Jeśli potrafisz sam skonfigurować system, to dobrym rozwiązaniem jest HP Microserver Gen8. Z gotowców możesz zainstalować na tym FreeNAS/NAS4Free albo OMV.
Co do dysków, to właśnie padły mi dwa (z trzech) takie po 3 latach pracy w NAS. Kup WD Red, w segmencie konsumenckim niczego lepszego raczej nie znajdziesz.
A interesowałeś się produktami firmy QNAP? Afaik mają spory wybór modeli, a dodatkowo fajne ficzery. Kolega z pracy mnie gorąco zachęca do kupna takowego, ale… ja wolę sobie wyklikać niż odpalić i… działa
Dzięki za propozycje. Hp jest rewelacyjny, ale to chyba przerost mocy nad potrzeby. Poza tym dokupienie do niego dysków przekroczyłoby zaplanowany budżet dwukrotnie.
Na stronie QNAP z kolei nie mogę się doczytać czy to działa pod jakimś własnym systemem i czy jest możliwość jego zmiany? Ale znowu te ceny… Czy nie ma rozwiązania w moim zasięgu cenowym?
Czy jest sens składać kompa pod takie zastosowanie? Jak to może przewidywalnie wyjść cenowo, jak z poborem mocy?
Możesz kupić używany HP Microserver poprzedniej generacji (N36L/N40L/N54L - różnią się tylko taktowaniem procesora), ale nie wiem jak jest z dostępnością.
Za miesiąc będę sprzedawał swój NAS (HP N40L + 250GB HDD + 8GB RAM + Radeon HD6450), jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na PW.
Poczytam linki które mi podesłałeś jutro w “pracy” ale kiedy zobaczyłem twoje wyliczenia np. płyta za 1000 kiedy za swoją w desktopie zapłaciłem 600 i wieśka ogrywam praktycznie na ultra detalach to się podrapałem w brodę
Stąd właśnie sugestia, żeby do 2000 brać “gotowca” - server w tym budżecie dostaniesz tylko na wyprzedaży po znajomości. Jeżeli dasz dobry zasilacz i znajdziesz dobrą płytę / tani kontroler, to możesz też montować na 10 letnim PC i będzie działał. W domowych “budżetowych” samoróbkach najważniejsze jest żeby nie spalił dysków twardych.