Jak w temacie, jaki zasilacz polecicie do poniższego zestawu?
i5-4670K (4.2Ghz)
MSI AMD RX 480 8GB
Crucial 8GB 1600MHz Ballistix Sport CL9
Asus Z97-P
Aktualnie mam już dość poczciwego Chieftec’a CFT-600-14CS, jednak pod obciążeniem zaczyna się dość mocno grzać, a zużyte łożyska w wentylatorze dają już o sobie znać przez co zagłusza on całą resztę wentylatorów w komputerze .
Miło by było gdyby zasilacz był modularny.
Co do ceny to nie będę deklarował żadnych kwot bo nie wiem ile muszę przeznaczyć na taki zasilacz.
[quote=“sebool12, post:4, topic:524178, full:true”]
Nie można zalać łożysk olejem bo nie będą działać tylko ślizgać się na ośce
[/quote]Że co?
Odklej naklejkę, wlej parę kropel oliwy maszynowej i sprawdź sam.
EVGA G2 lub G3 - mają chłodzenie aktywowane termicznie. (ECO mode)
Mam trochę na wyrost kupiony zasilacz jeżeli chodzi o waty, więc praktycznie pracuje przy chłodzeniu pasywnym nawet pod obciążeniem.
To byłaby najgłupsza rzecz jaką można zrobić w przypadku wentylatorów z łożyskiem. Czy wiesz w ogóle jaką łożysko spełnia role? Jak działa? Bo dając takie rady chyba nie masz pojęcia.
Co do zasilacza kupiłem za 440 zł nowego RM650x i w czasie gier wentylatora kompletnie nie słychać czyli osiągnąłem zamierzony efekt.
Co do łożysk do spróbuje pozostawić je kilka dni w jakieś oliwie do łożysk, może wtedy coś dostanie się do środka i je trochę przesmaruje.
[quote=“sebool12, post:7, topic:524178”]
To byłaby najgłupsza rzecz jaką można zrobić w przypadku wentylatorów z łożyskiem. Czy wiesz w ogóle jaką łożysko spełnia role? Jak działa? Bo dając takie rady chyba nie masz pojęcia.
…
Co do łożysk do spróbuje pozostawić je kilka dni w jakieś oliwie do łożysk, może wtedy coś dostanie się do środka i je trochę przesmaruje.
[/quote]Nie ma to jak zadać pytanie na forum i wiedzieć lepiej. Mniemam - po teoretyzowaniu - że masz jako takie zdolności manualne… to nawet lepiej się składa.
Proszę, instrukcja, żeby unaocznić o czym mowa. Mocnemu laikowi na jakiś krótszy czas mogłaby pomóc moja pierwotna rada (temat sprawdzony doświadczalnie).