Posiadam obecnie sprzęt o poniższej specyfikacji:
CPU : Intel Core i7-4790
MOBO : ASRock Z87 Pro4
RAM : 4x4GB Ballistix Sport DDR3 1600 MHz CL9
GPU : Palit GeForce 750 Ti StormX Dual 2GB
PSU : be quiet! Pure Power 10 700W
OBUDOWA : Obudowa MODECOM Oberon Pro Glass
Poszukuję od jakiegoś czasu kart graficznej, która umożliwiłaby mi płynną grę także w nowe tytuły - nie przewiduję gry w rozdzielczości wyższej niż Full HD 1920x1080. Jednak z uwagi na rosnące ceny kart wstrzymywałem się z takim zakupem dość długo. Podczas ostatnich poszukiwań natrafiłem na:
Zotac GeForce GTX 1070 AMP Extreme Core, 8GB GDDR5 (ZT-P10700Q-10P) w cenie 1549 zł
Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 GAMING 8GB GDDR5 (256 bit) HDMI, DVI-D, 3x DP, BOX (GV-N1070G1 GAMING-8GD) w cenie 1649 zł
Rozważam jeszcze RTX 2060 np. modele:
Palit GeForce RTX 2060 GamingPro 6G w cenie 1559 zł
Palit GeForce RTX 2060 GamingPro OC 6G w cenie 1649 zł
Zastanawiam się czy warto wchodzić w tego RTX-a 2060 skoro ma tylko 6 GB pamięci oraz na ile opłacalny na dzień dzisiejszy jest zakup GTX 1070. Niby ma 8 GB pamięci, jednak to już karta poprzedniej generacji.
W przypadku wskazanych modeli GTX 1070, to z tego co poczytałem ZOTAC potrafi się dość mocno wyginać pomimo zastosowania backplate, do tego wysokością zajmuje aż 2,5 slotu. Za to producent dodaje 3 lata gwarancji, w sumie więc karta byłaby na gwarancji przez lat 5. Gigabyte jest o pół slotu niższy, natomiast pierwsze rewizje były dość głośne i okrzyknięte mianem najgłośniejszych niereferencyjnych 1070. Z komentarzy wynika, iż obecnie sprzedawane egzemplarze nie mają już takiej wady. Chodzą jednak głosy, że problem wyeliminowano przez zmianę ustawień działania wentylatorów, a też nie do końca bo nadal występuje terkotanie gdy te startują z pozycji STOP.
O RTX 2060 naczytałem się dużo, mam wrażenie że duża liczba użytkowników ma problemy z tymi kartami, niektórym pojawiają się artefakty już w pierwszych dniach używania kart. Jeden z użytkowników nie zdążył nawet zainstalować Windowsa, a obraz już był pocięty. Karta niby szybsza od GTX 1070, po optymalizacji gier powinna być jeszcze bardziej wydajna, jednak ma tylko te 6 GB pamięci.
Im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości, może ktoś podzieliłby się pomysłem na jakąś inną kartę lub doświadczeniem? Albo jakąś opinią, bo na dzisiejszy dzień nie wiem co wybrać. Na kartę nie chciałbym wydać więcej niż 1700 zł, to jest naprawdę górna granica bo więcej kasy mi zwyczajnie szkoda.
Druga sprawa jest taka: mam w domu nowy fabrycznie procesor i7-7700, czy warto zastąpić nim obecny model i7-4790? Wyniki z userbenchmark.com wskazują niewielką różnicę w wydajności, a jednak zmieniać trzeba byłoby zarówno pamięci jak i płytę główną.
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.