Wolny start systemu Win 7

Witam, dostałem starego laptopa z uszkodzonym HDD. Postanowiłem pobawić się w jego reaktywację.
Udało mi się zainstalować nowy system (z recovery) na starym HDD i skopiować go na nowo zakupiony dysk SSD.
Potem wyszukiwanie sterowników i aktualizacji niewspieranego już sprzętu i systemu. Byłem zadowolony z tego co udało mi się uzyskać, biorąc pod uwagę że laptop ma tylko obsługiwać program diagnostyczny w garażu. System uruchamiał się w około 20 s. Po kilku dniach pojawił się mały problem - mianowicie pomiędzy ekranem uruchamiania systemu a ekranem logowania pojawił się trwający około minuty czarny ekran.
Zamieszczam wymagane logi:
1- FRST.txt (78,6 KB)
2- Addition.txt (39,9 KB)
3- Shortcut.txt (44,0 KB)

Mam jeszcze mały problem z ukryciem partycji recovery, nie mogę tego zrobić z funkcji zarządzania dyskami a po usunięciu litery dysku z poziomu wiersza poleceń pojawia się na nowo po każdym przelogowaniu.

1 polubienie

Miałem to samo w Windows 10 po jakiejś aktualizacji. Pomogło:
Długie uruchamianie/czarny ekran na starcie systemu Win 10 - Windows - Forum PCLab.pl

Nie zamierzam aktualizować do Win 10 po za tym SSD .

Witaj @H0ru5 na Forum DobreProgramy

1. Widzę, że używałeś TuneUp.
    Odinstaluj go, bo przejął uruchamianie kilku plików exe
  2. Pobierz ADWCleaner
  3. Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść
  4. Wklej plik wynikowy.
  5. Zrób ponownie skan FRST i wstaw pliki do wglądu

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Problem faktycznie z Radeonem, po wyłączeniu tej karty wszystko jest ok.
Ale to nie jest rozwiązanie problemu więc wykonam zalecenia.
Pozdrawiam
H0ru5

Nie dodałem że też mam SSD, kartę zintegrowaną Intel, dodatkową Radeon, po ustawieniu EnableULPS na 0 uruchomienie do logowania 15sek, do pulpitu 20sek. (zamiast 90sek) Żadnych skutków ubocznych. To JEST rozwiązanie!

Pliki o które prosiłeś:
1 - AdwCleaner[S00].txt (6,0 KB)
2 - FRST.txt (75,8 KB)
3 - Addition.txt (45,5 KB)
4 - Shortcut.txt (33,7 KB)

1 polubienie

Dziękuję

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. D:\Pobrane
    fixlist.txt (2,7 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Błąd w Dzienniku Zdarzeń, siedzi w Windows 7
    Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent
    Naprawisz plikiem MicrosoftFixit50688.msi.
    Kliknij w Zielony Download, może wyskoczyć dodatkowe okno z reklamą, zamknij je, a pobrany plik uruchom i zainstaluj poprawkę.
1 polubienie

Dzięki serdeczne za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam serdecznie,
H0ru5

1 polubienie