Oprogramowanie: WordPress
Chciałbym stworzyć licznik, widget w sidebarze który będzie miał kilka pozycji i wartości które będą narastać.
Początkowo chciałem stworzyć to w formie tekstu, ale mija się to z celem, comiesięczna edycja.
Stworzyłem kategorie główną i w niej podkategorie, umieszczane w nich wpisy będą ilością które wyświetli licznik.
Tylko mam problem z zamieszczeniem danej Kategorii w sidebarze, ponieważ szablon ma możliwość wrzucenia widgetu Kategorie i wrzuca wszystkie…
Jak mogę wybrać daną kategorie, która wyświetlałaby ilość postów w danych podkategoriach.?
Musisz napisać swój własny widget (plugin). Dane o ilości postów wdanej kategorii pobierzesz przy pomocy WP_Query.
Wszystko, czyli: jak stworzyć widget; jak stworzyć plugin; jak używać WP_Query; znajdziesz w codex’ie.
Cześć, nie do końca opiera się to na WP_Query. Będzie to związane z taxonomy / terms, jest funkcja, która zwraca ilość postów w kategorii Być może jest do tego jakiś plugin jeżeli nie chcesz programować
Edit: coś w ten deseń np. get_terms jak widać zwraca WP_Term która ma $count
Sebastianie,
myślę że jestem w stanie Ci pomóc stworzyć rozwiązanie, które będzie Tobie pasowało - powiedz tylko czy ten sidebar z kategoriami ma być zależny od kategorii w której się znajdujesz czy niezależnie od zapytania sidebar ma wyświetlać kategorię o wybranym ID?
Sidebar ma wyświetlać zawszę tą samą kategorie oraz liczbę wpisów w danej/danych podkategorii.
To na jakich stronach ma się znajdować mogę zrobić pluginem…
Obecnie wybiera wszystkie kategorie, co mogę zrobić to w screenie:
Zależy mi abym mógł wybrać daną kategorię i podkategorie w niej wylistuje i policzy posty z prawej strony.
Najlepiej wynik bez nawiasów i wyrównany do prawej
Zależy jaki masz plugin, generalnie ja bym do tego nie używał wtyczki bo można zrobić to samemu - plus tego rozwiązania jest taki że w przypadku aktualizacji WP nic Ci się nie wykrzaczy a autor wtyczki w każdej chwili może zaprzestać jej aktualizowania - i co wtedy?
Zacznijmy od tego że listę kategorii wraz liczbą postów uzyskasz za pomocą natywnej funkcji WP o nazwie wp_list_categories() .
Utwórz sobie w folderze szablonu np. katalog o nazwie templates i utwórz tam plik o dowolnej nazwie z rozszerzeniem .php . W utworzonym pliku użyj funkcji o której wspomniałem i skonfiguruj ją wedle własnych życzeń (id kategorii z której chcesz pobierać kategorie uzyskasz podświetlając w panelu administracyjnym opcję Edytuj pod daną kategorią). Zapisz plik.
Teraz możesz użyć tego pliku w prosty sposób używając kolejnej funkcji WP o nazwie get_template_part(). W pliku szablonu który edytujesz wprowadź następujący fragment kodu:
Zaproponowałem Ci takie rozwiązanie ponieważ bez wtyczek będziesz miał pod ręką szablon, który zawsze będziesz mógł w prosty sposób rozbudować i przekonfigurować bez zbędnego kopiowania i wklejania.
Mam nadzieję że w dość prosty sposób napisałem Ci co możesz wykonać aby osiągnąć pożądany efekt. Jeżeli coś się nie uda, pytaj.
Jeśli nie pracuje na motywie domyślnym WP, to pozostałe motywy nie są tak często aktualizowane, więc szanse na nadpisanie są małe. Oczywiście należy pamiętać o nich przy ewentualnej aktualizacji motywu.
Logicznie plugin jest lepszym rozwiązaniem, ale niestety nic takiego nie znalazłem,
a sam raczej go nie napiszę, na pewno nie na tym etapie poznawania WordPressa…
Dziwne bo to oczywiste, że ktoś chce ograniczyć się do danej kategorii niż do wszystkich…
Postaram się przerobić tak jak wytłumaczył to sebkor96
A jeśli ktoś słyszał o takim pluginie do zarządzania kategoriami i możliwości wrzucenia danej kategorii lub podkategorii do sidebara to chętnie przytule
Bierzesz jakiś prosty plugin, który wyświetla cokolwiek na sidebarze i klepiesz w niego kod, który chciałeś wklepać w szablon. Nie trzeba niczego od nowa pisać. Pamiętaj o zmianie nazwy pluginu, by przy aktualizacji nie został nadpisany oryginalnym.