Witam wszystkich !
Zastanawiam sie na nad wyborem nowego dysku twardego gdyz na moim st100dm003 1ch162 1tb ostatnio zaczyna brakować miejsca i sypie bledami odczytu
Wymagania :
Pojemmosc 3 lub 4tb
Nie wygórowana cena
P300 ma bardzo dobrą cenę i jakość. Co do Twojego seagate to one generalnie pokazują błędy odczytu i wcale nie oznacza że z nimi jest źle. Po prostu kontlroler błędnie przekazuje info do programu. @Dimatheus Ty coś wspominałeś o tym?
Dokładnie tak. W dyskach Seagate-a występowanie niezerowego poziomu danych w parametrze 01 (Liczba błędów odczytu) wcale nie oznacza błędów. Po prostu kontroler dysku inaczej informuje o błędach. Jeśli skan powierzchni dysku jest oki, to raczej problem z błędami dysku w ogóle nie występuje. Możesz pokazać, jak prezentują się parametry S.M.A.R.T dla dysku? Na przykład pokazując screen-a z programu CrystalDiskInfo?
Realokowanych sektorów nie ma, błędów “End-to-end” też. A możesz pokazać jeszcze dół. Zobacz, że jest pasek z prawej strony okna. Trzeba przewinąć, by pokazać resztę statusów.
Według mnie i logów S.M.A.R.T dysk jest w dobrej kondycji. Możesz z poziomu systemu odpalić sprawdzanie dysku. I jeśli tam wszystko będzie ok, to tylko potwierdzi, że dysk jest sprawny i powinien działać bezproblemowo.
Mam tą Tośkę 3TB (robi za magazyn), w wersji sprzedawanej w folii (druga jest w pudełku), kupiona za podobne pieniądze więc nie wiem skąd podejrzenia co do ceny. Kuzyn ma wersję 2TB. U niego pracuje już około 2 lat u mnie nieco ponad pół roku, w obu przypadkach na razie jest OK, transfery przyzwoite (choć niższe niż w moim Seagare 2TB, wersja dwu-talerzowa,) nie hałasują. Jedynie temperatura średnio wyższa o jakieś 3-4 stopnie (u mnie na wszystkie 3 dyski wieją dwa wolnoobrotowe wentylatory, temperatury latem nie przekraczają znacznie 40 stopni).
P300 to dobre dyski, jedyna wada to brak możliwości reklamacji bezpośrednio u producenta, można tylko przez sklep. Toshiba nie przyjmuje reklamacji od detalu, ale morele raczej nie szykuje się do upadku, a nawet jak padnie to muszą przez jakiś czas oferować pomoc w reklamacji. W tej cenie warto brać nie ma nic ciekawszego od P300 3TB 7200RPM za 330 zł, po prostu nie ma lepszego cena/jakość.