Wolny System - Dziwne Procesy - Podpowiedz

Witam

Mam problem od kilku może kilkunastu dni system zaczął chodzić coraz wolniej może nie było to jakaś taka znacząca zmiana

lecz dało sie ją odczuć w trakcie pracy

Na początku dawało o sobie znać przy wyłączaniu komputera gdzie po wybraniu opcji wyłączania wyłączało sie tylko kilka programów a druga połowa

stawała w miejscu i nie szło wyłączyć komputera (laptopa)

Dziś przy oglądaniu filmów na YT nagle system zaczął sie strasznie blokować a wpisywanie liter szło 1 litera na sekunde

zobaczyłem wiec procesy i faktycznie jest ich dużo bo system był instalowany ok. mniej niz rok temu

lecz zauważyłem dziwne procesy i duże obciążenie procesora przez nie

screen w linku

http://img291.imageshack.us/i/pulpitch.jpg/

nie mówię już ze jest ok 6 procesów svchost.exe

również nie zmieścił sie proces csrss.exe ktory w trakcie blokowania ma ok 30-35% użycia procesora

jest też proces ktory mało co kojarze spoolsv.exe używany przez SYSTEM z użyciem procesora na poziomie 40-55%

używam antywirusa Kasperskiego ale nie wiem dokładnie czy mógł coś przeoczyć i jednak jakiś wirus mógł sie dostać

sprzęt to

Pentium M 2.13GHz

Ram 2 GB

XP pro SP2

Podpowie ktoś które z tych procesów mogą być podejrzane ?

nie oriętuje sie dokładnie ale czy jest jakiś program albo instrukcja aby można było wyłączyć wybrane procesy aby nie włączały sie pod czas

uruchamianie systemu nie wiem np w rejestrze ustawić jakaś konfiguracje

Coś mi sie wydaje ze jeszcze kilka dni i będzie potrzebny format :frowning:

Z Góry dziekuje

Pozdrawiam :slight_smile:

Krzysiek

To jest normalne - ja mam ich 7.

Nic dziwnego. Nie wolno blokować tego procesu systemowego. Będzie w kółko próbował się uruchomić.

Jest to bufor wydruku. Jeśli nie masz drukarki - wyłącz go na stałe usługach.

W zrozumieniu procesów i usług może ci pomóc np program anvir task manager

Przykładowy zrzut ekranu z mojego kompa w powyższym programie.

Obraz_1.jpg

W Dodaj usuń programy poszukaj RelevantKnowledge i odinstaluj go.

Zastosuj Malwarebytes Anti-Malware wykonaj nim pełny skan, - jak coś znajdzie to usuń zaznaczone - pokaż log .Potem załącz loga z OTL .

Wiele procesów może być rzeczywiście zbytecznych, ale skoro jest to laptop, to pewnie ma firmowe oprogramowanie chroniące dane (jakiś backup), być może aktualizatory (np. sterowników) - tu można jedynie zgadywać. Do przeglądu procesów można użyć Process Explorera z pakietu SysInternals. A w zarządzaniu i optymalizacji systemu może pomóc np. Glary Utilities (darmowy) lub TuneUp Utilities (płatny).

Nie ma jednoznacznej reguły na całą listę procesów, bo istnieje wiele różnego sprzętu i programów. No i każdy ma swój gust i wymagania. Dlatego też listy u użytkowników mogą się znacznie różnić. A wirusy z reguły nie zjawiają się na liście procesów, choć mogą zablokować dostęp do menadżera procesów.

:smiley: Bardzo podejrzanym albo nawet złośliwym jest proces rlvknlg.exe" RelevantKnowledge "to adware spróbój go zabić powinno pomódz .Jeżeli nadal wróci co jest możliwe to przeskanuj malwerbytesem i daj logi .Możliwe że trzeba go będzie usunąć w inny sposób

OK wyłączone jeden problem z głowy =P~

link do loga z OTL’a

http://wklej.to/8jtJA

Log z Malwarebytes

http://wklej.to/9vZCa

kilku kolegów miało faktycznie racje ze program RelevantKnowledge może podrzucać jakieś śmieci

wiecej info w logu

A jeszcze dopytam czy proces csrss.exe zawsze musi używać jak np w moim przypadku koło 30% użycia procesora ?

Przykładowo po zainstalowaniu systemu ten proces praktycznie nie używał procesora a teraz taka zmiana

Sam już nie wiem czy nie przeinstalować systemu tylko nie chciałbym tego robić bo później tyle tego instalowania programów

Wielkie Dzieki za pomoc ![-o<

Pozdrawiam :wink: :slight_smile:

Krzysiek