Słyszałem, że NVidia planuje zakończyć wsparcie dla niektórych kart, np. z serii Pascal. Dotyczy to zamkniętego sterownika. Czy moja karta też przystanie być wspierana? Czy będzie opcja instalacji innej paczki, co będzie zawierać starszą wersję sterownika? Myślę, że założę blokadę na paczce ze sterownikiem NVidii, ale chciałbym wiedzieć, do kiedy będzie wydawany jeszcze sterownik wspierający moją kartę.
PS: Częściowo otwarty sterownik NVidii nie wspiera mojej karty przypadkiem? Pytałem na oficjalnym forum OpenSuSE, ale ludzie nie mogli dojść w tym temacie do jednego stanowiska.
Jakie jest najlepsze rozwiązanie? Bym musiał prawdopodobnie przenieść się na Leap lub long-term kernel. Chyba blokada wersji paczki nie będzie wystarczające, bo mogę skończyć z przestarzałym i niewspieranym systemem.
Z otwartymi sterownikami to sobie można co najwyżej YT pooglądać a chcąc coś poważniejszego zrobić z filmami albo pograć to trzeba mieć akcelerację GPU.
Zakończenie wsparcia nie oznacza że karta przestanie działać, albo że sterowniki nagle znikną z internetu. Po prostu nie będzie już nowszych wersji. Nic nie musisz robić.
Co powiesz na to? Większość procesorów graficznych we współczesnych PC’tach to GPU Intela, np Intel UHD 640. Takie dobra jak dedykowana karta graficzna np Nvidia, ma tylko około 25% PC’tów.
Tymczasem Od 2025 r. Intel przeniósł zintegrowane GPU z procesorów 11-14 generacji do „legacy software support”, więc dalsze aktualizacje to tylko krytyczne poprawki i łatki bezpieczeństwa, bez nowych funkcji itp
Nie muszę mówić że takie zdawałoby się całkiem użyteczne GPU jak 630, 620, 615, 610 już są poza wsparciem.