Witam Państwa bardzo serdecznie.
Ciesze się, że jestem częścią tej społeczności, na forum jestem od niedawna i pierwszy raz proszę was o pomoc.
Za kilka dni mam stanąć przed wyborem jakie dwa monitory kupić dla siebie i przyznam szczerze, iż mimo posiadanej wiedzy czuje się głupi i zielony.
Pogadajmy jakie miałby być:
-
Przekątna matrycy = Optymalnie byłoby 24’. Mówię to na podstawie aktualnie posiadanego monitora(https://www.morele.net/monitor-iiyama-e2473hs-gb1-524941/ tylko że mój jest z matrycą IPS, nie mogę znaleźć tego konkretnego wariantu. Mój ma inną końcówkę po “2473hs”). Z racji tego, że ma być to duet monitorów(muszę mieć dwa bo inaczej praca mi słabo wychodzi), boje się przekątnych 27’ i większych. Miałem dwa 24’ w pełnych ramkach ale jeden się zepsuł a drugi oddaje dziewczynie. Na odległość Fotel—Biurko, to optymalna przekątna. Oczywiście mogą być okolice tych 24’ czyli 23’ czy 25’. Jeśli wyjdzie to taniej, albo nie będzie innego wyjścia to idziemy w to. Czekam na wasze porady i jeśli mnie przekonacie że TAK będzie lepiej, to się dostosuje i tak zrobię.
-
Rozdzielczość monitora = 1920x1080. żadne ultra HD, 4k, 1440p czy 2160p (swoją drogą, jak mówicie na rozdzielczość pomiędzy FULLHD a 4K czyli tą którą YT określa jako 1440p. Nigdy jeszcze nikt nie użył przy mnie “marketingowej nazwy” tej rozdzielczości takiej jakimi są właśnie FullHD czy 4K.
-
Budowa frontu = Chcę monitor całkowicie bezramkowy. Moja aktualna iIYama ma strasznie grube te ramki i bardzo mi to przeszkadza przy postawieniu ich obok siebie. Chce takie, również z myślą o dołożeniu kiedyś trzeciego i graniu w rozdziałce 5760x1080. Mam 1080Ti i spokojnie ogarnia mi TE gry w które bym chciał grać w takiej wariacji i rozdzielczości(głownie DIRT oraz Project Cars, ew. Asseto Corsa i Wreckfest)
-
Możliwość zawieszenia VESA = ściśle wymagana! monitory nie mają stać na biurku(nigdy więcej) tylko będą zawieszone na dwóch ramionach hydraulicznych VESA 100x100 lub 75x75. Wiem… z każdym punktem coraz bardziej komplikuje, ale niektórzy teraz zrozumieją dlaczego głupieje.
-
Typ matrycy = IPS. miałem TN, miałem VA i stanowczo wolę IPS. Nie potrzebuję żadnych 144HZ, freesync czy innych C**jów-mujów. Nie chce dopłacać za nic powyżej 60Hz, a na kolorach mi zależy.
-
Sposób komunikacji z komputerem = Bardzo bym chciał żeby monitory posiadały combo HDMI + DP ponieważ moja asus rog strix 1080ti ma dwa gniazda HDMI i dwa gniazda DP, więc ani trzy takie ani trzy takie. Ewentualnie jeśli któryś będzie idealny ale będzie mieć np. tylko DP to prosiłbym o poruszenie tematu z którego gniazda da się przejść na inny standard bezproblemowo, bez zewnętrznego zasilania itd. czy DP->HDMI czy na odwrót HDMI->DP.
-
Widełki cenowe = Sztuka od 500zł do 800zł. Aktualnie mam odłożone 1250zł ale jak będzie trzeba to się dołoży z listopadowych dochodów.
Dalej wypiszę kolejno te parametry które są mniej ważne, ale jednak wolałbym określić co mi pasuje, na podstawie posiadanego monitora.
- Producent/marka: Obojętnie, nie mam przywiązania do marki czy producenta, No może nie Medion.
- Kolor: Preferowany Czarny.
- Format: Wiadomo 16:9.
- Rodzaj podświetlenia: LED. Żeby było równomierne i nie było ciemnostref. ta iIyama takowych nie ma.
- Czas reakcji: 5ms. mój niby ma 5ms a to w graniu jest dla jednych nie wybaczalne, dla innych całkowicie akceptowalne, ja nie widzę żadnego input-lagu gdy gram, czy to w Śródziemie, czy w Project Cars czy Battlefielda. Jeśli inni to widzą to spoko, ja nie chce przepłacać.
- Jasność: 300[cd/m2]. Mój taką ma i nie jest za ciemny, nawet w pełne i słoneczne dni. Te z HDR i jasnością na poziomie ~~550 są już dla mnie za jasne wieczorami i musiałbym co rusz je przestawiać z maksymalnej jasności na mniejszą. W sumie to wiele tu pewnie robi matowa matryca
- Kontrast: nie wiem. Ja mam statyczny 1000:1, dynamiczny 30000000:1, mi odpowiada, w tej kwestii całkowicie opieram się na was.
- Kąty widzenia: szerokie i ważne w mojej pracy dlatego wolę IPS.
- Wbudowane głośniki: Jak będą to będą, jak mam za nie dopłacać to nie chce. Mam i głośniki swoje i słuchawki.
Proszę was o propozycję oraz pomoc w wyborze. Wybierzmy coś razem!
Pozdrawiam serdecznie całe Dobreprogramy.pl