Witam.
W domu pracuję na Excel 2013 natomiast w pracy na 2017 dlatego pytam dla dwóch wersji.
Chodzi mi o wstawianie daty pod sobą w danej kolumnie z automatu bez wpisywania ręcznego (jakby się dało to wstawianie dni roboczych jak się nie da to cały miesiąc). Próbowałem opcji ze strony microsoft z tego linku:
W pierwszym sposobie po naciśnięciu tego plusa nie mam opcji: “Wypełnij dniami, Wypełnij dniami powszednimi, Wypełnij miesiącami lub Wypełnij latami.”
W drugiej poradzie takie wypełnianie nie uzupełnia daty wszystko jest puste poza wypełnioną przeze mnie pierwszą komórką.
Video z mojej próby: https://drive.google.com/open?id=0BxYvo8v8b_1VcW1YR29XMWp6LTg
W najnowszym Excelu wprowadzenie daty w formacie: RRRR-mm-dd sprawia, że w wszystkie opcje na ww. stronie działają poprawnie.
Zwróć uwagę na różnice w zapisie daty jaką wprowadzasz u siebie a jaka podana jest na stronie do której link podajesz, u ciebie dane wprowadzone do komórki mają format Ogólny, stąd zapewne brak opcji o którym piszesz.
Masz rację w takim formacie jak podałeś działa!
Dlaczego chciałem dla mojego formatu? Bo mam sporo takich arkuszy z datami wpisywanymi ręcznie w formacie 02.10.2017 i chciałbym zachować takie formatowanie bo musiałbym poprawić w sporej ilości arkuszy na takie formatowanie aby działało auto uzupełnianie dat. Będę musiał zrezygnować chyba skoro się nie da inaczej.
Hej. Przepraszam za brak odzewu ale taki mam nawał pracy, że masakra.
Przejrzałem ile mam plików do edycji (coś ponad 10 tysięcy arkuszy) więc sobie odpuściłem poprzednie lata i zajmę się tylko dostosowaniem plików za ten rok.
Dziękuje serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam.