Wybór komputera - Zestawy komputerowe

@KrilanPL

Jest jak najbardziej sens zmienić e7200 na Phenoma II x4, lub intela o architekturze sandy bridge 2 rdzeniowego z HT (choć w tym drugim przypadku odpada oc, więc standardowo model musiałby mieć sensowne taktowanie bazowe, a takie i3 są w sumie drogie i nie mają ani turbo ani odblokowanego mnożnika, co powoduje że taki wybór byłby mocno wątpliwy).

Wg. mnie dobrze zrobisz jeśli poczekasz te 2 tygodnie na premierę bulldozera, powinny jeszcze bardziej spaść ceny Phenoma II 955, a dodatkowo będziesz wiedział czy sensowne będzie dopłacenie do płyty głównej na AM3+ zamiast AM3 dla przyszłej kompatybilności z tymiż właśnie bulldozerami.

Co do ram’u to za ~220zł można dostać 2x4gb 1600mhz kingston’ów hyperx, a jeśli to zbyt wiele to 1333MHz adaty gaming o tej samej pojemności można dorwać nawet 50zł taniej i właśnie w coś takiego bym celował, bo koszt jest teraz mały, a nie będzie potrzeby rozbudowy przez dobrych parę lat.

Co do niskich minimalnych fps’ów powody mogą być dwa - sterowniki do geforce’ów nie lubią się za bardzo z 2 rdzeniowymi procesorami, a dodatkowo ten e7200 jest dość nisko taktowany jak na wolfdale’a.

Siema potrzebuje pomocy przy zakupie sprzętu lecz nie wiem co się z czym je… Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś polecił coś dobrego do gier :wink: interesuje mnie płyta główna, procesor, ram i grafika. Łącznie mam do przeznaczenia 1000-1200zł

Hmm dziwna sprawa , Phenom II 955 BE po O/C na boxie 3,8 kladzie core i7. Tylko dlaczego kosztuje 350-400 zl za nowy ? a core i7 sami sobie odpowiedzcie . O co tu chodzi ??? Jak tak to zaraz biore Phenoma.

Phenom nie ma szans z i7.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj … /5194.html

Oczywiście testy z grami też są. Nie samym 3dmarkiem człowiek żyje

Szczególnie jeśli masz ograniczony budżet i dopłacenie do płyty głównej np. na p67 + i5 2500K wynosi jakieś 500zł co w przypadku Phenoma II daje znacznie mocniejszą kartę graficzną, a tego w grach żaden procesor intela nie nadrobi.

Wiem jak jest, bo sam mam Phenoma, ale wydajnościowo i7 jest dużo mocniejszym procesorem.

Nie pisz i7 bo to złe określenie, lepiej adresować architekturę np. nehalem i sandy bridge (w tym drugim przypadku tylko z odblokowanym mnożnikiem) są faktycznie sporo mocniejszymi procesorami od 955 phenoma II.

Więc do wyboru miałem Core i3 540 , core i5 650 , Phenom II 955 BE.

Wybór padł na Phenoma , było bardzo blisko core i3 ,ale zwyciężyła wiara w 4rdzenie (mam nadzieje ,że developerzy gier mnie nie zawiodą) , ten core i5 to porażka , po co wogóle to wydawali jak jest core i3 540 ???

Do procka będzie płyta główna : http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A79XTD_EVO/ mam nadzieję ,że to nie budżetówka najgorsza. Wygląda bardzo solidnie.

I pamięć ram DDR3 http://www.morele.net/pamiec-a-data-gam … 2g-330473/ mam nadzieję ,że w połaczeniu z GTX 460 GS 1GB GDDR 5 256 bit nie zawiedzie mnie w grach teraz i za rok.

Witam wszystkich.

Wszedłem niedawno na stronę komputronika z myślą o skonfigurowaniu komputera do gier. Chcę się zmieścić do 2500 zł. Oto konfiguracja jaką sobie wymyśliłem:

1. Kingston DDR3 2x 2GB 1333MHz CL9 109,90 zł

2. GeForce with CUDA GTX 550Ti MSI 1GB 2xDVI & mHDMI (PCI-E) Cyclone II 549 zł

3. Gigabyte GA-H61M-D2-B3 Zawiera: karta graficzna, karta sieciowa, karta muzyczna 259 zł

4. Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX 799 zł

5. Scythe Kozuti 119 zł

6. WD Elements Desktop 1TB Black USB 2.0 249 zł

7. Chieftec (GPS-450A) 450W bulk 189,90 zł

8. iBox Magic 8 czarno-czerwona - bez zasilacza 109,90 zł

Suma brutto: 2 384,70 zł

Nie jest to po kolei jak w konfiguracji z komputronika, ale wszystkie elementy są obecne. Średnio się na tym znam, zwłaszcza na chłodzeniach czy zasilaczach. Wybierałem elementy nie za drogie, wg mnie, i po porównaniu cech produktów (wybierałem ten, który był moim zdaniem lepszy) patrzyłem na opinie użytkowników. Wszystko jest kompatybilne, ale czy dobre? Tego nie jestem w stanie stwierdzić, dlatego proszę o pomoc. Co można zmienić, chyba że nic nie trzeba. Przypominam, że chcę się zamknąć w cenie do 2500 zł.

W Komputroniku jest strasznie drogo.

Czyli jeśli chodzi oczywiście o nowe części, to gdzie można znaleźć coś taniej? A zestaw? Warty zachodu, czy można coś lepiej złożyć?

Taniej jak na allegro raczej nie znajdziesz

Nigdy nie kupowałem na allegro, dlatego nie wiem, stąd moje pytanie czy można tam kupić fabrycznie nowe elementy?

Chyba żartujesz? Jasne że można kupić nowe z gwarancją,to są takie same sklepy jak inne.Procesor możesz śmiało brać używany,to się nie psuje

No to super. Więc jak ten zestaw? Tak jak mówiłem, potrzebuję komputer do gier z górną granicą 2500.

Płytę inną weź,koniecznie z sata3 i usb3.0…no i pomyśl nad i7

A grafika?

Każda gra na tym pójdzie,w tej cenie dobry wybór.Jeszcze jak byś dysk dopadł sata3 to by było git

Jaszczompik - proponuję nieco zmienić zestaw :

screenshot007sg.jpg

albo :

screenshot009fe.jpg