Cześć,
Postanowiłem założyć dość aktualny temat w dzisiejszych czasach.
Bardzo często pierwsza praca podejmowana przez młodych ludzi jest głównie na umowach tzw. śmieciówkach (niemal w 95%- wg. moich obserwacji). Od kilku lat funkcjonuje taki “trend” niby elastyczność pracy/godzin etc. I w najbliższych lat nie widać na horyzoncie zmiany na bardziej trwalszą formę zatrudnienia.
Sporo osób zajmuje się freelancingiem (wolni strzelcy). Masz talent, dobrze wykonujesz swoją pracę, nikt ci nie siedzi na głowie, pracujesz ile chcesz etc. Niby brzmi zachęcająco i pozytywnie… ale jest widzę bardzo duży problem ze znalezieniem klienta/zlecenia.
Zajmuję się fotografią, nie zawodową. Wg. mnie trudno nazwać się akurat w tej dziedzinie profesjonalistą… W Polsce nie ma nawet studiów z prawdziwego zdarzenia (które na marginesie mają 0 znaczenie chyba że liczy się status studenta). Nie można się wyuczyć robienia zdjęć, abo coś się umie robić i się czuje że ma się “to coś” albo nie. Podobnie jest z grafikami. Tutaj pojawiły się studia na Poltechnikach czy na Wydziałach Artystycznych.
Freelancer sam musi zadbać o znalezienie klientów. Szukam od kilku miesięcy zlecenia na portalach ogłoszeń lokalnych, na grupach na Facebook (ogólnopolskie jak i lokalne), e-mailowe zapytanie lokalnych przedsiębiorców o wysłanie oferty handlowej. Z 50 wysłanych zapytań otrzymałem z 3 odpowiedzi, niestety ale bez żadnego efektu :/Dopiero przez znajomego znalazłem 1 zlecenie
Istotne tez jest pojawieniem się w sieci. Próba otagowania się w Google Map zakończyła się niepowodzeniem… Dostałem telefon z Google Polska w celu zweryfikowania informacji. Przy usłyszeniu odpowiedzi na pytanie czy jest to działalność gospodarcza (nie jest) Google chyba odrzuciło otgagowanie… Minęło już z 2mc a nadal nie widać chmurki na mapie…
Strona www jest, ale nie jest wypozycjonowana także średnio widoczna dla Google. Na razie nie mam czasu aby siąść i poczytać na temat pozycjonowania w WordPresie.
Zastanawiam się nad założeniem fanpage na Facebook, na początku będzie mało lubiących… Ale wydaje mi się to być dobrym pomysłem na zasygnalizowaniu znajomym czym się zajmuje etc.
Sporo jest tutaj ludzi zajmujące się grafiką, webmasteringiem także kilkoro z was pracuje jako wolny strzelec…Może spotkaliście się z podobnym problemem jakim jest brak zleceń…
Jakie macie/mieliście pomysły na ruszenie się z miejsca?