Z racji, że nigdy nie miałem takiej gotówki na kompa prosiłbym o pomoc w doborze części. Komputer będzie dla Architekta i grafika 3d. Także Najważniejszy jest procek i dużo szybkiej pamięci. Budżet do i tylko do 4000zł. Proszę też nie szaleć z grafiką ta co tu jest powinna być wystarczająca.
Procesor: Intel Core i7-2600K 1100zł
Płyta Główna: ASRock P67 PRO3 B3 360 zł
Pamięć: Corsair 2x4GB 1600 MHZ Vengeance 290zł/ Albo goodramy w takiej samej konfiguracji.
Karta Graficzna: Vertex3D Radeon HD6870 669/700zł
Dysk Twardy: Samsung 1TB F3 185zł
Zasilacz: XFX XXX 650W Modular - 400zł Zastanawiam się czy nie dać jakieś tańszego ponieważ komputer nie będzie rozbudowywany przez bardzo dłuuuuugo.
Ja kiedyś kupowałem w arest.pl ale to też dlatego żeby mieć blisko, teraz na morele.net są tanie podzespoły i przy wyborze jakiegoś podzespołu na dole wybierasz inny i masz na niego rabat, np chłodzenie 10zł taniej, zasilacz itd.
konsola odpada PC to PC konsola to konsola, heh posiadam DVD, obudowe, i inne detale, ale raczej nie ma czego zostawiać, stary komp DVD było wymieniane, dvd które mam jest z firmy writemaster Buda jest, ale nie wiem dokładnie jaki to model bo wiem iż nie wszystko do każdej budy pasuje
– Dodane 10.08.2011 (Śr) 20:02 –
Szotek, dało by rade coś złożyć ? RedEvil, no zestaw niezły, ale można te 200 zł z nagrywarki, i obudowy wsadzić w co innego, i mocniejszego.
Ja jako zasilacz zgubiłem… Widzę to tak, brać to co poleciłem, ale zamiast chłodzenia, chwilowo na boxowym porządzić, i wtedy masz i5 2500k odblokowany mnożnik- bije jaki inny procek- jedynie i7 lepsza:P
Jak wybierzesz za 179zł + koszty wysyłki, jak mieszkasz gdzieś w pobliżu dużego miasta, można odebrać w sklepie, mają siedziby. 1369zł wyszło, według mnie lepiej brać i5 bez chłodzenia niż słabszy procek z…
Dokładnie, sam ostatnio złożyłem zestaw z i5 2500k i BOX’owym chłodzeniem i temperatury były zadziwiająco niskie (od razu nałożyłem Arctic Silver 5). Więc na początek boxowe chłodzenie spokojnie wystarczy
Witam. Planuję zakupić komputer , głównie ze względu na to iż mój jest wiekowy (gdyby tyle lat miało dziecko byłoby w 2 klasie SP :lol: ). Chciałem brać gotowy zestaw z allegro jednak wszyscy to odradzają. Dlatego prosiłbym Was drodzy forumowicze o “skęcenie” mi jakiegoś zestawu.
Nie mam jakiś określonych wymagań. Poszukuje pełnego zestawu tj skrzynki z wszystkimi bebechami. Komputer rzecz jasna do ogólnego użytku , miło będzie jeśli będzie szybki, a gry pójdą na przyzwoitych detalach.
Budżet który mogę na to przeznaczyć to 1500-1800 złotych.
Potrzebuję komputer w 99% do Internetu, filmów i Office. Bardzo sporadycznie jakieś programy statystyczne, proste programy graficzne. W gry nie gram i grać nie przewiduję, ale - jeśli tylko komp pociągnie - chętnie zarzuciłbym jakąś fajną samochodówkę
Planuję zbudować coś na bazie i5 2500k, idąc za głosem tłumu. Ale nie wiem, czy jest sens, skoro nie mam zamiaru grać, a tym bardziej kręcić procesor itd. Z drugiej strony, nie chciałbym AMD. Jakoś tak zawsze w komputerach tego Intela miałem. Do wydania mam teoretycznie ok. 2,5 tysiąca razem z monitorem, ale to, że mam tyle do wydania, naturalnie nie znaczy, że muszę tyle wydać. Chciałbym coś niezawodnego, cichego i “rozwojowego” - gdyby kiedyś chciał pograć albo popracować w photoshopie, można będzie dokupić dobrą grafikę itp.
To jest razem 1551 złotych. Zostaje jeszcze grafika, chłodzenie (konieczne?) i zasilacz.
Monitor chciałbym duży (dotąd pracowałem na laptopach). Min. 21 cali. Jaki format do moich zastosowań? 4:3 czy 16:9? Led czy Lcd? Szukam czegoś optymalnego w stosunku cena/jakość. Chętnie z tunerem TV.
Potrzebuję zestaw bezprzewodowy (klawiatura + mysz), który będzie miał klawiaturę najbardziej zbliżoną do tej:
Składam komputer, który ma mi służyć przez kilka następnych lat. Mam zamiar wymienić tylko niektóre części - obudowę, dysk, napęd DVD i peryferia zostawiam. Złożyłem coś takiego:
Z racji że na moim obecnym monitorze pojawiły się artefakty, planuję wymienić przede wszystkim jego. Zastanawiam się nad tym: BENQ 21.5" LED G2222HDL http://www.agito.pl/monitory-led/benq-2 … 61059.html = 447 zł
Monitor LED, niski pobór mocy, a parametry prawie identyczne jak LCD BenQ G2220HD (17 W vs. 42 W & 250 cd/m2 vs. 300 cd/m2 & 5000000:1 vs. 40000:1 & 447 zł vs. 423 zł). Wydaje mi się, że się opłaca.
Jeśli na monitorze pojawiają się pionowe pasy, a podłączony jest do niego tylko kabel zasilania (czyli nawet na ekranie “podłącz urządzenie”), to nie ma możliwości by była to winy karty graficznej…
I może potrafisz uzasadnić dlaczego powyższy zestaw nie ma racji bytu? Oczywiście, wykluczając ten monitor i dysk twardy. Chciałem się zmieścić w okolicach 1300 - 1400, no i się udało. Zestaw składa się “w kupę”, więc nie widzę podstaw do krytykowania go jako ogółu. Generalnie, przyjąłem Twoją wypowiedź tak: “trzeba nabić kolejny post, nie znam się na tym temacie ale mogę zaczepić o to i jak coś poradzić, żeby spytał się innych”. Sorry.
Mam do kupienia nowy komputer, głownie do gier. Budżet ok 3,500 z monitorem. Wybrałem takie 2 zestawy. Który lepszy i dlaczego? Co ewentualnie zmienić?