Mam zamiar kupić komputer składanego do 5000-6000zł. Płyta główna: EVGA classified super record 2, procesor: 2xi7 2600k, ram: 24gb i tu własnie pytanie jakie?, karta graficzna: tutaj nie wiem czy 2xgtx460, 2xgtx295 i gtx580, zasilacz itp. Czekam na wasze odpowiedzi czy może coś innego. Dziękuje
Jeżeli rzeczywiście planujesz zakup komputera w kwocie do 6 tyś. zł to moim zdaniem powinieneś kilka miesięcy wstrzymać się z zakupem. W maju wychodzą nowe procesory AMD Buldożery (nowe 4, 6 i 8 rdzeni), a w październiku kolejne procesory Intel Sandy Bridge tylko tym razem 6 i 8 rdzeni. Mając komputer z takim procesorem na dobrej płycie głównej komputer będziesz miał na ładnych parę lat.
Natomiast jeśli musisz kupić komputer już teraz to najlepszym wyborem będzie procesor Intel Core i7 2600K. Niestety nowe procesory z tej linii, o których pisałem wyżej będą na innej podstawce więc jeżeli będziesz chciał je kupić to będziesz musiał kupić nową płytę główną.
Co do karty graficznej to bierz najnowszą czyli GTX 580. Ale ja bym polecał najnowszego Radeona HD 6990, który jest znacząco lepszy niż GTX 580 (podobno GTX 590, który wychodzi w kwietniu ma odwrócić sytuację).
Jak masz tyle kasy do wydania to kup jeden mały (około 100 GB) dysk twardy SSD na system i na programy. Koszt około 700 zł. Tylko na takim dysku będziesz mógł odczuć znakomitą szybkość działania programów i systemu.
Jeśli chodzi o napęd optyczny to przy takiej ilości kwoty do wydania, to ja bym zainwestował w nagrywarkę BLU-RAY.
Tą płytę główną, którą podałeś to chyba nie jest dobry pomysł, gdyż ona służy do zbudowania komputera o wartości przynajmniej 15 tyś. zł. Jeżeli masz takie plany aby w przyszłości np. wdrożyć w tę płytę dwa procesory Intel Xeon 6C X5650 plus kilka kart graficznych no to ok. W przeciwnym wypadku zakup tej płyty mija się z celem.
W dobie Sandy Bridge nie poleca się czegoś w stylu Core i7 9XX 8)
@ Ascent
Na zasilacze Seasonic z serii X to ja bym uważał bo było sporo zgłoszeń piszczących cewek…Poza tym w tej cenie można dorwać AntecTrue Power New 750W 8)
@ zaba199610
Do czego ten komputer będzie wykorzystywany PRZEDE WSZYSTKIM? Nie sztuka bowiem złożyć Tobie coś co chce sprzedać jakiś sklep (patrz zalegające Core i7 9XX) ale sztuką będzie dobranie podzespolów pod Twoje wymagania Co do np. dwóch kart graficznych, to jeśli np. nie planujesz bić jakichś rekordów w benchmarkach to wystarczy Ci jedna porządna karta (np. Geforce GTX580). Powiedz na czym Ci zależy przede wszystkim
Witam jaką proponujecie Płytę Główną pod Corei3?? zależy mnie najbardziej na stabilności a także żeby pośmigała kilak lat i czy ga h55m-ud2h jest dobrym wyborem Proszę uprzejmie o radę z góry Dziękuje…
Jeśli mógłbym Ci coś doradzić, bardziej opłacalne byłoby kupienie jakiejś tańszej jednostki i stopniowa modernizacja sprzętu za odłożone pieniądze. Nie ma to jak patrzeć na spadające ceny sprzętu, gdzie Twój po roku będzie wart jakieś 60% pierwotnej wartości…
Kto przy zdrowych zmysłach kupuje 6 x gtx580 ? Po co 24GB ramu ? po co 2 procki ? Gdzie chcesz to wykorzystać ? Jakoś nie chce mi się wierzyć że zamierzasz kupić takiego pc.
Przecież to miał być komputer do 5 lub 6 tyś. zł., a same jego procesory są warte ponad 6 tyś. Jego nowy komputer jest wart przynajmniej 15 tyś. Albo potrzebuje go do pracy albo po prostu chce go mieć.
Mając taki komputer mógłby nawet przeprowadzać małe symulacje testów z bronią atomową w odpowiednim programie albo próbować sił z najnowszym standardem wyświetlania obrazu Ultra High Definition, 4320p (7680x4320, 33 miliony pikseli).
Spokojnie człowieku, ostygnij trochę Fakt nie zwróciłem uwagi, że tam dalej działo się coś ciekawego ale Ty z kolei mogłeś od razu nadmienić uwagę w stylu “Nie patrz na 1 post”