RootRepeal.

  1. W białe dolne okno Własne opcje skanowania/skrypt w OTL wklej:

Uruchom to poprzez Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.

  1. Odinstaluj poprzez dodaj/usuń programy te śmieciarskie toolbary: Winamp Toolbar + Yahoo! Toolbar.

  2. Jest tutaj mnóstwo pozostałości po odinstalowanym Outpost Firewall. Zastosuj się do tego: http://www.agnitum.com/support/kb/artic ... 59〈=en

  3. Po zastosowaniu narzędzia wykonaj nowy zestaw logów OTL oraz pokaż raport z usuwania OTL powstały po wykonaniu powyższego skryptu.


(Grzesiek1515) #7

1.Nie,log w GMERze nie powstaje :confused:

http://wklej.org/id/404839/ - Log z RootRepeal

2.Toolbary odinstalowane

3.Przeszukałem cały dysk i nigdzie nie znalazłem plików z Outpost Firewall

4.

http://wklej.org/id/404852/ - raport po wykonaniu skryptu

Nowe logi:

http://wklej.org/id/404855/

http://wklej.org/id/404856/

PS.Dodam,że po wykonaniu skryptu i ponownym uruchomieniu,w trybie normalnym pojawiły się ikony i pasek,ale tylko raz.Przy następnym restarcie już ich nie było.

PS2.Chciałem przeskanować dysk Kasperskym,ale nawet nie chce się zainstalować.Przy instalacji wyskakuje okienko,że "Kreator konfiguracji nie może zainstalować aplikacji.Może to być spowodowane infekcją komputera[...]" I nakazuje,aby pobrać narzędzie AVPTool.Pobrałem,zainstalowałem,przeskanowałem dysk,znalazłem i usunąłem 1 trojana i dalej to samo-Kaspersky nie chce się zainstalować.


(deFco247) #8

Używałeś narzędzia clean? W logu nadal widać ogrom niedziałających usług pozostawionych przez Outpost:

Poza tym ja tu chyba widzę, że stosowałeś skrypt więcej niż jeden raz, a tak nie można robić. Każdy skrypt jest jednorazowego użytku na jeden przypadek.

Podaj raport z niego, by było wiadomo co usuwał i czy to naprawdę mogła być infekcja.

W białe dolne okno Własne opcje skanowania/skrypt w OTL wklej:

Uruchom to poprzez Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.

Po restarcie wykonaj nowy zestaw logów OTL oraz pokaż raport z usuwania OTL powstały po wykonaniu powyższego skryptu.

PS. Po wszelkich kropkach i przecinkach wstawiamy spacje.


(Grzesiek1515) #9

Sory, nie doczytałem informacji ze strony,którą mi podałeś. Teraz użyłem narzędzia clean.exe, mam nadzieję, że już wszystko ok.

Skrypt używałem tylko jeden raz.

Oj, raportu nie znajdę, bo, jeśli się nie mylę, to chyba go nie zapisałem :confused:

Raporty z OTL:

http://wklej.org/id/404995/ - po wykonaniu skryptu

http://wklej.org/id/404999/ - OTL.Txt

http://wklej.org/id/405000/ - Extras.Txt

PS. Chciałem przeskanować dysk NODem32,ale z nim też mam problem-w trakcie instalacji wyskakuje okienko z komunikatem "Administrator skonfigurował założenia systemowe, aby zapobiegały tej instalacji".To samo jest z G Data...Czyli tak jakby jakiś wirus blokował wszystkie te programy (bo ja na pewno nie konfigurowałem żadnych założeń systemowych).

Da się coś z tym zrobić?