[Wordpress] - problem z wtyczką Contact Form 7

Witajcie, męczę się ostatnio z wtyczką Contact Form 7 na Wordpressie. Od razu zaznaczę, że wiem jak to się instaluje i konfiguruje, bo na innej stronie działa mi to bez problemu.

Otóż problemem jest to, że zamiast formularza, pojawia się na stronie tylko ten kod, który należy wkleić w miejscu gdzie ma się pojawić formularz, czyli:

[contact-form-7 id=“157” title=“Formularz 1”]

Próbowałem nawet instalować taką specjalną wtyczkę, która niby włącza ten kod ale nadal nic to daje. Ma ktooś jakiś pomysł dlaczego Wordpress jakby “nie widzi” poprawnie tego kodu?

W jakim miejscu strony wklejasz shortcode? Widget, treść strony/posta czy może jakieś specjalne pola szablonu?

Kod wstawiam w treść strony.

Wtyczkę masz włączoną? Może kłoci się z jakąś inną - wyłącz wszystkie inne, oprócz tej i sprawdź. Może znak cudzysłowu masz nie taki jak trzeba?

Styl masz ten sam na obu stronach? Możliwe że w stylu jest błąd.

Wtyczka jest włączona. Próba wyłączenia innych wtyczek nic nie daje. Cudzysłowy są OK. Styl jest inny - jak sprawdzić gdzie tkwi ewentualny błąd stylu (jak naprawić)?

Musisz sprawdzić w jaki sposób wyświetlana jest treść strony, być może jest ona pobierana poza “główną pętlą” i nie są wykonywane żadne shortcody przez to.
Nie powiem Ci w jaki plik masz zajrzeć bo możliwości jest wiele, szukaj w plikach zgodnie z template hierarchy.

Możesz jeszcze dodać na stronie widget chyba o nazwie tekst - domyślny wordpressa i w nim umieścić shortcode jeśli zadziała to wina jest szablonu.

Spróbuj też wpisać adres tej konkretnej strony (z formularzem) do przeglądarki ręcznie bo może coś jest namieszane w menu więc kiedy klikasz w link to wyświetla się jakaś inna strona.

Wszystkie Wasze sugestie nic nie pomagają. Próbowałem jeszcze z dodatkiem ninja-forms i jest to samo - widać tylko kod zamiast formularzy - czyli jednak coś nie tak z szablonem. Co gorsza on musi taki zostać… W jakim z plików szukać problemu?

Spróbuj wkleić w edytorze tekstowym a nie wizualnym. Przypadkiem nie masz jakiegoś visual composera załączonego?

1 polubienie

Nie wiem jaki masz szablon i gdzie dokładnie umieszczasz kod formularza dlatego musisz szukać w plikach zgodnie z tą hierarchią: https://developer.wordpress.org/files/2014/10/template-hierarchy.png