Wybór karty graficznej

SnykeShadow? ile przerobiłeś kart Radeonów? 1-2-5? U mnie w tej chwili pracują 2 radeony z serii 6870 i 5650 i wiesz co? żadnych problemów z ich pracą. Na 3 kompie jest Gforce i również nie ma problemów. Przez ponad 8 lat miałem niezniszczalnego radeona x1300, 0 jakichkolwiek problemów z kartą. Więc spójrz obiektywnie na pewne tematy, zagorzałych fanboyów pewnych merek nikt nie lubi a tym bardziej nikomu się nie chce udowadniać człowiekowi który, żadnych argumentów nie przyjmuje, bo jest FANATYKIEM!

Nie jestem za żadną z marek, wybrałbym radeony po prostu z sentymentu bo w sumie od zawsze je posiadałem, teraz na drugi komp wpadł GF.

Najlepszy stosunek cena/wydajność w tym przedziale (400-500zł) to karty producenta AMD i tu nikt nic nie wypolemizuje bo to prawda potwierdzona setkami benchmarków - o dziwo i nVidia i AMD jakoś przechodzi te benchmarki… Co do sterów do starszych kart nVidii (6/7/8) to fakt jest taki że chyba ostatnie dobre stery to 182.06 WHQL - chyba ostatnie bez wsparcia dla ION.

Nie pamiętam już dokładnie czy to ta wersja,prawdopodobnie tak, wysłała na emeryturę również i moją kartę ,potem pisaliśmy nawet w podobnym temacie z majcovsky ,w przeciągu paru dni od padu mojej karty padły na tym forum przynajmniej 3 karty z serii 8xxx - wystarczy przeszukać forum (nvidia kod 43) .Wspomnę jeszcze o przypadku z innego forum i o możliwości włączenia APEX w Mafii II na jednej karcie GT8800 - co skończyło się wiadomym - karta zdechła w momencie włączenia - nie powinno być takiej możliwości raczej… Co do nowych sterów nVidii to ja nie narzekam, nie mam z nimi problemów podczas grania czy też podczas pracy - oprócz tego że akceleracja (HWA) pod Operą na Vista ma z nimi problem i wykłada przeglądarkę ,oraz zdarzyło mi się, na szczęście raz ,że po wznowieniu systemu z uśpienia wentyl na karcie odpalił na 100% szybkości a monitor nie dostał sygnału -hard reset - ogólnie jest OK. Nie można też zapomnieć o wiecznych problemach z sterami pod OPTIMUS - wystarczy poczytać forum nVidii.

Czasem jest jakiś taki układ sprzętu/systemu/wersji sterów którym coś nie gra, czy to z nVidią czy z AMD na pokładzie - czasem wadliwa seria (ostatnio EVGA 670) ,ogólnie z jedną i drugą firmą są czasem różne akcje.

Czytałem temat na innym portalu ,KLIK jakiś czas temu i trochę śmiechu potem było jak sprawa zaczęła się “wyjaśniać”, bo problem miał dotyczyć najpierw wszystkich dwórdzeniowców ,potem wyszło że chodzi o te na podstawkę 775 ,a potem ponoć ,że chodzi o karty z DX11…

boshi ,

Zrozum. Nie twierdzę, że Radeony to złe karty graficzne – wręcz przeciwnie – potrafią dać niezłego kopa „graficznego” i przebić Nvidie w swoim przedziale testowym,…ale?

Niestety, nie mam do nich „zaufania”. Na własnej „skórze” przekonałem się, co prezentuje sobą Radeon – nie jednokrotnie musiałem rtatować”tyłek” kolesiowi, któremu po aktualizacji sterowników dla Radeona wyskakiwał Blue Screen. Dla Radonów w przeciwieństwie, do Nvidi trzeba wiedzieć, co się instaluje.

Kolego, przecież nie jesteśmy masochistami (chociaż za wszystkich poręczyć nie mogę :wink: ) i gwarantuje Ci, że gdyby opisywane problemy występowały u mnie, już dawno pozbyłbym się Radeona. Już któraś osoba pisze, że nie ma żadnych problemów, a Ty dalej swoje. Masz jakieś niemiłe doświadczenia, trudno, ale to się zdarza zarówno u AMD jak i u NVIDII (wspomniany temat “Fochy Fermiego”). Prawda jest taka, że wybierając obecnie kartę z oby stajni, zdecydowana większość nie doświadczy absolutnie żadnych problemów/błędów/BSODów. Wybiera się to co jest w danym budżecie najwydajniejsze, chyba, że ktoś lubi przepłacać.

SnykeShadow , Aha czyli twoim zdaniem nie wiem co instaluje do swojej karty? Poczynając od sterowników z płyty dołączonej do karty do sterowników pobieranych na bieżąco ze strony AMD, NIE MAM ŻADNYCH problemów z kartą, więc nie wiem czy ktoś ci płaci za pisanie tych bzdur?