zapomniałeś jeszcze o monitorze … :x no ale z taką sumą pieniędzy proponuję coś z matrycą IPS - do wymienionych gier jak znalazł …
Monitor, myszkę i klawiaturę mam - chodzi mi tylko o skrzyneczkę
W tej cenie raczej ciężko będzie znaleźć coś do Wiedźmina…
Mam już kompa. Po prostu chce go ulepszyć. Obecnie mam:
Płyta główna: Asus P5K Pro
Procesor: Intel Core Duo e4500
Karta graficzna: Nvidia Geforce 8600 GTS
2 GB RAM
a na dysku strasznie mi zależy obecnie mam tylko 149GB…
pytają się Ciebie o zasilacz, bo nie wiadomo czy Twój udźwignie nowy sprzęt
W takim razie zasilacz: Chieftec BPS 950.
Z dyskiem się przemęcz, bo właśnie skoczyły w górę - niektóre nawet o ponad 100%
Więc, w jakiej cenie +/- można złożyć maszynkę pod wiedźmina żeby w miarę płynnie chodził na low/mid detalach ?
Nieopłaca się już nic w to pakować. Sprzedaj sprzęt na allegro i za 4500zł złoży się bardzo fajny komputer
– Dodane 23.10.2011 (N) 8:03 –
Dasz radę zmontować 2000zł?
Kliszka
Bardzo mi się podoba to co złożyłeś dziękuję jednak mam pytanie czy opłaca się kombinować dodatkowo 100 zł lub 200 zł by zamiast radeona 6870 kupić 6950 ? Będzie duży wzrost wydajności ? Jeśli tak to którego miałbym wybrać ?
Referent ? 2GB przy tej karcie ?
Imo lepszym wyborem byłby:
http://www.proline.pl/?p=MSI+R6950+TFIII1PEOC
Nie wiem, która gra żłopie najwięcej vram’u ale takie cienko zoptymalizowane gta4 na full detoksach(1920x1200) ładuje 1.2GB
z tą jednak różnicą ,że kartę z 2GB można zmodować do modelu HD 6970 ( dzięki czemu zaoszczędzamy następne 300 - 500zł ) czego nie da się z robić z w/w MSI
No właśnie modowanie Jest to ciężka sprawa do ogarnięcia ? Nigdy tego nie robiłem a podejrzewam że wzrost wydajności będzie. Kliszka myślałem jeszcze o tej grafie http://www.proline.pl/?p=ASUS+HD6950+1GB+DCII ale jeśli zmodowanie tej karty którą mi poleciłeś nie jest zbyt skomplikowane to może bym się tego podjął
"można" - kiedyś to na pewno, bo teraz to już nie bardzo, chyba, że kupisz używkę z początku ich wypuszczenia
można …przyjacielu ,można z tą tylko różnicą ,że musi mieć 2GB pamięci i musi być referencyjna ( choć należałoby robić to z kartą która posiada dual bios) , używamy do tego ATIWinFlash to program działa w środowisku Windows , można go uruchamiać zarówno z linii komend jak i z okienka. Przed modowaniem zabezpieczamy się zgrywając BIOS karty graficznej . Nawet jeśli nie będziemy jej modować to 2GB pamięci robi różnicę między kartą z 1GB .Tak na marginesie ,dziwę się ,że nie poleciłeś MSI HD6950 2GB DDR5 265bit PCI-e Twin Frozr III PE/OC - która jest tylko o 50zł droższa…
Reasumując modowanie karty to jednak ryzyko które może się nie udać , jednak karta z 2GB jest lepsza od 1GB -owej - to nie podlega wątpliwości.
P.S - Acardipane - jeśli chcesz zmodować Radeona HD 6950 szukaj karty z dual biosem. Taka karta da ci 100% pewność ,że w razie niepowodzenia w czasie modowania przywrócisz jej oryginalny bios a co za tym idzie 100% sprawność. Jak się zdecydujesz na modowanie pomogę ci …
Wiesz, że dokładać można w nieskończoność, dla innych 5 dych to dużo nie mówiąc już o stówie.
Btw. 2GB to może się przydać ale w rozdziałkach większych niż FHD bo w innym wypadku pozwolę sobie zacytować:
“Certainly, the first thing we wanted to know is if the reduction memory capacity with the Radeon HD 6950 GPU would cause a reduction in performance. We found that at lower resolutions like 1920x1200 the answer is no, performance was not impacted much if at all. Since both video cards use the same GPU the end-result was the same. Playing at 4X AA at 1920x1200 yielded no performance differences in any of the games.”
Niestety nie, ale myślę ze do 1500zł mógłbym dać rade :).
Procesor: AMD Athlon II X3 450
Płyta Główna: Asus M5A78L/USB3
Pamięć: GoodRam 2GB 1600 MHz
Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD 5670
Dysk Twardy: WD Caviar Blue 500GB
Napęd: Samsung SH-223C
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410
I tutaj się z tobą zgodzę ,jeżeli nie gra się w wyższej rozdzielczości od 1920 x1080 to dodatkowe 1gb pamięci na karcie ci się nie przyda , sugerując 2GB myślałem o modowaniu karty i o wyższych rozdzielczościach w grze ,na to pytanie jednak musi odpowiedzieć Acardipane
Pozdrawiam