Wpisy na forum DP z niepoprawną datą minus 2 godziny

Przykładowo opublikowałem wpis o 14:32, a pokazuje że było wysłane 2 godziny temu (12:31).

System operacyjny: Manjaro (Live CD)
Przeglądarka: Firefox (po angielsku)

Jak to naprawić? Trzeba wykonać jakieś polecenia, nie wiem zmieniające format godzin czy co. Czym to jest ogólnie spowodowane? Co zrobić?

Sprawdź ustawienia strefy czasowej?

2022-08-13_18-14-45

Chyba teraz działa po wybraniu strefy czasowej Europe/Warsaw. Ale niestety przez to na Windows zmieniło mi czas. Miała być 20:18 a jest 18:18, znowu cofnęło o 2 godziny.

Jakie polecenie do ustawienia strefy czasowej i jednocześnie konwersji formatu czasu na czas Windowsowy?

(I co robi zegar czasu rzeczywistego w lokalnej strefie czasowej? Bo włączyłem to, ale co dało nie wiem)

Windows i linuks inaczej traktują zegar czasu rzeczywistego RTC (ten w BIOS/UEFI) i na tej podstawie ustawiają czas systemowy.

Jak Manjaro chcesz uruchamiać zawsze z livecd to mozna Windows przestawić na UTC w rejestrze - na stałe. Czy to z czasem nie spowoduje jakiegoś fuckupu - ciężko stwierdzić.
System time - ArchWiki .

Zabawa co uruchomienie Manjaro z przestawianiem wszystko mija się rzecz jasna z celem, wtedy musiałbyś ustawić z uruchomionego linuksa zegar BIOS na UTC i skorygować strefę czasową (o ile nie została poprawnie wykryta).
System time - ArchWiki .

Miałem ten sam problem. Winna była przeglądarka Firefox

@Ugaszaka Dlaczego winna była przeglądarka? Możesz napisać coś więcej? Na czym Ci nie działało i jak to rozwiązałeś?

Pewnie zaczął używać Chromium/Opery/Brave.