Hej wszystkim, planuję zakup komputera do gier za ok. 3600 zł:
bez systemu,
wiadomo, w tej cenie z procesorem AMD,
dysk SSD śmigający po NVMe plus HDD 1TB.
Np. coś takiego: https://www.x-kom.pl/lista/beb62msse
Co o tym myślicie? Będzie wszystko działać? Czy warto np. dorzucić stówkę i coś polepszyć? Albo np. poczekać (ale nie za długo) na jakieś zmiany na rynku i wtedy zrobić zakupy? Druga rzecz, planuję przeznaczyć dodatkowo ok. 1000 zł na peryferia (monitor, myszka, klawiatura, głośniki). Niby kwestia indywidualna, ale czy przy kwocie 3,6k przeznaczonej na PC-ta warto dać 1k za peryferia?
Z góry dziękuję za pomoc.
Za 150 zł więcej masz AMD R5 3600, który ma 2 rdzenie więcej i jest 30% szybszy. Tak tylko mówię
Poczekać do 7 lipca. Wtedy oficjalnie na rynek wejdą Ryzeny XT, więc niewykluczone, że starsze procki spadną z cen.
Kurde właśnie miałem pisać że coś obiło mi się o uszy z tą premierą ryzenów XT. Spoko to w lipcu czekać na spadki cen.
@anon67650823 w xkomie już widze XT Drogie jak ja cię nie kocham
@terminus_01 od tego procka co wybrałeś, już chyba bardziej kalkuluje się r5 2600.
no właśnie a czemu ten 2600 a nie 3 3300X. Z tego co widziałem to 3300 jest minimalnie tańszy a wydajniejszy
Cena podobna, a dwa rdzenie fizyczne więcej.
Okej, mam już pełniejszy obraz jeżeli chodzi o CPU, a co myślisz o wybranym GPU?
W grach 3300X może być wydajniejszy (mocniejszy jeden wątek), w całej reszcie (oraz przyszłościowo) 3600 góruje.
Zauważ, że gry też coraz chętniej wykorzystują wielowątkową architekturę. W starszych tytułach mocniejsze taktowanie kosztem ilości rdzeni może się faktycznie bardziej przekładać na wydajność.
Dlatego napisałem “przyszłościowo”
Gajwer
(Gajwer)
29 Czerwiec 2020 11:34
Moja propozycja na teraz https://www.x-kom.pl/lista/fhlfe44yd
Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
Zasilacz do komputera SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
Płyta główna Socket AM4 MSI B450-A PRO MAX
Dysk SSD Maxtor 480GB 2,5" SATA SSD Z1
Karta graficzna AMD ASRock Radeon RX 5600 XT Phantom Gaming D2 OC 6GB GDDR6
Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
Procesor AMD Ryzen 3 AMD Ryzen 3 3300X
Z wydajniejszą kartą graficzną. Jeżeli koniecznie chcesz wydajniejszy SSD, to zmiana na
PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
W przyszłości wymienić procesor na nowszą generację.