Wybór duetu bezramkowych monitorów z VESA

Witam Państwa bardzo serdecznie.

Ciesze się, że jestem częścią tej społeczności, na forum jestem od niedawna i pierwszy raz proszę was o pomoc.

Za kilka dni mam stanąć przed wyborem jakie dwa monitory kupić dla siebie i przyznam szczerze, iż mimo posiadanej wiedzy czuje się głupi i zielony.
Pogadajmy jakie miałby być:

• Przekątna matrycy = Optymalnie byłoby 24’. Mówię to na podstawie aktualnie posiadanego monitora(https://www.morele.net/monitor-iiyama-e2473hs-gb1-524941/ tylko że mój jest z matrycą IPS, nie mogę znaleźć tego konkretnego wariantu. Mój ma inną końcówkę po “2473hs”). Z racji tego, że ma być to duet monitorów(muszę mieć dwa bo inaczej praca mi słabo wychodzi), boje się przekątnych 27’ i większych. Miałem dwa 24’ w pełnych ramkach ale jeden się zepsuł a drugi oddaje dziewczynie. Na odległość Fotel—Biurko, to optymalna przekątna. Oczywiście mogą być okolice tych 24’ czyli 23’ czy 25’. Jeśli wyjdzie to taniej, albo nie będzie innego wyjścia to idziemy w to. Czekam na wasze porady i jeśli mnie przekonacie że TAK będzie lepiej, to się dostosuje i tak zrobię.

• Rozdzielczość monitora = 1920x1080. żadne ultra HD, 4k, 1440p czy 2160p (swoją drogą, jak mówicie na rozdzielczość pomiędzy FULLHD a 4K czyli tą którą YT określa jako 1440p. Nigdy jeszcze nikt nie użył przy mnie “marketingowej nazwy” tej rozdzielczości takiej jakimi są właśnie FullHD czy 4K.

• Budowa frontu = Chcę monitor całkowicie bezramkowy. Moja aktualna iIYama ma strasznie grube te ramki i bardzo mi to przeszkadza przy postawieniu ich obok siebie. Chce takie, również z myślą o dołożeniu kiedyś trzeciego i graniu w rozdziałce 5760x1080. Mam 1080Ti i spokojnie ogarnia mi TE gry w które bym chciał grać w takiej wariacji i rozdzielczości(głownie DIRT oraz Project Cars, ew. Asseto Corsa i Wreckfest)

• Możliwość zawieszenia VESA = ściśle wymagana! monitory nie mają stać na biurku(nigdy więcej) tylko będą zawieszone na dwóch ramionach hydraulicznych VESA 100x100 lub 75x75. Wiem… z każdym punktem coraz bardziej komplikuje, ale niektórzy teraz zrozumieją dlaczego głupieje.

• Typ matrycy = IPS. miałem TN, miałem VA i stanowczo wolę IPS. Nie potrzebuję żadnych 144HZ, freesync czy innych C**jów-mujów. Nie chce dopłacać za nic powyżej 60Hz, a na kolorach mi zależy.

• Sposób komunikacji z komputerem = Bardzo bym chciał żeby monitory posiadały combo HDMI + DP ponieważ moja asus rog strix 1080ti ma dwa gniazda HDMI i dwa gniazda DP, więc ani trzy takie ani trzy takie. Ewentualnie jeśli któryś będzie idealny ale będzie mieć np. tylko DP to prosiłbym o poruszenie tematu z którego gniazda da się przejść na inny standard bezproblemowo, bez zewnętrznego zasilania itd. czy DP->HDMI czy na odwrót HDMI->DP.

• Widełki cenowe = Sztuka od 500zł do 800zł. Aktualnie mam odłożone 1250zł ale jak będzie trzeba to się dołoży z listopadowych dochodów.

Dalej wypiszę kolejno te parametry które są mniej ważne, ale jednak wolałbym określić co mi pasuje, na podstawie posiadanego monitora.

• Producent/marka: Obojętnie, nie mam przywiązania do marki czy producenta, No może nie Medion.
  • Kolor: Preferowany Czarny.
  • Format: Wiadomo 16:9.
  • Rodzaj podświetlenia: LED. Żeby było równomierne i nie było ciemnostref. ta iIyama takowych nie ma.
  • Czas reakcji: 5ms. mój niby ma 5ms a to w graniu jest dla jednych nie wybaczalne, dla innych całkowicie akceptowalne, ja nie widzę żadnego input-lagu gdy gram, czy to w Śródziemie, czy w Project Cars czy Battlefielda. Jeśli inni to widzą to spoko, ja nie chce przepłacać.
  • Jasność: 300[cd/m2]. Mój taką ma i nie jest za ciemny, nawet w pełne i słoneczne dni. Te z HDR i jasnością na poziomie ~~550 są już dla mnie za jasne wieczorami i musiałbym co rusz je przestawiać z maksymalnej jasności na mniejszą. W sumie to wiele tu pewnie robi matowa matryca :stuck_out_tongue:
  • Kontrast: nie wiem. Ja mam statyczny 1000:1, dynamiczny 30000000:1, mi odpowiada, w tej kwestii całkowicie opieram się na was.
  • Kąty widzenia: szerokie i ważne w mojej pracy dlatego wolę IPS.
  • Wbudowane głośniki: Jak będą to będą, jak mam za nie dopłacać to nie chce. Mam i głośniki swoje i słuchawki.

Proszę was o propozycję oraz pomoc w wyborze. Wybierzmy coś razem!
Pozdrawiam serdecznie całe Dobreprogramy.pl

Dlaczego nie chcesz WQHD? Ja mam 3x 25" i sobie niezmiernie chwalę.

Nie ma jeszcze OLED-ów więc ramka moze być mała ale jest jeszcze 6-7mm obwódki .

AOC I2490VXQ/BT
Dell P2419H-WOST - bez podstawy
Dell P2419H

1 polubienie

Cytat
Dlaczego nie chcesz WQHD ? Ja mam 3x 25" i sobie niezmiernie chwalę.

Żyje z przekonaniem, że pchanie się w wyższe rozdzielczości, tak pompowane przez firmy zarabiające na ogólnie pojętych multimediach, działa szkodliwie dla naszych sprzętów, gdyż powoduje, że o wiele szybciej się starzeją. Tym samym szybciej przestają nam wystarczać i rodzi się w nas potrzeba kupowania kolejnego. Wiem że mam 1080ti i większość gier które mam na swojej liście i chce ograć w życiu, tytuły aktualne, zapowiedziane i te które już dawno wyszły, spokojnie mój GTX ogarnie, ale czy to samo będę mógł powiedzieć za 3 lata? za 5? Sądzę, że jeżeli pozostanę przy rozdzielczości 1080p, mój 1080ti zaspokoi mnie CAŁKOWICIE i w PEŁNI DETALACH nawet za te 5 lat. Poczekam, aż zarówno sprzęt jak i sama implementacja 4K dojrzeje, a ja będę sobie spokojnie siedział, obserwował, zbierał pieniądze, patrzył jak sprzęt i jego implementacja tanieje dla klienta końcowego jakim na pewno będę, a w tym wszystkim cały czas cieszył się moim tandemem i7-4770k+1080ti przy nawet najnowszych grach w najwyższych detalach, w niższej niż 4K/WQHD rozdzielczości ale wciąż wystarczającej i dostarczającej fajnych przeżyć wizualnych FullHD.
PS. Poza tym wszystkim @FXJ, jak pisałem, w przyszłości będę chciał dołożyć trzeci monitor, również na ramieniu i boje się że na łączną ich rozdzielczość, 7680x1440, GTX 1080ti może nie zabardzo wystarczyć :slight_smile: testowałem go już w 5760x1080 i świetnie się sprawdza :slight_smile: o 4k nawet nie będę marzyć w technologii NVIDIA Surround, bo to pieśń DALEKIEJ przyszłości. Może kiedyś, ale nie dziś i nie jutro.

Cytat
Nie ma jeszcze OLED-ów więc ramka moze być mała ale jest jeszcze 6-7mm obwódki .

Przepraszam, masz rację. Zapatrzyłem się na monitory u mojego kontrahenta"Bezramkowy monitor", i pomyślałem że to już jest ta bezramkowość na której mi zależy, bo naprawdę świetnie wyglądają gdy są ustawione 3 obok siebie :smiley:
Dzięki za zrozumienie i wytłumaczenie @FXJ . Ten Dell którego podałeś jakoś do mnie specjalnie nie przemawia :slight_smile: tym bardziej że w porównaniu do tego AOCa wygląda jak przysłowiowe “mniej za więcej”. Z kolei właśnie ten AOC wygląda świetnie, bardziej do mnie przemawia parametrami i wyglądem, jeszcze tylko znajdę jakieś zdjęcia stanowisk gdzie jest zamontowany w ilości 2 lub 3 i póki co będzie to mój faworyt. Oczywiście, dalej czekam na jakieś propozycje, bo póki co mamy monitor AOC 23,8 cala za 559zł. Cały zestaw wyniósłby mnie 1118zł.

Przy okazji, mógłby mi ktoś powiedzieć czy czas reakcji 8[ms] nie jest kapkę za wysoki jak na gry? Ten Dell ma 8[ms], a AOC już tylko 4[ms]. Chyba bardziej nadaje się do gier, czyż nie? (zdaję sobie sprawę że do mojej pracy przy filmach czy zdjęciach nadaje się zarówno jeden jak i drugi, ale chce poruszyć ten temat konkretnie w kontekście gier)

Wisz że ja mam tylko GTX 970 i gram na jednym monitorze :wink: ?

Po co chodzić do kina jak można film obejrzeć na monitorze? Po to by mieć lepszą jakość, nikt tego tak nie odbiera, monitory 4K też się kupuje dla jakości obrazu (ale totaj potrzebny jest mega sprzęt) a do WQHD wystarczy 1070 nawet.

Dopóki nie zobaczysz szczegółowych testów matrycy.

Nie nie ma nawet tylu, google - brak standaryzacji czasu reakcji matrycy. Każdy poniżej 16ms (G2G) jest dobry do gier.

1 polubienie

Cytat
Wisz że ja mam tylko GTX 970 i gram na jednym monitorze :wink: ?

Aha, GTX 970, mówisz?
No to zobaczmy:
Przy i5-8600k ta karta (w FullHD i V.High gdzie się da) notuje:
(AVG/1%LOW)
AC Origins: 62/51
Fortnite: 101/81
Destiny 2: 83/68
SW Battlefront II: 86/65
COD WWII: 85/63
Śródziemie: ĆW: 58/46
Wolfenstein II: 97/76
Hellblade: 56/44
Battlefield 1: 85/68
MA: Andromeda: 57/46
PUBG: 53/41
Wiedźmin3(Ultra+HW):65/51
GTA V: 85/63
Czyli tak jak przypuszczałem, twoja sytuacja jest w większości Komfortowa Teraz i w Full HD. w WQHD notujesz pewnie około 15-20% mniejszy klatkaż czyż nie? To już zawęża ale wciąż nie ukruca komfortu. Ale co powiesz za rok? Co będzie za 2 lata? Na WQHD, to już wogóle pewnie za rok będzie ci za mało FPS w niektórych grach. I o to mi chodzi. Chce mieć spokój ale i możliwości. Priorytet to grać fajnie i płynnie przez ten okres 5 lat, jak już AMD/Nvidia/Intel na dobre ustali kto rządzi w High-End dGPU, a ja nie będę mieć żadnego parcia żeby gdziekolwiek biec i cokolwiek kupować :slight_smile: Secondaro, gdy dorobię się trzeciego monitora, pograć sobie w gry wyścigowe w technologii Nvidia Surround :slight_smile: Takie mam aspiracje :stuck_out_tongue:

Cytat
Po co chodzić do kina jak można film obejrzeć na monitorze? Po to by mieć lepszą jakość, nikt tego tak nie odbiera, monitory 4K też się kupuje dla jakości obrazu (ale totaj potrzebny jest mega sprzęt) a do WQHD wystarczy 1070 nawet.

Spokojnie, do filmów mam telewizor, Samsunga 45’ FHD Amoleda, który dobrze się sprawuje w dynamicznych filmach, niestety piętno grania w turówki na PS3, odbiło na nim swoje piętno. Do rzeczy. @FXJ, kolego. Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie BEZSENSU jest pchanie się TERAZ w TV/Monitory 4K gdy materiały w tej rozdziałce są mniejszą i drogą niszą(filmy), wymagają mega stabilnego łącza 100Mb+ żeby to płynnie działało(Netflix 4K) lub są bardzo zasobożerne dla sprzętu na który wydaliśmy wiele z myślą o FullHD(gry) i tam gdzie nasz KOSIARZ-FPSÓW3000 będzie wymiatał w FHD, tam 4K pokona go gdzieś za rok, jeśli już nie zniszczył magicznej bariery 60FPS. Ja nie widzę sensu zarówno do gier jak i do filmów, teraz, tymbardziej, że mój NAS to narazie tylko 4TB, a te, szybko by się skończyły przy filmach 4K >.< już teraz płaczę ile zajmują filmy FHD… póki co wziąłem się za budowe NASa 24TB. Zobaczymy.

Cytat
Dopóki nie zobaczysz szczegółowych testów matrycy.

Przejdźmy do rzeczy @FXJ. Chcesz mi powiedzieć, że zarówno ten fajny AOC, jak i żaden z podobnych monitorów…:
benq-gw2480e
philips-243v7qjabf
philips-246e9qjab

…nie mają nawet startu do tego Della w kwesti… No właśnie. Jakiej kwestii? Chodzi ci o pokrycie barw? Póki co obejrzałem recenzje Della, gdzie prezentuje się fajnie, oraz tego AOCa, gdzie brak tego szczegówego testu ale prezentowany obraz również zachwyca, jak Dell. Kurde, i to IPS, i to IPS, i tu wysoki kontrast dynamiczny i tu więc gdzie leży magiczny marketingowy HACZYK?

Cytat
Nie nie ma nawet tylu, google - brak standaryzacji czasu reakcji matrycy. Każdy poniżej 16ms (G2G) jest dobry do gier.

A, słyszałem kiedyś i tym, producenci mierzą czas między jakimiś przejściami w odcieniach szarości czy coś tam ble. Ok, dzięki za poradę, wiem że 16,7ms to ~~odpowiednik 60fps/60HZ :slight_smile:

Hej koledzy, proszę żeby temat nie umierał :slight_smile: wypłata się zbliża a decyzje chciałbym podjąć odpowiedzialnie.
Czy ten monitor faktycznie będzie najlepszy w stosunku Jakość(Oferowane Parametry)/Cena?
AOC I2490VXQ/BT

Czy żaden z ww. monitorów nie będzie oferował podobnych parametrów za niższą cenę? Czy warto się pchać coś takiego jak ten DELL wyżej?

Pomocy :stuck_out_tongue: @FXJ, wzywam cię :slight_smile:

Znów tak dużo tekstu, a tak mało czasu na czytanie… :joy:

AOC wygląda ok. :stuck_out_tongue: Testy ma bardzo pozytywne. Jednak…

Z tego co widzę, to przede wszystkim ma być monitor do gier? Te więcej herców to nie jest pic na wodę. :wink: Osobiście mam teraz LG z 75 Hz i Freesync podłączony do RX580 i nie wyobrażam sobie grać przynajmniej bez tego drugiego. :stuck_out_tongue: Ty mając Geforce’a masz jednak większy problem, bo monitory z G-Sync to cenowa zbrodnia troche. A nie oferują wcale wiele więcej i lepiej niż odpowiedniki z Freesync. :wink:

1 polubienie

@chomik325
Oj ty futrzak. Czepiasz się!
A tak serio to fajnie, że jesteś i że nareszcie zdecydowałeś pisać konkrety. Pomocnyś mi kolego jesteś :kissing_smiling_eyes:

Do rzeczy. Fakt, ten AOC porządnie zdaje testy, znalazłem 2 filmy na zagranicznym YT gdzie dobrze o nim mówią, jedyne co to w porównaniu z innymi, w tym z dellem wypada gorzej w teście kontrastu, gdzie statyczny AOC ma w okolicy 300:1, a ten dell 700:1.
I tu pytam się ciebie, oraz wszystkich użytkowników, czy nie jest to aby zbyt duża różnica aby z czystym sumieniem zarekomendować tego AOCa, jako monitor do pogrania ale i jako składnik zestawu 3 monitorów?

I co do hertzów, chomiku drogi. Wiem czym jest większa częstotliwość odświeżania na poziomie 100, 122 czy nawet 144hz. Miałem już tych monitorów dziesiątki w łapkach, na testach, ogólnie na codzień składam ludziom zestawy do biur, do salonów, do grania dla ludzi młodszych i starszych i szczerze powiem że mi te >60fpsów nie jest potrzebne. U mnie dominują gry rpg, wyścigowe, strategie, w tym turowe, a to nie są gry przeznaczone na wyższy klatkaż. Do tego dojrzewałem przez 2 ostatnie lata i tego się będę trzymać. Mimo że mój gtx 1080ti by w niejednej grze wygenerował te 120/144fpsów w fhd, ale ja tego nie potrzebuje, tym bardziej że to kosztuje i to nie małe pieniądze. Także ostatecznie trzymamy się 60Hz. Rozmawiajmy lepiej o właściwościach matrycy i bajerach jak obudowa, menu osd czy inne featury które producenci dają do swoich produktów.

Co to za herezje?!:anguished::anguished: Ostatnie dni dużo jeżdżę w Dircie 4, i nie wyobrażam sobie grać z mniejszą ilością klatek jak 60. :stuck_out_tongue: A ja właśnie nigdy nie miałem okazji porządniej się przyjrzeć +100 Hz, i chętnie bym to sprawdził.
A wszystkie te “bajery”, o których chcesz rozmawiać, to właśnie są bezużyteczne rzeczy. :stuck_out_tongue: Na papierze, częstotliwość, to jedna z jedynych rzeczy na które można zwracać uwagę. :stuck_out_tongue: Wyniki przede wszystkim kontrastu czy szybkości matrycy to kompletnie bezużyteczne informacje. Jak choćby - 4ms, które podaje producent X w swoim modelu, może być w praktyce wynikiem gorszym, niż 5ms producenta Y. Bierze się to stąd, że nie ma żadnego standardu na badanie tych parametrów, i każdy producent robi to po swojemu, w swoich warunkach i przy pomocy swoich aparatur. :stuck_out_tongue: Jedynie sens jest na to patrzeć (i to też tylko mały) w przypadku jednego konkretnego producenta.
Dlatego w przypadku monitorów sugerować się można jedynie testami profesjonalnymi. Bo nawet nasz prywatny odbiór w salonie/sklepie może być fałszywy przez inne oświetlenie otoczenia, inny kąt/odległość patrzenia.

1 polubienie

Wybacz chomiś, ale mówisz do człowieka, który nastolatkiem będąc biegał po mieście aby zorganizować dwa działające PS2, dwa dodatkowe, stosunkowo płaskie, telewizory oraz trzy egzemplarze gry GRAN TURISMO 4, tylko po to aby przetestować z kolegami funkcję trzech ekranów po sieci LAN. :yum::yum:
Ogólnie to na grach wyścigowych zjadłem zęby, zaczynając od jakichś tam Need for Speedów i TOCA race driver, aż po dziś dzień właśnie na DIRTcie, V-Rally i Project Cars kończąc.
Ps. Nie jedną kierownicę przy tym uśmiercając, pozdrawiam Panów z serwisów firm A4tech i logitech :*
Nie mówię, że “wincyj eFPeSów” nie widać w grach tego gatunku i że nic nie dają , ale uważam że jest to na tyle mały pożytek w tego typu rozrywce, że jak dla mnie nie jest dobrym zwiększania sobie ceny swojego przyszłego stanowiska z 1650zł(3x550zł) na ok. 4500zł… Wiem że fajny to jest bajer, ale kurcze pieczone, wciąż bajer! Wymagający, drogi, wyciskające 7 poty z natychmiast kart graficznych bajer! I co, chcesz mi powiedzieć że wraz z tą decyzją mam wymienić też mojego i7-4770k bo przy klatkażu powyżej 140FPS nie jest w stanie wykarmić mojego 1080Ti? Kurna to tak wymieniać wszystko, wymieńmy procka na i9-9900k, Ram na 32GB DDR4-3886MHz, dyski na 2x pci-e x4 nvme 500Gb i wtedy kupmy też twoje monitorki 60+. Wszystko będzie pięknie śmigać. Laleczka.
Tylko spójrzmy na cenę… Już nie jest tak kolorowo co?

Wybacz chomik, nie obrażaj się na mnie, każdy ma swoje priorytety w życiu, to jest mój subiektywny pogląd na koncepcje gamingu i ja wolę się tego trzymać bo wtedy jakoś tak wydaje MNIEJ i RZADZIEJ na to moje hobby. A nowinki kosztują, jak zawsze…

I wybacz też ale te bajery o których mówię, jak np. OSD zostają z nami do końca życia i też wpływają na komfort używania sprzętu. Nawet taka pierdoła jak podświetlane guziki w mojej starej iIyamie. Oj uwierz mi, doceniłbyś to nocą.
Trudno, obejrzałem już sobie recenzje wszystkich monitorów z listy, jeżeli do dnia 12 listopada nikt nie wniesie nic do dyskusji, co mogło by zmienić moje zdanie, wybór pada na tego AOCa (AOC I2490VXQ/BT 1) x2.

I fakt, @chomik325 ma rację, warto spojrzeć na wyświetlacz nim się go kupi, ja niestety takiego komfortu nie mam, bo nigdzie go nie ma w okolicy.

W tej samej cenie po prostu sa monitory stricte dla graczy. :slight_smile: Owszem, nie będą takie ładne i bezramkowe, ale jednak.
I mi głównie chodzi o technologię Freesync, która nie wiem czemu jest tak bardzo pomijana. Odkąd mam mój monitor i Radeona, nie wyobrażam sobie gry bez tego. Nie mam żadnego tearingu, ładnie wygładzony obraz, z zerowym odbiciem na ilości klatek. Wbudowany w gry V-Sync jednak zżera nieco klatek + wprowadza znaczne opóźnienie, co własnie w np. grach wyścigowych na poziomie symulacyjnym jest niedopuszczalne.

Stąd cały czas polecam Radeony i monitory z Freesync, jeżeli ktoś ma okazję z tego skorzystać. Jeżeli wydajność kart AMD i nVidii w tym samym przedziale cenowym jest podobna, to czemu płacić tyle samo, za mniej? A Freesync ma co drugi monitor obecnie, więc wielu mogłoby pewnie z tego skorzystac, nawet o tym nie wiedząc. Obecnie najbardziej popularna półka - 1060 i RX580, to wydajnościowo 1:1. Także własnie w moim wypadku wybór był prosty. A Freesync nawet nie brałem pod uwagę. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Przyznam szczerze chomiku drogi, że gdyby mój Pascal potrafił JAKKOLWIEK skorzystać z tej technologii to bym się nawet nie zastanawiał.
Freesync= łatwość implementacji, doskonała synchronizacja signal¦refresh rat, tani i otwarty standard oferujący dużo(myślę też o wersji v2 tej technologii) i brak potrzeby implementacji osobnych, kosztujących swoje, układów scalonych w monitorach aby to chodziło.
G-Sync= drogi standard tylko dla “przyjaciół Zielonego N”, perfekcyjnie działający, (w porównaniu do konkurencji)-widziałem parę przypadków implementacji gdzie ta technologia nie lubiła się z odświeżaniem poniżej 60Hz, przez co dolny zakres “syncu” był zamykany w 60Hz, a u konkurencji widziałem jak chodzi i przy 40Hz i robi wrażenie, potrzeba implementacji osobnych układów(chyba nawet FPGA) które swoje kosztują, a i czasem wymagają nawiewającego nań wentylatora, jak pokazuje słynny przypadek Asusa 4K 144hz… Wentylator w monitorze, jak to nie jest AIO, no umarłem ze śmiechu :joy:

Mi te opóźnienie z tzw. Vsynca nie przeszkadza, więc to może mówić trochę o mnie jako o graczu(mała podpowiedź dla ciebie, jaka klawiatura i podkładka będą dla mnie spoko :wink: #offtop!), ale jak mam taką możliwość to ograniczam ilość klatek w silniku danej gry albo chociaż jakimś zewnętrznym programikiem. Jak ostatnio po instalacji update’a do battletecha zobaczyłem 760fpsów to zbladłem na moment. 0.o

Mnie osobiście nie musisz przekonywać bo nawet w tym roku złożyłem około 10 zestawów RX560/570/580 4/8GB + pojedyńczy monitorek z freesync. PANIE. ŚMIGA.

Co do mnie, wygląd jest średnio ważny, bezramkowość to priorytet bo praca, animowane tapety i gry w nvida surround. Tyle :slightly_smiling_face:

Dobra moi kochani. Przejechałem się na wycieczkę do biało-czerwonego sklepu ze sprzętem RTV gdzie mieli omawianego AOCa i tam Pan kierownik zgodził się ustawić dla mnie 2, ba nawet 3 te monitorki obok siebie i puścili mi testowe video abym ocenił wpływ tych krawędzi na moje odczucia z obrazu.
Krótko mówiąc. BAJKA! tego szukałem. Również z tego miejsca chciałbym gorąco podziękować użytkownikowi @FXJ za polecenie tego sprzętu.
Dziękuję również tobie @chomik325 chomiczku drogi za tą miłą i budującą dyskusje.

Mam do was, drogie forum, ostatnie pytanie:
Czy lepiej kupić monitory teraz czy faktycznie poczekać z nimi do końcówki stycznia/początku lutego?
Pan w sklepie odradził mi teraz zakup 2 czy 3 monitorów na hurra/ na teraz z powodu okresu przedświątecznego, zawirowań z cenami i te całe black friday/cyber monday.

Co wy o tym sądzicie? Czekam na waszą odpowiedź :blush:

Poluj na nie w promocjach związanych z black friday.

1 polubienie

Cześć @fizyda, miło cię widzieć. Zaraz będę Ci odpisywać w wątku dotyczącym Mad Catza, dopieri teraz też przez mój wyjazd i dłuższą nie obecność.

Pisałem do kilkunastu sklepów online+/stacjonarnych czy przewidują jakieś obniżki na ten monitor z okazji tych dwóch “świąt” . Póki co otrzymałem 9 odpowiedzi że niestety nie :confused: za to dwa sklepy zaproponowały mi rabaty indywidualne na każdą sztukę. Także mogę się z nimi dogadać w innym terminie :wink:

Z tego co zerknąłem monitory kosztują ~560zł za sztukę. Więc nie oszukujmy się cena nie jest jakaś wysoka. Wątpię by staniały do stycznia o więcej niż te 10/20zł. Jeśli dla 100zł chce Ci się tyle czekać, to możesz próbować, ale wydaje mi się, że jak jesteś zdecydowany, a przecen żadnych na nie nie ma to możesz spróbować napisać do sklepów o ofertę indywidualną przy zakupie 3 sztuk :slight_smile:. Być może utargujesz kilkadziesiąt zł i nie będzie sensu czekać do stycznia.

Moim zdaniem wzrost cen w okresie świątecznym jest minimalny, większy wpływ ma cena dolara niż to. Dodatkowo ceny moim zdaniem jeszcze nie wzrosły na święta i ewentualna podwyżka dopiero sprzęt czeka.

Zresztą AOCa obserwujesz już od ilu 3 tygodni? To chyba pamiętasz ile wcześniej kosztował i możesz stwierdzić czy podrożał czy nie.

Rok temu w listopadzie też kupowałem całego PCta i jak mam być szczery to idealnie się wstrzeliłem bo niektóre podzespoły do dzisiaj są droższe o kilkaset zł.

EDIT:
Z ciekawości przeklikałem na szybko te ceny i wróciły do stany sprzed roku, abo kilkadziesiąt zł taniej. Maks spadki o 100 parę zł ale to na sprzęcie którego wyszły nowsze wersje. Przy czym jeszcze 2 miesiące temu jak sprawdzałem procesor był 400zł droższy niż jak kupowałem.

1 polubienie