Wybór komputera - Zestawy komputerowe

A po co mu Core i7 skoro wystarczy 2500K i go podkręcić w razie potrzeby? :stuck_out_tongue: Oczywiście wtedy wskazany będzie już lepszy coolerc CPU (najlepiej coś w stylu SilentiumPC Fera HE1224 lub Thermaltake Contac 29 BP).

Niby tak. Z tym, że ja raczej nie lubię grzebać w biosie, ani w komputerze. Dlatego chyba lepszym rozwiązaniem będzie jednak i7. Z drugiej strony czy jest jakaś gra wykorzystująca wszystkie 4 rdzenie? Wiem, że takie programy są, ale ja ich nie będę używał. Mimo wszystko lepiej być przygotowanym na wszystko.

Dobry, nie dla mnie, a dla kolegi żeby mniej więcej wiedział co i jak wygląda i żeby się namyślił :wink:

Coś na i3 (chyba, że to jest nieopłacalne strasznie w porównaniu do AMD, no to wtedy ewentualnie AMD), 4GB RAM DDR3, w miarę mocna obudowa (a nie jakiś szajs za 40 zł, co się wygnie od dotknięcia), dysk 1TB (WD najlepiej, ewentualnie Samsung). Zasilacz miło widziany z odpinanymi kablami (jaka jest różnica w cenie?), grafika nie potrzebna mocna, tylko do filmów HD i Full HD, żadnych gier.

Bez szaleństw, ile to by mniej więcej wyszło? W przyszłości może 60GB OCZ Vertex 2, dokładka do 8GB RAM :wink: Napęd DVD niepotrzebny, bo nie używa (a jeśli już, to ma drugi komputer to sobie tam odpali i przegra), na OC człowiek jest otwarty, więc to również można brać pod uwagę :slight_smile:

Pozdrawiam!

Witam, szukam zestawu do 2k (bez dysku i obudowy). Kolega mi polecił to: http://www.bankfotek.pl/view/1073962 lub http://www.bankfotek.pl/image/1073973.jpeg . Dobry zestaw czy coś do zmiany?

A do czego będziesz go używał?

Głównie filmy, net i jakieś gry - Football Manager, COD i CS. :slight_smile:

screenshot007sg.jpg

Może ten zestaw? Zaproponował go @kliszka.

Tym bardziej po co ci dopłacać do i7? Po to żeby mieć 8 wirtualnych wątków podczas gdy powątpiewasz w wykorzystanie 4? No i nie zapominajmy o niebywale hojnych 100 dodatkowych megahertzach przy dopłacie zaledwie 400zł na 2500K ;] To są praktycznie te same procesory 2500 i 2600, wyższy numerek jest po to aby laicy się nacinali na nie i bez sensu marnowali sporą kasę którą można było wydać np na dobre chłodzenie procesora i dodatkowe 8gb ramu…

Hej !!

Planuje sobie zlozyc pcta w przedziale okolo 3 - 4 tys zl bez monitora myszek klawiatur tylko sam komp. Sposob uzycia ? net filmy ale tez mam ochote pograc. Zastanawiam sie czy za ta cene dam rade pograc w bf3 :slight_smile:

Z gory dzieki za pomoc.

Witam, chciałem prosić o poradę co możnaby usprawnić w tym zestawie - nowe-podzespoly-komputera-jak-rozegrac-t460920.html - mam do wydania ok 1300 zł i chciałbym wymienić cokolwiek byleby poprawiło wygodę.

W temacie jestem całkowicie zielony i np. po wejściu na techplanet nic nie rozumiem :confused:

Z góry dzieki za pomoc.

Witam!!

Znalazłem kupca na mój sprzęt z podpisu i chciałbym zakupić sobie coś wydajniejszego, zastanawiam się nad:

Plyta Główna: ASRock P67 EXTREME4 (B3) 550zł

lub ASROCK FATAL1TY P67 PERFORMANCE 450zł

Procesor: INTEL Core i5 2500K - 3,3 GHz - Cache L3 6 MB - Socket LGA 1155 750zł

Chłodzenie: Zostaje z starego sprzętu

Pamięci: Tutaj czekam na waszą propozycję, 8GB to chyba teraz standard.

Dyski Twarde: OCZ Solid 3 60GB - Dysk SSD 2.5" / SATA III 380zł

2x Western Digital CAVIAR 1TB 64MB SATA3 (WD1002FAEX) 600zł

Karta Graficzna: Oczekiwanie na AMD Radeon HD 7000 do tego czasu na integrze, chyba że cena 7000 będzie zaporowa, lub wydajność niewiele lepsza to 6950/6970

Zasilacz: Brak mi jakiejkolwiek wiedzy na ten temat, czekam na propozycje

Obudowa: Zostaje z starego sprzętu

Napędy: Zostaje z starego sprzętu

Ile według was specjalistów :smiley: powinienem zawołać za mój stary zestaw: zostaje tylko u mnie obudowa, chłodzenie proca, napęd, i monitor.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Jak w życie wejdą podwyżki w TSMC, to na pewno będą droższe niż to wcześniej planowano…

Niepotrzebnie drogo, P67 Pro3 B3 wystarczy w zupełności nawet do mocnego podkręcania.

Jako że intel to proponuję najtańsze 2x4GB 133MHz… ewentualnie jeśli zależy ci na benchmarkach to możesz się zastanowić nad najtańszymi 1600MHz o tej samej pojemności.

Niewiele tańszy od Agility 3 i od Corsaira Force 3, a sporo od nich gorszy.

Drogo, głośno i mając ssd nie potrzebujesz super wydajnego magazynu danych… polecam tutaj 1x2tb wd ears, a zaoszczędzone ponad 300zł możesz dołożyć do 120gb wersji ssd.

HD7000 mają być znacznie mniejszymi układami o dużo mniejszym zużyciu energii, tak więc nawet jeśli jakieś podwyżki tsmc będzie sobie robiło to i tak cena końcowa kart będzie ustalona tylko przez amd, a to oznacza że na pewno HD6000 stanieją wtedy i być może one będą wtedy równie interesujące. Ewentualnie zobaczymy testy HD7000, może nas czymś zachwycą ;> Zasadniczo jeśli oczekiwanie na hd7000 będzie problemem to na pewno na 6950 się nie przejedziesz (w hd7000 ponoć model 7850 będzie jego wersją w 28nm), a jeśli chcesz zmienić platformę i jednocześnie poczekać to proponuję płytę główną na chipsecie Z68 i wtedy będziesz mógł poczekać na integrze z 2500K.

Opcja droższa z dużym zapasem mocy na podkręcanie i rozbudowę, a zarazem bardzo wysoką sprawność (80+ gold) - Forton FSP650-EGN (~300zł). Jeśli będziesz czekał na HD7000 i nie przewidujesz cross fire, to wystarczy zasilacz typu corsair cx430/xfx core 450.

Ostatnio waluty źle stoją euro dziś ponad 4,3, dolar prawie 3,2, przez kursy walut ceny mogą jeszcze polecieć w górę.

Witam i dziękuje Mariosti* za odpowiedz, mam jeszcze kilka wątpliwości i pytań.

Jak dobrze rozumiem płyty główne na P67 nie posiadają złącza hdmi czy dvi aby podpiąć monitor i korzystać z grafiki w procesorze?(co wydaję mnie się chore) Dopiero płyty na z68 mają taką możliwość? Po drugie chciałbym płytę główna do której w razie konieczności dorzucę 2 grafikę. Dlaczego podałem w pierwszym poście płyty główne firmy ASRock, mają coś takiego jak C.C.O. (Combo Cooler Option) pozwoli mi na montaż ThermalTake V1, chyba że to chłodzenie nie jest już wystarczająco wydajne do schłodzenie procesora, to mogę wtedy brać pod uwagę innych producentów i dokupienie odpowiedniego chłodzenia, co równa się +150zł.

Czy kupienie pamięci powyżej 1333MHz nie przyniesie żadnej poprawy wydajności?

Na pewno zasilacz który podałeś jest bardzo dobry, lecz zastanawiałem się na zasilaczem modularnym, mógłbyś podać coś dobrego, ktory w razie czego uciągnie 2xGPU + ewentualne OC.

Nie chcę się w dysputy o ekonomii tutaj mieszać, ale nagły wzrost dolara w sytuacji w której jest wielkie ryzyko niewypłacalności tego kraju to zwyczajna bańka spekulacyjna, a ponieważ rynek walutowy jest gigantyczny to nie minie wiele czasu, a bańka ta pęknie z hukiem.

Tak właśnie jest, dzięki temu intel mógł sprzedać “nowy chipset” drugi raz ;]

To faktycznie spora zaleta Asrocków iż do każdego można zamontować chłodzenie pasujące do lga775, a co do wydajności chłodzenia to nie ma powodu do obaw, bo sandy bridge wydzielają mało ciepła w porównaniu do większości mocniejszych modeli procesorów dostępnych oryginalnie na lga775.

W syntetykach coś tam da, przy poważnych obliczeniach na dużej ilości danych może też coś tam dać… dlatego wspomniałem że w razie czego dopłata do 1600MHz kości jeszcze jakiś sens tam ma (choć ograniczony), ale już szybsze pamięci mają sens tylko do benchmarków, bo ich cena jest zupełnie nieadekwatna do możliwości. A tak ogólnie to bardziej istotna dla wydajności systemu jest ilość ramu, bo swap nawet na superszybkich ssd jest o rząd wielkości wolniejszy od ramu.

Ten forton uciągnie to bez problemu, obudowę masz całkiem przestronną i nie będziesz miał problemów z poukładaniem kabli, a modularny zasilacz o podobnej mocy i sprawności to już kwota rzędu 500zł co szerze odradzam. Z kolei modularne zasilacze w cenie tego fortona EGN to konstrukcje mocno odstające pod kątem właśnie sprawności, a jest ona dość dobrym wyznacznikiem zaawansowania zasilacza i jakości podzespołów użytych do jego zrobienia (prawdopodobnie bliźniaczym mu modelem jest FSP Aurum i BeQuiet Straight Power Golden, a jest od nich tańszy bo ma mniej kabli i są bez oplotu, nie ma ładnie lakierowanej obudowy, ani nie jest reklamowany, bądź markowany czymś znanym, tak więc zasadniczo jest to okazja bo zwykle takiego typu zasilacze dostępne są tylko dla OEM’ów).

Takie coś wybrałem do użytku w biurze - póki co bez grafiki:

Płyta + Procesor + Pamięć: http://allegro.pl/core-i3-550-3-2ghz-x2-gigabyte-h55-8gb-ddr-3-i1810502443.html

Dysk: http://allegro.pl/wd-caviar-blue-500gb-sata3-wd5000aakx-warszawa-i1799574261.html

Obudowa: http://allegro.pl/obudowa-lc-power-pro-925b-usb-3-0-atx-2-3-okazja-i1801844411.html

Zasilacz: http://allegro.pl/zasilacz-fractal-design-integra-500w-rzeszow-fv-i1796544055.html

• do tego dojdzie jeszcze jakieś DVD będzie.

Czy taki zestaw będzie ok? a i czy zasilacz wystarczy?

Stąd dobry masz tylko zasilacz.

Podaj całkowity budżet, to coś złozymy.

Masz napęd?

JARObb , myślę, że coś koło 2000 zł mogę wydać, dodam, że preferuję intel’owskie rozwiązanie i tak by popracował kilka lat :slight_smile:

A napęd mam, także nie jest mi koniecznie potrzebny.