Wybór komputera - Zestawy komputerowe

sla17 , proszę zestawik, może nawet w Full HD dało radę by filmy obejrzeć :D. Zakładam w tym zestawie, że posiadasz obudowę i napęd optyczny (DVD) ze starego komputera.

Procesor AMD ATHLON II X3 445 BOX

ASUS M4N68T-M V2

Pamięć RAM GoodRam DDR3 2048MB PC1333 CL9

Sapphire HD 5670 512 MB DDR5

HDD Samsung 1TB HD103SJ

Zasilacz Fortron FSP500-60APN

Razem: 1035zł (bez kosztów wysyłek)

Dzięki, dałeś mi tym do myślenia :slight_smile:

Obudowa jako tako na start jest, ale i tak nadaje się jedynie do wymiany - jednak tutaj mam dwa upatrzone modele, których nie oddam - Thermaltake V4 Black Edition albo SilentiumPC Brutus 410 Pure Black, tak więc no w tej sprawie trudno będzie mnie przekonać (chyba, że coś by nie pasowało, no to niestety :frowning: )

Gdybym dorzucił jeszcze 2GB RAM oraz jeśli by się dało dysk na WD (niestety, jestem takim trochę fanboyem WD, Samsung źle mi się kojarzy, no chyba że w tej cenie nic się wygrzebać nie da) to myślę, że spokojnie by mi starczył na jakiś czas, wymienić zawsze też coś można (gorzej z opchnięciem wymienianych części, ale to tam nie problem :wink: ) - chyba, że są jakieś problemy o których nie wiem :slight_smile:

Dzięki, myślałem, że w tej cenie złożę jakiegoś 2-rdzenie ze zintegrowaną grafiką, a tu proszę :wink: Napęd na start też mam, ale też raczej wymienić, bo taki z tą szeroką białą taśmą (IDE?) no jakoś mnie nie cieszy :wink: Ale to koszt 70-80 zł, to taki wydatek, to się zawsze zmieści :smiley:

Pomyślę jeszcze no i może zdecyduje się na kupno, bo myślałem, że będę musiał na właśnie coś w te klimaty przeznaczyć ~1500 zł :smiley:

Pozdrawiam i nie wykluczam możliwości, że jeszcze się w tej sprawie odezwę - muszę się z tym przespać :slight_smile:

Jeśli rozważasz te dwa modele, to o V4 możesz od razu zapomnieć bo ma znacznie słabszą blachę niż Brutusy a poza tym nie ma jednego filtra na dole (obok zasilacza). No ale ostatecznie to Ty zdecydujesz co wolisz :wink:

Witam. Jeśli piszę w nieodpowiednim temacie, to przepraszam, ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego i nie chciałem zakładać nowego. Do rzeczy, otóż chciałbym się dowiedzieć czy karta graficzna Geforce 9600gt/512MB/256bit/GDDR3 będzie działała w zestawie z płytą główną Asrock g31m-vs2 intel g31 + ich7 Chipsets.

Jeśli nie, to prosiłbym o podanie jakiejś taniej płyty głównej do powyższej GPU i zasilacza do 150 zł.

Z góry dzięki za odp.

Działać będzie a co do zasilacza to proponuję Seasonic SS-400ET

Witam Państwa.

Mam prośbę o pomoc co do wyboru podstawy konfiguracji.

Zakupiłem już pamięci: 2x2GB G.Skill Ripjaws (1600 MHz, CL 9).

Zdecydowany już jestem na procesor: Intel Core i5 2300, natomiast nie wiem, która płyta będzie bardziej sensowna do tego:

1. na chipsecie P67 - np. Asus P8P67 LE

2. czy na Z68 - np. Asus P8Z68-V

Kilka szczegółowych informacji i pytań:

• będę na tym trochę obrabiać audio i sporo oglądać filmów w HD; jeżeli gry, to raczej nie najnowsze,

• interesuje mnie sprawniejsze USB 3.0 i SATA 6.0Gbs (nie wiem, czy te płyty się pod tym względem jakoś różnią),

• dysponuję samodzielną grafiką: GeForce 8600GT - i stąd pytanie: jak się mają te “przełączane” grafiki w konfiguracji Z68/i5 pod względem wydajności do tego GeForce’a?

• jeśli będę podkręcać, to raczej nie znacząco,

• jadę na solidnym zasilaczu Tagana 430W i wolałbym go nie wymieniać - czy któraś z tych płyt zrobi mu różnicę?

• w skrócie: czy są jakieś inne zalety tego chipsetu Z68, które uzasadniają wydanie na płytę circa około 150 PLN więcej?

Dziękuję z góry za pomocne wskazówki :slight_smile:

Pamięć DDR3 Kingston 4GB PC1600 CL9 HyperX

Zasilacz do obudowy XFX Core 450W

Obudowa ATX Midi SilentiumPC Brutus 410 Pure

Procesor AMD Athlon II X4 640 (AM3/95W) BOX

Dysk twardy Samsung 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB

Asus Radeon HD6850 1GB DDR5/256b 2D/H/DP PCI-E DCu

Płyta główna MSI 870-C45 AMD 870 Socket AM3 Płyta główna

Czy taki zestaw będzie dobrze działał czy coś zmienić na lepsze,gorsze??

Podsuma: 1737,74zł

Zamiast Athlona weź Phenoma.

Ile masz pieniędzy do wydania , do czego ma być przeznaczony ten komputer?

Witam.

Proszę o pomoc w ustaleniu konfiguracji komputera, którego zastosowaniem będą głównie gry [obecne na full, jak i nadchodzące, np: Battlefield 3, Assassin’s Creed 3…]

Na podstawie wcześniejszych postów “złożyłem” taki zestaw:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 399 zł

Płyta główna: AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ 305 zł

Pamięć RAM: GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 215 zł

Dysk twardy: OCZ Vertex2 80GB (280MB/270MB/s) 549 zł

Drugi dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 185 zł

MSI GeForce GTX 580 Twin Frozr II/OC 1536MB DDR5 /384bit/ 2xDVI/mHDMI - 1699 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 259 zł

System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL 325 zł

Razem - 4075 zł.

Mniej więcej tyle chcę przeznaczyć na komplet. Coś zmienić? Proszę o radę:)

Pozdrawiam.

Ten Phenom będzie ograniczał 580’tke.

Stanowczo lepszym połączeniem będzie tutaj i5-2500 K + GeForce 560Ti/Radeon HD6950.

Wydajniej, a i znacznie taniej.

Phenom II + gtx580 będzie znacznie wydajniejszy w grach od i5+560Ti, a to ma być główne zastosowanie tego komputera.

Ponieważ 955 też ma odblokowany mnożnik to można go spokojnie podkręcić do tych 3,9-4GHz i mieć wydajność podobną do standardowo taktowanego i5-2500, a różnica w cenie zapewnia tutaj ssd lub jak zauważyłeś lepszą grafikę. Gdyby stawiać sli/cf to wtedy znaczenie procesora rośnie, nawet w wysokich rozdzielczościach.

Przy wysokich rozdzielczościach i detalach ani trochę, bo większość roboty ma wtedy i tak grafika, a że w benchmarkach intel sobie nabije więcej max fps’ów nie wpłynie aż tak na płynność rozgrywki, bo tam gdzie nie będzie płynna na phenomie nie będzie też płynna na intelu bo w większości przypadków winowajcą będzie wydajność grafiki, nie procesora. Z resztą widziałeś kiedykolwiek Phenoma II X4 obciążonego przez grę do 100% na wszystkich 4 rdzeniach?

Żeby nie było, osobiście wziąłbym sobie 2500K, ale dlatego iż nie przywiązuję takiej uwagi do grania, a przy kompilacji, konwertowaniu, filtrowaniu multimediów itp. intel ma faktycznie dużą przewagę, a po podkręceniu nawet bardzo dużą.

screenshot002mx.jpg

Bardzo dziękuję za powyższe rady oraz szybką odpowiedź :slight_smile:

Wszyscy zgodnie polecacie i5-2500k więc coś w tym musi być.

@kliszka

Zamieniłeś geforca580 na radeona6970. Czy mógłbyś krótko i zwięźle wyjaśnić dlaczego?

Dodatkowo mam pytanie odnośnie pamięci. Zamiast 1600MHz polecasz 1333. Nie ma widocznej różnicy podczas użytkowania??

Pozdrawiam

Zapewne po to aby zmieścić się w budżecie, no i gtx580 nie jest o tyle wydajniejszy od hd6970 na ile wskazywałaby różnica cen między nimi, więc radeon jest po prostu bardziej opłacalny.

Nie, nie ma. Różnica widoczna jest właściwie tylko w benchmarkach, a i tam jest zwykle bliska błędu pomiarowego.

Nic dodać, nic ująć

Dziękuję raz jeszcze. Wasze uwagi bardzo mi pomogły:)

Tak więc niech bedzie radeon i pamięć przez Was zaproponowana.

Pozdrawiam

To teraz ja:). Po 7 latach użytkowania mojego PeCeta nadeszła już chyba odpowiednia pora na kupno czegoś nowego:).A więc tak: budżet optymalny do wykorzystania jaki mam to 1700-1800 polskich złociszy.Nowy komp służyłby do gier…filmów i neta (np ogladanie meczy w necie)…Żadne bawienie się grafiką mnie nie interere:).Fajnie by było też jakby nie żarł dużo prądu:) W sumie ze starego kompa nadaje się tylko naped DVD:)) no i monitor:).Chyba że kabel od monitora z tamtej epoki już nie będzie pasował ale raczej wątpie:) Także te 2 części już mi odpadaja:). Aaaa no i obudowa…Stara wiec moze nie pomieści wszystkiego…jakiś Stary Mustang…http://www.instore.pl/zestawypc/case3/1072A.jpg

Ktoś ma jakieś pomysły? Może Pan,Panie kliszka? :))

Ponieważ Twój budżet jest ograniczony , sugeruję zostawić obudowę oraz napęd DVD ( pytanie SATA czy ATA? ) - oto moja propozycja :

screenshot001xly.jpg