Znacie jakieś proste, sprawdzone wtyczki do Wordpress umożliwiające czytelnikowi/odbiorcy wrzucenie pliku na serwer?
Dobrze byłoby, aby wtyczka umożliwiała ustalanie limitów danych (godzinne, dzienne, miesięczne), wielkość pojedynczego pliku, czy rozszerzenie.
Dobrze, aby automatycznie potrafiła tworzyć katalogi w zależności od zdefiniowanych kryteriów (adres ip, podpis, data etc).
Szczerze nawet nie wiem na razie co byłoby mi jeszcze potrzebne. Nie wiem też, czy wdrożenie takiej wtyczki niesie za sobą jakieś zagrożenia?
Jeśli ktoś dodawał taką funkcjonalność do swojej strony i mógłby coś doradzić to byłbym wdzięczny.
Jeśli mowa o zalogowanym użytkowniku to dlaczego nie użyć wbudowanej funkcji “Media”? Natomiast w przypadku anonimowego użytkownika to należy zastanowić się jak zabezpieczyć się przed robotami.
Domyślam się, też, że może chodzić o funkcję na stronie, a nie w panelu, tylko zastanawiam się jak blokujesz dostęp do panelu zalogowanym użytkownikom, nawet tym z najniższymi uprawnieniami czytelnika. Bo prawdę mówiąc wystarczy się zalogować wpisać wp-admin i jest się w PA, oczywiście z możliwością tylko edycji swoich danych (w przypadku użytkowników z uprawnieniami czytelnika) ale jednak.
Wracając do problemu to zależy czy chcesz mieć te pliki w osobnym miejscu czy w bibliotece mediów WordPressa. Jeśli w bibliotece to wystarczy naprawdę kilka linijek by dodać to wszystko o czym piszesz bo wystarczy użyć API Mediów WP do wgrywania plików, jedyne co musisz zrobić przed tym to sprawdzić czy spełnione zostały warunki o jakich pisałeś.
PS. Wydaje mi się, że powinna istnieć jakaś gotowa wtyczka, może nie tak rozbudowana jak piszesz, ale pozwalająca umieścić formularz na stronie do uploadowania zdjęć. Mimo wszystko wydaje mi się, że w takim przypadku ze względów bezpieczeństwa lepiej machnąć swoje rozwiązanie niż brać wtyczkę która może już jest porzucona. Potem trzeba będzie się męczyć z czyimś kodem (a różnie to z jego jakością bywa w przypadku motywów i wtyczek wordpressa) albo dosztukować coś co będzie działało podobnie jak stara wtyczka.
Chodzi mi o zapis w osobnym katalogu dla osób bez loginu (anonimowe wrzucanie plików).
Najprościej dla mnie byłoby otworzyć ftp, ale dla części osób korzystanie z tego rozwiązanie będzie zbyt skomplikowane Dlatego pomyślałem o dodaniu jakiegoś formularza na stronie.
Próbowałeś w zasadzie jednej z popularniejszych wtyczek - https://pl.wordpress.org/plugins/wp-file-upload/
Można ją dostosować do theme’u, określać directory wrzucanych plików, rozszerzyć forma o dodatkowe dane, edytować rozszerzenie i wielkość dodawanych plików. Wersja Pro pozwala na dodanie większych plików, dodatkową ochronę przed robotami (Captcha) i dodaje panel dla userów, gdzie mogą sobie podglądnąć, jakie pliki wrzucają.