Wpływ wi-fi na zasięg UMTS

Witam,

Niedługo moja umowa z dostawcą internetu ADSL dobiegnie końca i biorąc pod uwagę miejsce mojego zamieszkania (wieś) postanowiłem sprawdzić dostawców internetu mobilnego. Niestety modem UMTS nie zdołał uzyskać połączenia. Sytuacja zmieniła się po całkowitym wyłączeniu routera ADSL z WI-FI (802.11g). Modem uzyskał połączenie HSPA a jakość jest satysfakcjonująca!

I tu pojawia się moje pytanie: czy wi-fi ma tak duży wpływ na zasięg UMTS ? bardzo mnie to smuci bo korzystam z wielu urządzeń i chciałem zrobić instalację modemu UMTS z routerem TP-LINK TL-MR3420! teraz wydaje się to bezcelowe !

Tak. Może ale nie musi. WiFi o ile pamiętam pracuje w paśmie 2.6GHz.

UMTS to dość skomplikowana technologia. Zarówno UMTS jak i HSDPA/HSPA (zagnieżdżone technologicznie w UMTS) mogą pracować w paśmie 900MHz i 1800MHz. Ale w Polsce powoli pojawiają się BTSy pracujące w paśmie 2.5-2.6 GHz (myślę tu głównie o Cyfrowym Polsacie). I tu niespodzianka. Częstotliwości WiFi i HSPA(a w tym przypadku to LTE). teoretycznie się nakładają. Ale tak być nie powinno ze względu na inne rozmieszczenie kanałów. Niestety niektóre urządzenia mają problemy z trzymaniem częstotliwości i kanały nakładają się na siebie powodując interferencję fal radiowych.

Napisz jaki modem HSPA i jaki dostawca internetu mobilnego. Może coś zaradzimy.

Pozdrawiam.

Modem Huawei e173-u2, dostawca Play

router który zakłóca to tp-link TD-W8920G

według http://mapa.btsearch.pl/ nadajnik który jest najbliżej pracuje tylko w “UMTS2100”

No teraz to dałeś mi zagadkę. Nie powinno być zakłóceń. Ale żeby to wykluczyć oddal modem od routera i sprawdź co będzie się działo. Możesz też spróbować sprawdzić programem TOPNetInfo czy w momencie włączenia routera modem nie zmienia Ci stacji bazowej (nodeB).

A to że nadajnik jest najbliżej nie musi oznaczać że z niego jedzie Twój modem, bo one często robią na złość i bez anteny kierunkowej jest ciężko to rozwiązać (można popróbować programowo wymusić częstotliwośc, ale jeśli dwa nadajniki nadają na tej samej częstotliwości to nic nie da…). Najlepiej sprawdź w/w programem CID nadajnika i wprowadź go do mapy którą podałeś (jest jak najbardziej OK - sam z niej korzystam :wink: ). A jak się okaże że go tam nie ma to wejdź na UKE i tam są najaktualniejsze wykazy. :wink:

Powodzenia i pozdrawiam.