Wybór chromebooka

Cześć, poszukuję chromebooka - znalazłem na razie taki model z 32 GB dysku - https://allegro.pl/oferta/laptop-hp-chromebook-11a-g6-google-play-2019r-10511666846

Będę go przeznaczał do prostych czynności - youtibe, aplikacje biurowe, nagrywanie plików na pendrive.

Czy polecacie jeszcze jakieś modele?

Inne pytanie - czy taki chromebook poradzi sobie z obsługą zewnętrznego dysku ?

1366x768? To za karę chyba…

Chromebook to tak trochę bez sensu moim zdaniem… Ten cały ChromeOS to jest taki… brakuje mi słowa. Gdyby to było coś w rodzaju Androida PC, to byłoby może lepsze…

To zatem może jakiś laptop nieduży do 500 zł zamiast chromebooka?

Nie kupisz w tej cenie niczego sensownego na dzisiejsze czasy.

Wprowadzasz kolejną dezinformację, tak jak w przypadku zmian na blogu DP.

Zresztą @Astorre5 napisał do czego chce wykorzystywać Chromebooka „Będę go przeznaczał do prostych czynności - youtibe, aplikacje biurowe, nagrywanie plików na pendrive”, a sprzęt ten świetnie się do tego nadaje. Co więcej, pod względem szybkości działania wyprzedza dużo droższe laptopy.

Sprzęt w podanym zakresie cenowym świetnie się nie nadaje do wymienionych zastosowań. Mało pamięci, mały dysk, celeron i ekran o niskiej rozdzielczości.

Mam dwa chromebooki to dobrze wiem co piszę, a taki sprzęt to najlepiej podłączyć kablem HDMI do telewizora, jeżeli chce się oglądać jakiś film w dobrej jakości. Dodatkowym plusem chromebooków jest długo trzymająca bateria, nawet do 4-5 godzin. Pamiętaj też, że chodzi tu o sprzęt za 3 stówy, a nie 3 tysiaki.

Z matrycami 1366x768?

Zawsze można coś lepszego „wyhaczyć” w tej cenie. Wiadomo, jeżeli ktoś jest bardzo wybredny to sobie kupi jakieś cacko za kilka średnich pensji krajowych.

Ja nie pytam o to, co można wyhaczyć za kilka średnich krajowych :wink: tylko pytam jak Tobie się pracuje na chromebookach z 1366x768?

Chrombooki głównie wykorzystuje do rozmów na Messengerze i czasami do oglądania filmów po podłączeniu do telewizora. Jest to bowiem dla mnie dodatkowy sprzęt, gdyż pracuje i przeglądam internet głównie na komputerze i alternatywnie laptopie.

Jaką dezinformację? Jaka to była w przypadku bloga DP? To tylko moje zdanie…

Niby już się da tam uruchamiać androidowe apki jak nie jest odcięty od aktualizacji np. Chrome 78-89 i nowsze nie (a już jest 104 wydanie).

Po przeanalizowaniu za i przeciw chromebook to jednak zły pomysł - kiepski sposób zarządzania plikami, odpalanie wszystkiego z poziomu przeglądarki…

Może ktoś ma na sprzedaż jakiś nie duży laptop bez dysku na ? Mam dysk ssd z win 7 z poprzedniego laptopa.

A co sądzicie o takim modelu ?

Muzeum techniki.

Ale chyba lepszy niż chromebook ? :wink:

IMHO musisz uzbierać jakieś 1500 zł na sprzęt, aby te zadania w miarę sensownie wykonywać :slight_smile: