Wolny transfer między kompami w sieci domowej

Witam!

Zrobiłem sobie małą sieć domową, 2 lapki i 1 komp stacjonarny, wszystkie latają po Wi-Fi i mają Windowsa 7 Home Premium, katalogi udostępnione są pięknie dostępne z każdego kompa, ale jak próbuję coś przerzucić, to prędkość przesyłu jest ledwo 1,1MB/sek. Korzystam z rutera TP-Link TL-WR340G i połączenia mam szyfrowane WPA2-PSK (Encryption: AES).

Proszę o pomoc jak i czy w ogóle się da zwiększyć transfer między kompami. Aha, komp stacjonarny lata po zewnętrznej karcie wifi Sagem XG-762N (spadek po liveboxie), lapki mają swoje karty.

Szyfrowanie może zwalniać transfer, ale raczej nie zalecam go wyłączać.

Transfery na teoretycznej prędkości 54 Mb/sek nigdy nie wyciągają więcej jak ~40-50% mocy.

Przy wifi nie można liczyć na prędkości porównywalne do używania np. pendrive’a

Jak zwiększyć szybkość? Zwiększając siłę sygnału, zmniejszając odległość…

Na cuda nie ma co liczyć, sam osiągałem 2,2 Mb/sek po “rozpędzeniu” przy odległości 1m od routera. (drugi komputer podłączony kablem)

Duże wpływ na prędkość ma siła sygnału a ta z kolei zależy od odległości od routera oraz to jakie są przeszkody między routerem a bezprzewodową kartą - cienkie ścianki działowe tłumią sygnał mniej niż grube zbrojone ściany nośne a jeszcze bardziej tłumią sufity i grube ceglane ściany (w starym budownictwie).

Więc jeśli w lapku pokazuje ci że siła sygnału jest słaba to prędkość transferu między routerem a lapkiem będzie niższa niż teoretyczne 54 Mb/s. Jeśli w drugim laplku też ci pokazuje słaby sygnał to prędkość transferu przy kopiowaniu plików z jednego lapka do drugiego obniży ci się jeszcze bardziej bo transfer idzie najpierw z lapka A do routera a dopiero potem do lapka B (nawet jeśli oba laptopy leżą tuż obok siebie).

Akurat w moim przypadku poziom sygnału jest wysoki (wszędzie powyżej 80%)… Jeszcze jedno - karty w laptopach są w standardach b/g/n a router ma tylko b/g… Może jakbym go wymienił na b/g/n to prędkość się zmieni?

To raczej ci nic nie da bo te literki to jedynie oznaczają obsługiwane protokoły - protokół b daje max prędkość 11 Mbit/s; g do 54 Mbit/s; n do 72.2 Mbit/s (54 Mbit/s spokojnie ci wystarczy) i te wyższe protokoły dają lepszy zasięg ale z tego co piszesz to nie jet to u ciebie problemem.

Radziłbym raczej sprawdzić w specyfikacji routera oraz kart sieciowych wifi (lub laptopów w przypadku wbudowanych kart wifi) jakie max prędkości obsługują bo możesz mieć np. starego routera który mimo że używa protokołu g nie oferuje najwyższej przewidzianej w nim prędkości.

_ Edit: _

Proponowałbym użyć jakiegoś programu pokazującego aktualną prędkość przesyłania danych (np. NetMeter) i sprawdzić jaką prędkość pokaże w trakcie pobierania plików z neta a jaką podczas pobierania od drugiego kompa.

Prędkość z neta mam ok. 260 kbajt/s a prędkość w sieci 1200 kbajt/s… zaraz, zaraz! To przecież odpowiada odpowiednio 2 MB/s i ~10MB/s ! Coś mi się pokićkało, że ledwo 1MB/s wyciągam :slight_smile: Dobra, nie było tematu, taka wartość już mnie zadowala :slight_smile: scripter1 , dzięki za naprowadzenie!

Prędkość transferu jest wyrażana w kilobajtach, prędkość internetu podawana przez dostawców podawana jest w kilo/mega bitach.

bajt = 8 bitów.

Transfer na WiFi masz i tak pewnie 1.1MB/s(MegaBajta), bo obydwa urządzenia między którymi przesyłasz są podłączone po WiFi, jeśli jedno z nich miałoby kabel prędkość wzrosłaby do ok. 2MB/s

Przez WiFi najwięcej wyciągłem(kabel > router > WiFi) ok. 3MB/s co odpowiada 24MegaBitom - 40-45% standardowi G(54Mbit).

80 Mbit(10MB/s) to możesz przepchać przez kabel.