[www] jak ulatwic sobie zycie z biezacymi zmianami?


(Vikingus1) #1

Witam,

mam www, ktora posiada kilka podstron. Zasadniczo podstrony roznia sie tylko trescia - layout + linki pozostaja te same.

Chce zrobic szablon, z ktorego korzysta kazda z podstron, tak aby po zmianach w jednym pliku uzyskac od razu zmiany calej strony www z wszystkimi podstronami.

Jak?

Dzieki za szybka podpowiedz,

willi

PS. Sorki za temat, ale nie wymyslilem nic lepszego. Jesli mod ma lepszy pomysl prosze o zmiane.


(Airborn) #2

jeśli nie przeszkadza Ci by wszystkie podstrony miały ten sam adres, to tworzysz plik index.php, z layoutem który ma być, a następnie w wybrane przez siebie miejsce includujesz podstrony, jeśli adresy maj być różne, to robisz na odwrót, w pliki z podstronami includujesz plik z layoutem, w jednym i drugim przypadku wystarczy edytować plik z layoutem, pierwsza metoda oczywiście lepsza, bo i estetyczniejsza, tylko pamiętać należy by linki wskazywały na to iżpodstrona ma się otworzyć jko zaincludowana część strony index.php, wiem że pewnie niezrozumiale pisze, ale puźno już, obejrzyj może ten przykład: link

ewnetualnie można jakoś z iframe się babrać, ale to gorsze dużo rozwiązanie


(Adrian) #3

ale trudniej pozycjonować taką stronę....


(Fora) #4

poczytaj o szablonach SMARTY

http://smarty.php.net/


(Vikingus1) #5

Dzieki za odpowiedzi.

Poczytalem o tym smarty - troche duzo babrania. Dlatego poprobuje z 'include' w php. Rozumiem, ze w pure html nie da sie tego zrobic?

willi


(Fora) #6

te pure html z tego co widze to tylko pocieta grafika i sam index. Musisz do tego dorobić całe oskryptowanie.

z includowaniem może i nmiej roboty ale ja i tak bym cie zachęcał do "pogrzebania" w SMARTY.

Wiesz jak to ejst jak raz coś zrobisz na o..dwal sie to później będziesz siedział nad tym 2 razy dłużej zeby to przywrócić do "stanu używalności".


(Vikingus1) #7

Poczytam wiecej. Zastanawiam sie tylko gdzie Ty to widzisz, ze tylko pocieta grafika etc.?

Nie przypominam sobie, zebym gdziekolwiek pokazywal stronke, a poki co nawet nie umiescilem jej w zadnej wyszukiwarce. Chyba ze wnioskujesz po tym co pisze? Az tak zle? :stuck_out_tongue_winking_eye:


(Fora) #8

a więc :mrgreen:

google->pure html

pokazała mi sei strona z szablonami sciągnełem jakis byle lepszy otworzyłem rar-a i widze pliki jpg + index + css ... i wszystko jasne :stuck_out_tongue:


(Vikingus1) #9

Hehe. :mrgreen: Ja na szczescie tak nie zrobilem. Korzystalem czesciowo z gotowych rozwiazan (nie z szablonow), ale kod pisalem samemu. W notatniku. Dopiero niedawno wrzucilem to do nvu. Aktualnie W3 waliduje mi 21 bledow.

Maly OT sie zrobil. A co do smarty i Twojego pogladu na ten temat - Sma nie lubie robic na odwal sie, jednak czasem warto skorzystac z prostszych, latwiejszych rozwiazan. Tym bardziej, ze nie mam zamiaru z tego strzelac, a czas (malo go mam) chce rozlozyc tez na inne 'rzeczy'.

Złączono Posta : 10.10.2006 (Wto) 11:06

A co do PHP tez sie zastanawiam, czy bede mial pozniej trudnosci z pozycjonowaniem - to jeszcze przede mna (i tez bedzie trzeba poswieccic czas na nauke :mrgreen:).


(Jaguar5) #10

Wyślij to przez fille zila


(Airborn) #11

a co ma do tego fillezilla?


(Jaguar5) #12

to ,że można wysąłć przez ten progra na stronę to co dana osoba potrzebuje


(Airborn) #13

ale żeby coś wysłać na serwer trzeba to najpierw przygotować w taki sposób by nie trzeba było zmieniać każdego pliku, a kwestia wrzucenia jest zupełnie inną sprawą i użycie fillezilli bądź innego klienta ftp w najmniejszym stopniu sprawy nie upraszcza


(Vikingus1) #14

wracam do tematu. Adrian napisal, ze bedzie trudniej pozycjonowac taka stronke z php include.

Why?


(system) #15

Chyba pomylił include z iframe (pływającymi ramkami).

Krótko mówiąc: brednie. Include wcale nie przeszkadza.


(Vikingus1) #16

thx, @rss