Dziękuję za odpowiedzi do mojej prośby o sprzęt do 1500 zł.
Otóż nie jest to jakaś maksymalna wygórowana granica bardzo chciałbym zamknąć się w 1600 zł razem z dyskiem (30 zł do przodu nie zrobi różnicy). Ogólnie sprzęt przede wszystkim do gier. Pytam o sprzęt dla kolegi któremu zależy aby na tym działał mu Battlefield 3 i zastanawia się czy nie lepiej dać lepszą grafikę kosztem procesora. A i pytanie na której stronie sla17 masz takie ceny ?
Wszystkie ceny mam z esc.pl, osobiście wolałbym wziąć mocniejszy procesor, lepszą płytę główną i ciekawszy RAM wraz z lepszym zasilaczem i obudową, niż coś takiego proponowane wyżej - Phenom z tego co się orientuję jest wydajniejszy w grach, płyta główna - żeby na przyszłość nie żałować, że się wzięło tańszą, a przy zakupie dodatkowego podzespołu okaże się, że trzeba kombinować albo to wymienić, RAM od GeIL IMO ciekawszy od GoodRAMów (głownie ze względu na ten radiator, przez co całość lepiej wygląda, trochę lepiej odprowadza ciepło, a różnica niewielka), do BF3 lepiej się sprawdzi 6770, obudowa - macając u innych te obudowopodobne wytwory za 70-100zł dochodzę do wniosku, że Brutus to całkiem inna kategoria przy różnicy niewielkiej w cenie, można wziać 310 Pure Black, ale IMO gorzej wygląda, zasilacz - SeaSonic też OK, ale kable w oplocie, lepsza obudowa (i wygląd ) mam wrażenie że cichszy polepszają sytuację, jest tańszy OCZ Stealthxstream 400W, Fractal Design też ma ciekawy zasilacz w ofercie, Corsair CX430 (który ja mam) też się sprawdzi Biorąc pod uwagę obecne ceny i tak w stosunku cena/opłacalność wychodzą 1TB, ale ich ceny widać i niżej za 399zł jest WD Caviar Blue 500GB - dwa razy mniej pojemny dysk jest tylko o 100zł tańszy, jeśli się ma jakiś dysk to naprawdę warto poczekać, aż wszystko opadnie (może się to trzymać nawet do wiosny)
No to tak ogarnalem pare rzeczy i zebralem wasze wypowiedzi. Mam juz takie mysle ze konczace pytania i milo by bylo gdybyscie swoje opinie wyrazili:
czemu 16 GB sie marnuje w grach ? to do czego az tyle ? napewno 8 wystarczy na dlugi czas ?
4 rdzenie w procku mysle ze wystarcza
w kartach graf roznicie sie zdaniami ale miedzy tymi dwoma bede rozpatrywac
chlodzenie - czarna magia xD no nie wiem…
Najlepiej jakbyscie mogli zrobi update na swoich poprzepdnich wypowiedziach. PLSSSSSS ! Tak naprawde przezroczyscie rozumiem. Z tym chlodzeniem to tez poszukam, ale bardziej zdam sie na wasze wczesniejsze wypowiedzi.
Chciałbym się dowiedzieć czy składając sobie komputer Zamiast karty Asus (EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5) za 968,01 znalazłem niewiele droższą ASUS ATI (EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5) właściwie to ta sama karta tyle że ma 2 gb pamięci własnej a różnica w cenie to niecałe 80 zł… Warto czy nie? zajmuje dodatkowo 3 sloty zmieści się przy płycie głównej ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155? Chciałbym dobrać jeszcze kartę dźwiękowa do tej płyty czy ktoś mógłby się wypowiedzieć jaką kartę dźwiękowa i czy to wszystko się zmieści przy tej płycie? z góry dziękuje.
Bardzo dziękuję, jeszcze mam pytanie co do karty dźwiękowej, czy do płyty głównej ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 ktoś wie jaką kartę dźwiękowa można zainstalować ?
Cześć. Mógłby ktoś obeznany w temacie złożyć mi wszystkie komponenty do komputera, bez systemu, do gier, budżet to 1500-1600 zł. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś przy okazji do każdego komponentu pisać średnią cenę.