Witam. Otóż, zrobiłem sobie format, i teraz podczas włączania się komputera wyskakuje mi informacja iż mam wybrać system operacyjny…jednego totalnie nie rozumiem, nie wiem skąd sie wziął ten 2 system, czy to wogóle jest system?
daję tutaj zawartość mojego pliku (tego co za to odpowiada)
wygląda on tak.
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons
Co chcę zmienić? chcę ustawić tak, aby odrazu po włączeniu komputera automatycznie włączany był system Windows XP Home Edition.
a ten 2 to jakoś ukryć, aby nie przeskadzał ,czy coś w tym typie
Kurce, z tą partcją to nie wiem. Wg to chyba będę robił ponownie format, Bo o dziwo, podczas instalacji, nie wyświetliła sie informacja, o żadnych partycjach co zawsze wyskakiwało. Teraz odrazu zaczeła się instalacja systemu tzn kopiowanie plików ;/
I dlatego tak mi namotało, pliki praktycznie wszystkie zostały, tylko nowe konto zostało stworzone, podczas logowania…
Nie rozumiem ;/
Chyba będę musiał ponownie spróbować zrobić format “sam”
Robiłem format’a z tutorialem, obok na laptopie, a tu grzebałem, no i na tutorialo automatycznie wyskoczyło okno z partycjami, tzn gdzie ma być zainstalowane, co formatować itp, dysk D zawsze zostawał wolny, można było tam przechować pliki, których nie chcemy usunąć ;/
Nie, są 2 rodzaje oryginałów. Masz dedykowany pod dany komputer w takim wypadku jest napis na płycie o marce komputera. Instalator sprowadza się do zbootowania z płyty. Albo masz normalny system. Zobacz sobie jak płyta taka powinna wyglądać w google. Konsole odpalisz bootojąc płytę i po skopiowaniu plików powinna być do wyboru instalacja i naprawa systemu. Wybierz napraw.
Tak, czyli mam identyczną, tylko inne tło, bo nie mam professional tylko home edition.
Co do poprzedniego pytania, mówisz ze mam kliknąć napraw,
Gdy dziś instalowałem windowsa, to miałem tylko ta opcje do wybrania, i kilka innych, ale nie miałem tam opcji “zainstaluj” więc musiałem naprawić, a mimo to mam wszystko spowrotem ;/
Chce oczyścić kompletnie cały dysk C i wgrać windowsa na nowo.
I tu jest twój problem, bo ty przywróciłeś system z poprzedniego stanu zamiast go zainstalować na nowo. Powinna być tam opcja R, a później konsola odzyskiwania etc. Ew zamiast R wybierz zainstaluj system jeśli takowa opcja się pojawi. Jeśli masz wolną dyskietkę, i owy napęd w pc to stwórz sobie dyskietkę startową systemu msdos i to z niej wystartuj komputer i wpisz: