Wskazania SpeedFana -różnice w napięciach


(Dawid Sloma) #1

Witam.

Chcialbym zapytać, jakie powinny być prawidłowe napięcia zasilania -pomiary odczytuję za pomocą SpeedFana.

U mnie wygląda to tak:

Vcore1: 1,30V

Vcore2: 1,90V

+3,3V: 3,33V

+5V: 5,05V

+12V: 12,42V

-12V: -0,51V

-5V: -8,43V

+5V: 5,03V

Vbat: 3,12V

Dlaczego występują takie różnice w obu przypadkach. A może coś jest nie tak z zasilaczem (model -jak w opisie).

I do tematu podepnę jedną kwestię -chciałem sprawdzić temperatury w Evereście, ale niestety nie pokazuje mi wszystkich danych (nawet modelu płyty głównej i procesora)...


(Technik Elektro) #2

programy nie zastąpią pomiaru miernikiem o odpowiedniej klasie i tolerancji błędu!! radzę się nie sugerować nimi


(Ciupa Michal) #3

masz starą wersję Everest'a, dlatego nie pokazuje nazwy płyty i procka

a tak to podaj moc i firmę zasilacza.

no i techik_elektro ma rację, te programy błędnie podają napięcia


(Gina Gina) #4

Ściagnij sobie SIW - System Information for Windows :spoko:

http://www.gtopala.net/download.php?file=1

Napięcia mogą być błędnie pokazywane ale i tak dopuszczalna tolerancja to 5% czyli dla 12V - +/-0,6V,dla 5V - +/-0,25V

Napięcia ujemne aktualnie nie występują w nowszych zasilaczach stąd całkowicie błędne wskazanie ;/


(Dawid Sloma) #5

Everest Home Edition 2.20 więc chyba nie taki stary :wink:


(Cobreti7) #6

Ja mam dokładnie co Ty.

Od prawie 2 lat jest ta sytuacjaa wszystko śmiga więc jest to błąd programu.

post-48035-13856533858604_thumb.jpg


(Emilmlo) #7

Jeszcze trzeba pamiętać o tym że napięcia mierzy się pod obciążeniem.

On jest już stary teraz jest Everest 4.0 :stuck_out_tongue:


(klopas) #8

który jest płatny... pokazuje napięcia ale w niktórych miejscach pisze trial version :wink: