Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem, być może nawet nie do rozwiązania, ale postaram się wszystko opisać i nakreślić o co mi chodzi.
Posiadam na komputerze system Linux Mint 17.2, oraz zainstalowana aplikację PlayOnLinux. W aplikacji mam gry w które gram i jest tego sporo, pod względem zajętości na dysku. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że na komputerze jest jeszcze 3 innych użytkowników i oni również grają w większość tych samych gier. Miejsce na dysku się kurczy więc pomyślałem sobie by zrobić dowiązania symboliczne do mojego katalogu: “~/.PlayOnLinux”. Niestety, o ile każdy posiada teraz dostęp jakby do mojego zestawu gier, o tyle nikt nie może zagrać, ponieważ gry się nie odpalają. Pomijam że przy robieniu linków symbolicznych musiałem zmieniać prawa dostępu, bo wtedy nikt nie miał dostępu do tego katalogu. Gdy odpalę grę przez “debuguj”, dostaję informację że nie jestem właścicielem plików, co jest logiczne bo bo właściciel to jestem ja, a nie inni użytkownicy.
Teraz meritum. Jak zrobić by wszyscy pozostali użytkownicy mogli odpalać te gry?
Czy da się zrobić kilku właścicieli tego “~/.PlayOnLinux”?
Jak to ugryźć panowie, bo naprawdę nie wiem, a bardzo mi na tym zależy.
W sieci nie znalazłem nic co by pomogło.
Podsumowując: Zależy mi by biblioteka gier w PlayOnLinux była wspólna dla wszystkich, gdy ja zainstaluję grę, by mogli z niej wszyscy korzystać z tymi samymi ustawieniami.
Bardzo proszę o pomoc.
Jestem gotów nawet w ostateczności zainstalować system od nowa. Ponowna instalacja i konfiguracja PlayOnLinux także wchodzi w grę. Naprawdę potrzebuję pomocy,…
Nie ma czegoś takiego jak, no nie wiem, “właściciel: everyone” ?