krzychup4
(krzychup4)
11 Styczeń 2011 22:06
Witam
Mam problem od kilku może kilkunastu dni system zaczął chodzić coraz wolniej może nie było to jakaś taka znacząca zmiana
lecz dało sie ją odczuć w trakcie pracy
Na początku dawało o sobie znać przy wyłączaniu komputera gdzie po wybraniu opcji wyłączania wyłączało sie tylko kilka programów a druga połowa
stawała w miejscu i nie szło wyłączyć komputera (laptopa)
Dziś przy oglądaniu filmów na YT nagle system zaczął sie strasznie blokować a wpisywanie liter szło 1 litera na sekunde
zobaczyłem wiec procesy i faktycznie jest ich dużo bo system był instalowany ok. mniej niz rok temu
lecz zauważyłem dziwne procesy i duże obciążenie procesora przez nie
screen w linku
http://img291.imageshack.us/i/pulpitch.jpg/
nie mówię już ze jest ok 6 procesów svchost.exe
również nie zmieścił sie proces csrss.exe ktory w trakcie blokowania ma ok 30-35% użycia procesora
jest też proces ktory mało co kojarze spoolsv.exe używany przez SYSTEM z użyciem procesora na poziomie 40-55%
używam antywirusa Kasperskiego ale nie wiem dokładnie czy mógł coś przeoczyć i jednak jakiś wirus mógł sie dostać
sprzęt to
Pentium M 2.13GHz
Ram 2 GB
XP pro SP2
Podpowie ktoś które z tych procesów mogą być podejrzane ?
nie oriętuje sie dokładnie ale czy jest jakiś program albo instrukcja aby można było wyłączyć wybrane procesy aby nie włączały sie pod czas
uruchamianie systemu nie wiem np w rejestrze ustawić jakaś konfiguracje
Coś mi sie wydaje ze jeszcze kilka dni i będzie potrzebny format
Z Góry dziekuje
Pozdrawiam
Krzysiek
Kisielek
(Kisielek)
11 Styczeń 2011 22:29
To jest normalne - ja mam ich 7.
Nic dziwnego. Nie wolno blokować tego procesu systemowego. Będzie w kółko próbował się uruchomić.
Jest to bufor wydruku. Jeśli nie masz drukarki - wyłącz go na stałe usługach.
W zrozumieniu procesów i usług może ci pomóc np program anvir task manager
Przykładowy zrzut ekranu z mojego kompa w powyższym programie.
ybu
(ybu)
11 Styczeń 2011 22:44
W Dodaj usuń programy poszukaj RelevantKnowledge i odinstaluj go.
Zastosuj Malwarebytes Anti-Malware wykonaj nim pełny skan, - jak coś znajdzie to usuń zaznaczone - pokaż log .Potem załącz loga z OTL .
beblogz
(Beblogz)
12 Styczeń 2011 00:51
Wiele procesów może być rzeczywiście zbytecznych, ale skoro jest to laptop, to pewnie ma firmowe oprogramowanie chroniące dane (jakiś backup), być może aktualizatory (np. sterowników) - tu można jedynie zgadywać. Do przeglądu procesów można użyć Process Explorera z pakietu SysInternals. A w zarządzaniu i optymalizacji systemu może pomóc np. Glary Utilities (darmowy) lub TuneUp Utilities (płatny).
Nie ma jednoznacznej reguły na całą listę procesów, bo istnieje wiele różnego sprzętu i programów. No i każdy ma swój gust i wymagania. Dlatego też listy u użytkowników mogą się znacznie różnić. A wirusy z reguły nie zjawiają się na liście procesów, choć mogą zablokować dostęp do menadżera procesów.
Bardzo podejrzanym albo nawet złośliwym jest proces rlvknlg.exe" RelevantKnowledge "to adware spróbój go zabić powinno pomódz .Jeżeli nadal wróci co jest możliwe to przeskanuj malwerbytesem i daj logi .Możliwe że trzeba go będzie usunąć w inny sposób
krzychup4
(krzychup4)
12 Styczeń 2011 14:30
OK wyłączone jeden problem z głowy =P~
link do loga z OTL’a
http://wklej.to/8jtJA
Log z Malwarebytes
http://wklej.to/9vZCa
kilku kolegów miało faktycznie racje ze program RelevantKnowledge może podrzucać jakieś śmieci
wiecej info w logu
A jeszcze dopytam czy proces csrss.exe zawsze musi używać jak np w moim przypadku koło 30% użycia procesora ?
Przykładowo po zainstalowaniu systemu ten proces praktycznie nie używał procesora a teraz taka zmiana
Sam już nie wiem czy nie przeinstalować systemu tylko nie chciałbym tego robić bo później tyle tego instalowania programów
Wielkie Dzieki za pomoc ![-o<
Pozdrawiam
Krzysiek