Word 2013 i enter

witajcie

mam problem po konwersji pliku pdf na Word jest dużo niepotrzebnych enterow w tekście przez co w wordzie tekst w ogole sie rozjeżdża tworząc kolejne akapity przez te entery. po włączeniu widoku gdzie pojawiają sie wszelkie znaki zauważyłem ze można by było łatwo się ich pozbyć bo sytuacja wygląda następująco:
jest jakiś tekst kończy się mała litera i bez żadnego znaku czy tez spacji jest zaraz enter i kojena linia zaczyna się od małej litery
czyli tak
jest napisany tekst w tej lini i zamiast być dalej wskakuje sobie(enter)
i łamie zdanie.
a ja chciałbym żeby nie było tego entera i wyglądało tak:
jest napisany tekst w tej lini i zamiast być dalej wskakuje sobie i łamie zdanie

zaznaczam ze

• pojedyncze usuwanie nie wchodzi w grę bo jest ich w tekście po konwersji za duzo.
  • opcja zamień nie pomaga bo owszem znajdzie obojętnie jaka literę i enter ale już nie zamieni, no chyba ze ja o czymś nie wiem.

proszę o pomoc bo rozwiązanie problemu bardzo by mi ułatwiło prace z tekstami :slight_smile:

Co to są “enetery” ?

Pewnie mu chodziło o enetenery.

Chodzi mi o zwykły enter.
Przepraszam za błąd.

http://office.info.pl/jak-szybko-zamienic-enter-na-spacje/

Niestety nie o to mi chodzi bo takich błędnych enterów jest bardzo dużo ale razem z nimi są te prawidłowe wiec pojedyncze patrzenie i zmienianie nie wchodzi w grę przy około 2 tys sytuacji. Więc opisany powyżej sposób odpada niestety dla mojego problemu ale dziękuje za pomoc i liczę na dalsze propozycje :slight_smile:

znalazłem coś takiego ale nie wiem jak to przełożyć na worda i czy w ogóle się da ?
https://forum.openoffice.org/pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=5088

Też na 90% się da mechanizmem znajdź i zamień.

MS Works miał nawet przyciski z wstawianiem znaków specjalnych.

Może ktoś ci napisze jak kodować dwa entery w mechanizmie “znajdź i zamień” (opcjonalnie Googlaj).

wspólnymi siłami widzę ze możemy dać rade ktoś ma jeszcze jakieś pomysły :slight_smile: ?

Czy masz taką sytuację często czy raczej rzadko:

jest napisany tekst w tej linii[SPACJA][ENTER]
i łamie zdanie.

co kilka prawidłowych enterów jest taki niewłaściwy ale nie ma przed nim spacji.

po prostu po konwersji z pdf na word coś się źle robi i tyle a ja chce kilkoma kliknięciami to naprawić

wiec po burzy mózgów doszedłem do takiego pomysła:

prawidłowo zakończone akapity kończą się znakami interpunkcyjnymi z enterami i trzeba je zamienić na jakiś znak ( początkowo myślałem, że wystarcza ciągi cyfr ale to zły pomysł bo kto wie co jest w tekście a znaków raczej nie ma :slight_smile:
wiec pary: “.enter” “?enter” “!enter” i reszta znaków interpunkcyjnych z enterem trzeba przyporządkować jeden do jeden z jakimś znakiem ( to raczej nie będzie trudne) ale trzeba to przyporządkowanie sobie zapisać nawet na kartce albo w notatniku bo będzie potrzebne aby ta prawidłową kombinacje potem odwrócić.
następnie to co zostało to powinny być niewłaściwe entery czyli zamienić w zamień dowolna litera i enter na sama spacje i polowa roboty za nami jeszcze trzeba te znaki specjalne odwrócić wiec z notatek zamienimy znaki specjalne na znaki interpunkcji z enterem.

czy dobrze myślę?? jeśli tak to jeszcze jak mogę przyspieszyć zmianę znaków interpunkcji nie ma jakiegoś ogólnego znaku dla znaków interpunkcji ?

Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ??

Próbowałeś wyszukać wszystkie miejsca z ciągiem: spacja, koniec linii, spacja i zmienić je na pojedynczą spację, lub coś podobnego np. spacja z enterem to pojedyncza spacja

Tylko ze przed enterem nie ma spacji. w tych uszkodzonych zdanie kończy się po prostu enterem

A próbowałeś wyszukiwać takiego ciągu znaków: * enter *
W sensie gwiazdka zastępuje dowolny ciąg znaków, a pomiędzy gwiazdkami znak specjalny łamania wiersza, bo w normalnym zdaniu po ciągu znaków powinna być spacja? :thinking:

1. zamieniasz trzy kolejne enter-y na ciąg znaków <enter>;
2. zamieniasz dwa kolejne enter-y na ciąg znaków <enter>;
3. zamieniasz enter na ciąg znaków <enter>;
4. zamieniasz ciąg znaków <enter> na enter.

widzę ze problem nie do końca jest właściwie rozumiany, wiec już tłumacze bardziej dokładniej
mam akapit taki :

„Z pobłażliwym uśmiechem obserwował

jej poczynania. Minie mnóstwo czasu, zanim zdoła się pozbierać z podłogi. Uparta bestia, pomyślał z pewnym podziwem, i w dodatku silna, jak na kogoś tak wychudzonego. Poza tym lojalna wobec przyjaciół. Chociaż… Kiedy znalazła się w sytuacji bez

wyjścia, wolała wydać przyjaciółkę niż poddać się jego niezbyt romantycznym zapędom. Może więc wcale nie jest aż tak lojalna, jak początkowo sądził? Nie, bezwzględnie

zasłużyła na swój los. Mało tego, sama się prosiła.”

a chciałbym żeby wyglądał tak:

Z pobłażliwym uśmiechem obserwował jej poczynania. Minie mnóstwo czasu, zanim zdoła się pozbierać z podłogi. Uparta bestia, pomyślał z pewnym podziwem, i w dodatku silna, jak na kogoś tak wychudzonego. Poza tym lojalna wobec przyjaciół. Chociaż… Kiedy znalazła się w sytuacji bez wyjścia, wolała wy-dać przyjaciółkę niż poddać się jego niezbyt romantycznym zapędom. Może więc wcale nie jest aż tak lojalna, jak początkowo sądził? Nie, bezwzględnie zasłużyła na swój los. Mało tego, sama się prosiła.

to oczywiście wycinek z dokumentu

jeśli wprowadziłem zbyt duzy zamęt ta informacja proszę admina o usuniecie lub pomoc w usunięciu całego zapytania i wstawie nowe z dokładnym opisem.

Z tego co napisałeś wygląda, że zmiana dwóch występujących po sobie końców linii na jedną spację powinna załatwić sprawę.

jaki znak ma koniec lini? gdzie tutaj występują dwa końce lini??