sla17 , proszę zestawik, może nawet w Full HD dało radę by filmy obejrzeć :D. Zakładam w tym zestawie, że posiadasz obudowę i napęd optyczny (DVD) ze starego komputera.
Obudowa jako tako na start jest, ale i tak nadaje się jedynie do wymiany - jednak tutaj mam dwa upatrzone modele, których nie oddam - Thermaltake V4 Black Edition albo SilentiumPC Brutus 410 Pure Black, tak więc no w tej sprawie trudno będzie mnie przekonać (chyba, że coś by nie pasowało, no to niestety )
Gdybym dorzucił jeszcze 2GB RAM oraz jeśli by się dało dysk na WD (niestety, jestem takim trochę fanboyem WD, Samsung źle mi się kojarzy, no chyba że w tej cenie nic się wygrzebać nie da) to myślę, że spokojnie by mi starczył na jakiś czas, wymienić zawsze też coś można (gorzej z opchnięciem wymienianych części, ale to tam nie problem ) - chyba, że są jakieś problemy o których nie wiem
Dzięki, myślałem, że w tej cenie złożę jakiegoś 2-rdzenie ze zintegrowaną grafiką, a tu proszę Napęd na start też mam, ale też raczej wymienić, bo taki z tą szeroką białą taśmą (IDE?) no jakoś mnie nie cieszy Ale to koszt 70-80 zł, to taki wydatek, to się zawsze zmieści
Pomyślę jeszcze no i może zdecyduje się na kupno, bo myślałem, że będę musiał na właśnie coś w te klimaty przeznaczyć ~1500 zł
Pozdrawiam i nie wykluczam możliwości, że jeszcze się w tej sprawie odezwę - muszę się z tym przespać
Jeśli rozważasz te dwa modele, to o V4 możesz od razu zapomnieć bo ma znacznie słabszą blachę niż Brutusy a poza tym nie ma jednego filtra na dole (obok zasilacza). No ale ostatecznie to Ty zdecydujesz co wolisz
Witam. Jeśli piszę w nieodpowiednim temacie, to przepraszam, ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego i nie chciałem zakładać nowego. Do rzeczy, otóż chciałbym się dowiedzieć czy karta graficzna Geforce 9600gt/512MB/256bit/GDDR3 będzie działała w zestawie z płytą główną Asrock g31m-vs2 intel g31 + ich7 Chipsets.
Jeśli nie, to prosiłbym o podanie jakiejś taniej płyty głównej do powyższej GPU i zasilacza do 150 zł.
będę na tym trochę obrabiać audio i sporo oglądać filmów w HD; jeżeli gry, to raczej nie najnowsze,
interesuje mnie sprawniejsze USB 3.0 i SATA 6.0Gbs (nie wiem, czy te płyty się pod tym względem jakoś różnią),
dysponuję samodzielną grafiką: GeForce 8600GT - i stąd pytanie: jak się mają te “przełączane” grafiki w konfiguracji Z68/i5 pod względem wydajności do tego GeForce’a?
jeśli będę podkręcać, to raczej nie znacząco,
jadę na solidnym zasilaczu Tagana 430W i wolałbym go nie wymieniać - czy któraś z tych płyt zrobi mu różnicę?
w skrócie: czy są jakieś inne zalety tego chipsetu Z68, które uzasadniają wydanie na płytę circa około 150 PLN więcej?
Proszę o pomoc w ustaleniu konfiguracji komputera, którego zastosowaniem będą głównie gry [obecne na full, jak i nadchodzące, np: Battlefield 3, Assassin’s Creed 3…]
Na podstawie wcześniejszych postów “złożyłem” taki zestaw:
Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 399 zł
Płyta główna: AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ 305 zł
Phenom II + gtx580 będzie znacznie wydajniejszy w grach od i5+560Ti, a to ma być główne zastosowanie tego komputera.
Ponieważ 955 też ma odblokowany mnożnik to można go spokojnie podkręcić do tych 3,9-4GHz i mieć wydajność podobną do standardowo taktowanego i5-2500, a różnica w cenie zapewnia tutaj ssd lub jak zauważyłeś lepszą grafikę. Gdyby stawiać sli/cf to wtedy znaczenie procesora rośnie, nawet w wysokich rozdzielczościach.
Przy wysokich rozdzielczościach i detalach ani trochę, bo większość roboty ma wtedy i tak grafika, a że w benchmarkach intel sobie nabije więcej max fps’ów nie wpłynie aż tak na płynność rozgrywki, bo tam gdzie nie będzie płynna na phenomie nie będzie też płynna na intelu bo w większości przypadków winowajcą będzie wydajność grafiki, nie procesora. Z resztą widziałeś kiedykolwiek Phenoma II X4 obciążonego przez grę do 100% na wszystkich 4 rdzeniach?
Żeby nie było, osobiście wziąłbym sobie 2500K, ale dlatego iż nie przywiązuję takiej uwagi do grania, a przy kompilacji, konwertowaniu, filtrowaniu multimediów itp. intel ma faktycznie dużą przewagę, a po podkręceniu nawet bardzo dużą.
Zapewne po to aby zmieścić się w budżecie, no i gtx580 nie jest o tyle wydajniejszy od hd6970 na ile wskazywałaby różnica cen między nimi, więc radeon jest po prostu bardziej opłacalny.
Nie, nie ma. Różnica widoczna jest właściwie tylko w benchmarkach, a i tam jest zwykle bliska błędu pomiarowego.
To teraz ja:). Po 7 latach użytkowania mojego PeCeta nadeszła już chyba odpowiednia pora na kupno czegoś nowego:).A więc tak: budżet optymalny do wykorzystania jaki mam to 1700-1800 polskich złociszy.Nowy komp służyłby do gier…filmów i neta (np ogladanie meczy w necie)…Żadne bawienie się grafiką mnie nie interere:).Fajnie by było też jakby nie żarł dużo prądu:) W sumie ze starego kompa nadaje się tylko naped DVD:)) no i monitor:).Chyba że kabel od monitora z tamtej epoki już nie będzie pasował ale raczej wątpie:) Także te 2 części już mi odpadaja:). Aaaa no i obudowa…Stara wiec moze nie pomieści wszystkiego…jakiś Stary Mustang…http://www.instore.pl/zestawypc/case3/1072A.jpg