Wpis do DNS

Mam wykupiony hosting w firmie X. Również za jej pośrednictwem mam wykupione dwie domeny ustawione na powiedzmy katalogi /strona1 i /strona2.

Wykupiłem dwie kolejne domeny, tym razem na własną rękę gdzie indziej. Tymczasowo są przekierowane po URL na te stare strony. Gdy zostaną przygotowane nowe strony chciałbym je mieć już normalnie ustawione na tym samym serwerze w katalogach /strona3 i /strona4.

I tutaj pytanie:

1. Wpisanie do serwerów dns musze zgosić w firmie X, czy można zrobić to gdzie indziej?

2. Czy firma X może za to zażyczyć sobie jakichś pieniędzy? (jednorazowo/abonament)?

1. Sam to robisz, DNSy wpisujesz w opcjach domeny a nie serwera.

2. Jeśli zlecisz usługę w postaci podpięcia domeny to mogą sobie zażyczyć zapłaty jednorazowej.

“Pole DNS1: serwer “X” nie jest skonfigurowany dla domeny “Y”. Skontaktuj się z administratorem docelowego serwera DNS, celem skonfigurowania obsługi domeny!”

“Aby mogli Państwo zarejestrować lub przenieść domenę na nasz serwer, konieczne jest wcześniejsze wpisanie jej do naszego dns”

Jest potrzebny wpis do serwera.

O ile jednak mi widomo to jeszcze nie wszystko co administrator serwera musi zrobić. I właśnie czy za te “inne rzeczy” o których nie do końca mi wiadomo trzeba płacić?

Hm…pierwszy raz coś takiego widzę. Mam kilka domen i wszystkie podpinałem sam i bez problemów.

Trudno mi powiedzieć co tam trzeba od administratora i czy jest to płatne.