Napęd DVD jest ATA. Taką ma taśmę podpiętą http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … 27_002.jpg
Niestety , płyta którą umieściłem w zestawie nie obsługuje ATA , warto dołożyć 100zł do dobrego napędu optycznego , jeżeli jednak trzeba wprowadzić korekty - umieścić napęd optyczny w zestawie - odbije się to na wydajności tego zestawu.
No to tą stówkę jeszcze jakoś dam radę uzbierać,kupi się nowy napęd SATA i po problemie:).Dziękować za pomoc:).
To teraz ja
Ogólnie chodzi o pudło za około 2500-2800, jedyne warunki to:
-
dysk 1tb
-
bez napędu optycznego jeśli płyta obsługuje ATA
-
dźwięk nie musi być wypasiony, nie zależy mi na tym
-
komputer będzie służył do gier, filmów, internetu i CADA
-
fajnie by było jak by był w miarę cichy
AsRock P67 PRO /intel P67/ 359zł
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 749zł
Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 185zł
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139zł
Corsair 430W [CMPSU-430CXV2EU] 165zł
Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Blue 220zł
Vertex3D Radeon HD6950 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 869zł
Razem: 2776zł
Zestaw praktycznie pokrywa mi się z zestawem z innego forum, więc pójdę w tym kierunku
Różni się on tylko mocniejszym zasilaczem: Fortron EGN 650W
Witam
Proszę o pomoc w złożeniu zestawu opartego na tym procesorze: Intel Core i5-2500K.
Wymagania:
-Wydajna karta graficzna do gier
-4 gb ramu
-dysk HDD 1TB
Sklep esc.pl
Koszt do 2500 PLN
PS. Gdyby było taka potrzeba to mógł bym dołożyć jeszcze max 200 PLN.
Witam, zastanawiam się nad zakupem zestawu, który będzie się opierał na procku Phenom 955 BE x4 i płycie Gigabyte GA-990FXA-D3 lub Asus M5A88-V EVO.
Reszta:
Karta graficzna AMD 6950/GF 560Ti, zasilacz ~700W, szybki dysk 1 TB, pamięć RAM ddr3 8 gb, chłodzenie procesora pokroju Mugena 2 albo nawet Noctua d14, przewiewna obudowa, napęd.
Dodatkowo monitor co najmniej 24 cale najlepiej z podświetleniem LED.
Będę się bawił w OC i zmieniał w przyszłości procesor na Bulldozera. Na całość mam około 3200 zł. Sklepy w których będę kupował techplanet bądź proline.
Witam,
Bardzo proszę osobę/y kompetentną/e o zaproponowanie mi zestawu komputerowego do ceny max 2000zł.
Pragnę od razu zwrócić uwagę co jest dla mnie istotne:
Interesuje mnie tylko i wyłącznie “składak”,
Posiadam nagrywarkę pod IDE ATA, fajnie, jakbym mógł ją podpiąć pod nową konfigurację,
Interesuje mnie więc:
System Win7 HPx64
Obudowa + zasilacz
Płyta główna,
procesor - koniecznie AMD (+ wentylator (zamiast boxowego)
pamięć ram - koniecznie ddr 3
grafika - koniecznie radeon
dysk 1 TB (7200RPM)
Prosiłbym o możliwie najmocniejszą konfigurację jaką można za tą kwotę wyciągnąć.
Sklepy które mnie interesują:
Z góry dziękuję za propozycję.
Zestaw zamierzam nabyć w tym tygodniu.
Zestaw dla toonesa :
P.S - można zmienić procesor na bardziej wydajny np. AMD Phenom II X4 955 Black Edit , ale wiąże się to ze zmianą karty graficznej na mniej wydajną …
Hej !
Kliszka a co sądzisz o tym zestawie :
Brak w zestawie chłodzenia na procesor , te boxowe będzie za słabe jeśli zaczniesz go podkręcać . Dobry markowy zasilacz, solidna płyta główna z serii Military Class , bardzo dobra karta graficzna z wydajnym ,cichym niereferencyjnym chłodzeniem . Ogólnie zestaw dobry.
No i ram w jednej kości będzie mniej wydajny niż w dwóch z uwagi na dwukanałowy kontroler pamięci.
Witam wszystkich. W końcu i dla mnie nadeszła pora na zakup nowego komputera .
Złożyłem takie coś. Brakuje obudowy bo nie było w techplanet, ale już się zdecydowałem na zakup SilverStone Raven 2 RV02B-EW w innym sklepie.
Komputera będę głównie używał do gier (Arma 2, BF3), programowania i trochę do edycji wideo.
Zwracam się do osób mających większe pojęcie czy wszystko jest w porządku, czy może można by zmienić jakiś komponent na lepszy ale oczywiście nie za większą cenę.
Płyta i procesor w tej cenie to zdecydowanie kiepski pomysł. Tacens w zasilaczach nie słynie z na prawdę dobrych modeli. Z thermaltake’a tej klawiatury i myszki nawet korzystałem w wystawowym zestawie i owszem, są solidne, ale prawie 450zł za mysz + klawiaturę to zdecydowana przesada.
Co do myszki, jeśli ci dobrze leży i pasuje to oczywiście może być. Idąc dalej nie dopłaciłbym do tr silver arrow’a tyle kasy gdy można kupić scythe mugen’a 2. No i przy takim budżecie zdecydowanie ssd warto będzie wygospodarować bo są na to pieniądze i da to dużego kopa konfiguracji. Na koniec, owszem te g.skille są w ciekawej dość cenie, ale wpływ na wydajność będą miały nijaki. Tak więc zmodyfikowałbym na twoim miejscu to zamówienie tak, aby wyglądało w sposób następujący:
Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX 605.69 zł 745.00 zł
Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) 283.74 zł 349.00 zł
Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz HyperX XMP CL9 166.67 zł 205.00 zł
MSI ATI Radeon HD6950 Twin Frozr II OC 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express 751.22 zł 924.00 zł
Samsung 1TB SATA2 (HD103SJ) 158.54 zł 195.00 zł
OCZ SSD Vertex2 120GB SATA2 (OCZSSD3-2VTX120G) 3.5'' 460.98 zł 567.00 zł
Pioneer nagrywarka DVD DVR-S19LBK czarny OEM 77.24 zł 95.00 zł
Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100 139.84 zł 172.00 zł
Fortron AURUM500 500W 248.78 zł 306.00 zł
Logitech UltraX Black Premium OEM 62.60 zł 77.00 zł
Thermaltake Black Element 161.79 zł 199.00 zł
LG 23" IPS236V-PN 597.56 zł 735.00 zł
Razem: 3714.65 zł 4569.00 zł
A z klawiaturą jeśli chcesz zaszaleć to proponuję razera black widow, czyli model mechaniczny.
Dzięki za odpowiedź, fajnie to wszystko wytłumaczyłeś. Paru rzeczy nie uwzględniłem w moim poprzednim poście, tak więc już wyjaśniam. Konfiga robiłem na techplanet tylko dla przykładu, nie mieszkam w Polsce więc jestem zmuszony do kupna wszystkiego w innym sklepie internetowym. Co do płyty, wybrałem ten model bo wspomaga procesory FX, a gdy te wyjdą na rynek na pewno po jakimś czasie zrobię upgrade do buldożera (też jestem bardziej fanem AMD niz Intela 8)).
Dobrze ze odradziłeś mi Tacensa, ten zasilacz który mi zaproponowałeś wygląda na dobry, wcześniej nie zwracałem na PSU tego producenta bo go nie znalem. Myszkę którą podałem wezmę na pewno co do klawiatury to się zastanowię nad tańszymi wariantami z serii Tt eSports. Oglądając scythe mugena zainteresował mnie Ninja 3 który w tych testach jest tylko 4 stopnie mniej wydajny od silver arrow’a. Co do karty graficznej, to sklep w którym kupuje nie ma tak bogatej oferty i mam do wyboru tylko 3 karty 6950 i ta sapphire wydaję się najlepszym wyborem. Wziąłem 2 dyski twarde ponieważ planuję zrobić konfiguracje raid 1. Wybrałem WD ponieważ oddział dysków twardych samsunga przejęło segate. Na razie to tyle :razz: jak coś mi się przypomni to dopisze.
Na buldożery dobrym modelem płyty głównej będzie już coś takiego:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=41328
a co do procesora, to jeśli zamierzasz się na buldka przerzucić jak wyjdzie to nie ma sensu pakować tyle kasy w thubana. Lepiej wziąć deneba z odblokowanym mnożnikiem, a takowe tanio teraz chodzą (konkretnie Phenom II X4 955 np. http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=18357).
A co do procesorów… w zastosowaniach wielowątkowych 4 modułowy bulldozer ma spore szanse być szybszym od 4 rdzeniowych sandy bridge… ale to dość wąskie zastosowania komputera… w większości przypadków jego wysokie taktowanie z turbo, potencjał oc i bardzo wysokie ipc dadzą mu znaczną przewagę. Życzę najlepiej amd i sam siedzę na Phenomie, ale w tej chwili 2500K jest zdecydowanie najbardziej atrakcyjnym z wydajnych procesorów na rynku i takt w takt jest na tyle szybszy od Phenoma II że mało prawdopodobne jest aby bulldozer go przeskoczył… w najlepszym wypadku się zrówna, ale wtedy wychodzisz na minus bo musiałeś się bawić z 955… Ciężki wybór… sytuacja byłaby klarowna jakbyś poczekał z zakupem komputera do tego 19 września aby zobaczyć jakieś benchmarki FX’ów i podjąć ostatecznie decyzję co będzie lepsze.
FSP jest jednym z największych producentów zasilaczy na świecie, ale względnie rzadko sprzedawane są pod marką FSP.
Z oszczędnościami w zestawie ciągle zostaje na raid 1 z dwóch hdd, tak więc dalej będę sugerował jako dodatek do tego raida jednego ssd na system i oprogramowanie bo organoleptycznie na co dzień mój zestaw potwierdza mi jak dużą różnicę robi to rozwiązanie.
Witam,
Mam pytanie odnośnie dysku. Potrzebuje czegoś pojemnego w miarę dobrego. Na dysku będę trzymał zdjęcia w formacie RAW. Myślałem o Samsungu ale po tym co napisał tomeek99 mam wątpliwości. Wybrałem sobie taki dysk Samsung SpinPoint EcoGreen F4EG, 3.5’’, 2TB, SATA/300, 32MB Jak sądzicie dobry wybór? Czy może lepiej wybrać coś innego?
PS
Dysk na SATA II