Wskazywanie partycji dysku instalatorowi

Mam 2 dyski na 1 Windows, na drugim dwie partycje, czy mogę wskazać jedną z nich w czasie instalacji czy musze ręcznie dzielić partycje??

Zobacz najpierw prezentację dot. instalacji Linuksa:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 … ja+systemu

masz tam wszystko ładnie wyjaśnione.

możesz wskazać

Ogółem nie ma problemu z instalacją na 1 partycji. Oczywiście partycja musi być sformatowana z odpowiednim systemem plików. Jednak wg mnie lepiej wydzielić sobie partycje na /, /home i swap. Oczywiście nie musisz przygotowywać partycji przed instalacją, można to zrobić podczas instalacji.

To są partycje ntfs

Więc podczas instalacji sformatujesz je jako np. ext3

A jak z wyborem systemu czy to okienko po zainstalowaniu linuxa wyświetli mi się automatycznie? czy muszę cos dodatkowo robić ?? bo na 1 dysku mam widnowsa ( na jednej z partycji) bo ogólnie mam w kompie 4 partycje (2 na 1 dysku i 2 na drugim dysku) a może cały 2dysk przeznaczyć na linuxa ?

Witam serdecznie

Najlepiej podczas świeżej instalacji zaleca się sformatować wszystkie partycje i założyć nowe i na tak nowo przygotowany dysk zainstalować windowsa wtedy później wybierasz sobie na której ma być on zainstalowany.Jeśli chodzi ci o to czy możesz sobie wybrać partycję gdzie chcesz zainstalować system to możesz decydować.

Pozdrawiam

Po zainstalowaniu Linuksa pojawi ci się “okienko” z wyborem systemu do uruchomienia. Polecam przeczytać jakąś lekturkę o instalacji systemu wtedy takie pytanie nie będą potrzebne.

Nie powiedziałeś jakieś wielkości masz ten dysk.

A Więc mam 1 dysk 40GB i na nim Widnows i 2 dysk 80GB Może najlepiej by było jak Windows zainstaluje na nowo na dysku 80GB i na całe 40GB linuxa? proszę o radę :slight_smile:

Z całym szacunkiem jeśli masz za dużo wolnego czasu możesz tak zrobić. Ja zostawiłbym Windowsa w spokoju a drugi dysk podzieliłbym na Linuksa (partycja / oraz swap) a resztę na partycję z danymi z której będzie można korzystać zarówno pod Linuksem jak i pod Windowsem.

Co do wielkości partycji Linuksa w prezentacji wyżej masz podane przykładowe wielkości. Ogólnie na / powinno wystarczyć max. ~ 10GB, swap ~ 512MB.

Ostateczna decyzja i tak należy do ciebie.

Ok dzięki za rade :slight_smile: