"Wolny strzelec" (po)rady ze znalezieniem zleceń/klientów

Cześć,

Postanowiłem założyć dość aktualny temat w dzisiejszych czasach.

Bardzo często pierwsza praca podejmowana przez młodych ludzi jest głównie na umowach tzw. śmieciówkach (niemal w 95%- wg. moich obserwacji). Od kilku lat funkcjonuje taki “trend” niby elastyczność pracy/godzin etc. I w najbliższych lat nie widać na horyzoncie zmiany na bardziej trwalszą formę zatrudnienia.

Sporo osób zajmuje się freelancingiem (wolni strzelcy). Masz talent, dobrze wykonujesz swoją pracę, nikt ci nie siedzi na głowie, pracujesz ile chcesz etc. Niby brzmi zachęcająco i pozytywnie… ale jest widzę bardzo duży problem ze znalezieniem klienta/zlecenia.

Zajmuję się fotografią, nie zawodową. Wg. mnie trudno nazwać się akurat w tej dziedzinie profesjonalistą… W Polsce nie ma nawet studiów z prawdziwego zdarzenia (które na marginesie mają 0 znaczenie chyba że liczy się status studenta). Nie można się wyuczyć robienia zdjęć, abo coś się umie robić i się czuje że ma się “to coś” albo nie. Podobnie jest z grafikami. Tutaj pojawiły się studia na Poltechnikach czy na Wydziałach Artystycznych.

Freelancer sam musi zadbać o znalezienie klientów. Szukam od kilku miesięcy zlecenia na portalach ogłoszeń lokalnych, na grupach na Facebook (ogólnopolskie jak i lokalne), e-mailowe zapytanie lokalnych przedsiębiorców o wysłanie oferty handlowej. Z 50 wysłanych zapytań otrzymałem z 3 odpowiedzi, niestety ale bez żadnego efektu :/Dopiero przez znajomego znalazłem 1 zlecenie

Istotne tez jest pojawieniem się w sieci. Próba otagowania się w Google Map zakończyła się niepowodzeniem… Dostałem telefon z Google Polska w celu zweryfikowania informacji. Przy usłyszeniu odpowiedzi na pytanie czy jest to działalność gospodarcza (nie jest) Google chyba odrzuciło otgagowanie… Minęło już z 2mc a nadal nie widać chmurki na mapie…

Strona www jest, ale nie jest wypozycjonowana także średnio widoczna dla Google. Na razie nie mam czasu aby siąść i poczytać na temat pozycjonowania w WordPresie.

Zastanawiam się nad założeniem fanpage na Facebook, na początku będzie mało lubiących… Ale wydaje mi się to być dobrym pomysłem na zasygnalizowaniu znajomym czym się zajmuje etc. 

Sporo jest tutaj ludzi zajmujące się grafiką, webmasteringiem także kilkoro z was pracuje jako wolny strzelec…Może spotkaliście się z podobnym problemem jakim jest brak zleceń…

Jakie macie/mieliście pomysły na ruszenie się z miejsca?

Reklama, reklama i jeszcze raz portfolio.

Niestety, ale aby się wypromować trzeba poświęcić trochę pracy i gotówki. Musisz stwożyć portfolio - ludzi, miejsc. Możesz zaproponować darmową sesje fotograficzną paru koleżankom - one będą mieć fajne fotki, a Ty pozycje w portfolio.

Strona na facebooku to dobry pomysł, w sumie teraz konieczność. Chcesz lajki? Kup na allegro xD Jest tego pełno xD Znajomych poproś o rozpromowanie.

Własna strona WWW… Na wordpresie? Na gotowym szablonie? Odpada - bez dobrej i indywidualnej szaty graficznej nikt nie zwróci na nią uwagi. Jeśli robiłeś ją sam zastanów się czy nie wynająć kogoś, kto zrobi Ci taką stronę + wypromowanie - jak ktoś się na tym zna, to będzie to o wiele bardziej opłacalne, niż takie ciułanie kasy.

To jest biznes - zarejestruj działalność gospodarczą jako firma, będzie prościej dla Ciebie i dla potencjalnych klientów, którzy będą kupować u Ciebie usługę, a nie będą musieli Cie zatrudniać - takie problemy odstraszają.

Zainteresuj się urzędem pracy - możliwe, że są jakieś dofinansowania, jest początek roku! Kiedyś było 10tyś bezzwrotne jeśli firma się utrzyma ponad rok. Za 10 tyś jesteś w stanie opłacić stworzenie dobrej strony + pozycjonowanie, może warto zainteresować się jakąś reklamą. Zakładam, że najpotrzebniejszy sprzęt już masz? Aparat, statywy, oświetlenie itp? Za dofinansowanie jesteś w stanie zapupić komputer + zaawansowane oprogramowanie.

No i najważniejsze. Jako firma kupujesz bez VAT.

Portoflio mam. Skończyłem już robić zdjęcia “do portfolio”. Głównie nastawiam się na współpracę z firmany niż z osobami prywatnymi. So do strony tak jest na WP i na szablonie. Zwrócić uwagę… ja idę w minimalizm… na stronie gdzie są głównie zdjęcia dodawanie “wodotrysków” moim zdaniem mija się z celem jakim jest przykucie uwagi do zdjęć… Widziałem już kilkanaście stron “photography” jak dla mnie są one za bardzo przekombinowane (kolory, układ, rozkład menu), odwracają uwagę od prac. Ale fakt wypozycjonowanie by się przydało.

Wiem o co Ci chodzi ze stroną… Jest tylko jedno “ale”, ona ma się podobać nie Tobie, a ludziom - ma ich przyciągnąć. Nawet jeśli zdjęcia są dobre, ale źle wyeksponowane, a strona sięnie podoba, to nic nie da.

Mówię “zainteresuj się”, a nie “zarejestruj się” :stuck_out_tongue: Jak jesteś studentem to jeszcze lepiej, dla osób które się uczą/nie ukończyly 25 roku życia jest więcej dofinansowań na otwarcie firmy. Proponowałbym Ci już jutro się tam przespacerowac i dowiedzieć co trzeba. Zwłaszcza, że jako student jesteś zwolniony z wielu składek! Dowiedz się o tym więcej. Jak pójdziesz po skończeniu studiów dużo stracisz!

Założenie własnej firmy jest bardziej opłacalne. Raz możesz być zwolniony z VAT przy zakupach sprzętu, dwa dla firmy bardziej opłacalna jest umowa firma-firma, niż firma-pracownik. Mniej formalności i pewnego rodzaju oszczedności, nie płacą dla Ciebie ZUS-u itp, bo to Ty sam rozliczasz.

Mając firmę nadal jesteś “wolnym strzelcem”, ale na innych warunkach, lepiej jesteś też postrzegany przy ewentualnej współpracy.

ok. Dzieki za wskazówki tylko gdzie szukać klientów?

Poszukałem trochę informacji na temat dofinansowan. I jako student moge się tylko ubiegać o dofinansowanie z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w ramach Działania 6.2 Niestety rekrutacja skończyła się dosłownie 3 dni temu :frowning: (od maja do 31 grudnia) i na razie nie wiadomo kiedy nastąpi kolejna rekrutacja do programu…

Na stronie jest dość “sucha” i mało konkretów ale jak zacznie się nabór przejdę się na konsultacje do WUPu

Proszę korzystać z opcji Edytuj , zamiast pisać post pod postem.

rgabrysiak