Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Cześć! Mój Tata do pracy potrzebuje mocniejszego zestawu komputerowego - dlatego chciałbym mu pomóc złożyć komputer.

Myślałem, żeby złożyć mu PC’ta z Windows 7 Professional (ze względu na tryb XP, który może się przydać przy przesiadce z XP). Chciałbym, żeby miał takie parametry:

Procesor: Intel Core i7

RAM: 16GB DDR3

Dysk: SSD 64GB + HDD 2TB SATA II 720RPM

Do tego: Napęd optyczny z odtwarzaczem BluRay (taki duży wybieg w przyszłość, jednak to maszyna na lata, więc wolę wyposażyć ją w odczyt tych płyt)

16 porów lub więcej USB 3.0 - to ważne, ze względu na to, iż do tego komputera przypięte będzie mnóstwo różnych urządzeń peryferyjnych - drukarki, skaner, dyski zewnętrze na których robione będą backupy - a więc zależy mi bardzo, żeby posiadł on jak najwięcej portów tego złącza.

Kartę sieciową z WiFi w standardzie N

Kartę graficzną, napęd dyskietek przełożę z obecnego komputera.

W tym spisie nie uwzględniłem płyty głównej, obudowy, chłodzenia, zasilaczy a także nie podałem żadnych marek - po prostu się na tym nie znam. Używam Mac’a, gdzie jak wiadomo wszystkie komputery są już złożone, mój Tato woli jednak Windows’a na którym działają wszystkie programy jakich potrzebuje oraz urządzenia peryferyjne. Dlatego bardzo prosiłbym o pomoc w złożeniu odpowiedniego zestawu komputerowego…

Tylku nie znajdziesz na płycie głównej. Będziesz musiał kupić, albo jakiś hub, albo dodatkowe karty rozszerzeń. Na żadnym MOBO nie ma tylu portów.

No dlatego pytam Was… pomógł by mi ktoś więc złożyć taki zestaw w którym byłyby wymienione przeze mnie podzespoły wraz z jakimś dobrym zasilaczem, płytą główną i pozostałymi częściami…

Oczywiście mogę to obejść, ale wolałbym, żeby w kompie było np. 4 karty rozszerzeń - z hubów korzystam w chwili obecnej i ma ta straszne efekty…

A ile masz kasy?

Powiedzmy, że pieniądze są na drugiej pozycji :slight_smile: najważniejsza jest jakość, niezawodność i możliwości…

Cześć. Prosze o pomoc w złożeniu zestawu głównie do gier za 1500zł, ale bez karty graficznej, bo tą już mam. Czyli potrzebuję płytę główną, procesor, hdd 500gb, ram, zasilacz i obudowę która to pomieści.

Kolega napisał do mnie, abym poprosił tu o złożenie komputera z monitorem za max. 3100 zł. Potrzebuje całej budki, czyli procesora, karty graficznej, ramów, zasilacza, płyty głównej, chłodzenia, dysku i samej obudowy. Komputer będzie wykorzystywany do gier, będzie podkręcany. Monitor 22 cale.

Pozdrawiam :slight_smile:

czy kolega ma obecnie komputer? mam na myśli wykorzystanie dysku HDD bo ceny - z wiadomych powodów - na dzień dzisiejszy są nie do przyjęcia i wypaczają sens składania zestawu .

Kolega odpisał, że niestety nie ma żadnego wolnego dysku i spróbuje znaleźć jakiś używany na Allegro. Tak więc proszę o zestaw bez dysku za jakieś 2900 zł :slight_smile:

screenshot016box.jpg

To jak nikt mi nie pomoże wybrać mocniejszego komputera do pracy?

Cenowo przydałoby się zmieścić w 5000 PLN…

Witam! Przymierzam się do zakupu nowego kompa z nastawieniem że będzie on służył do grania. Zakupu zamierzam dokonać po świętach więc wszystko się może zmienić. Limit cenowy to 4000 zł. Przygotowałem sobie taki zestaw na komputroniku:

1. Asus P7P55D Zawiera: karta sieciowa, karta muzyczna 439 zł

2. Radeon 6850 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) OC 709 zł

3. Intel Core i5 655K 3,20 GHz BOX 799 zł

4. Arctic Cooling Freezer 13 109,90 zł

5. OCZ Gold DDR3 3x2GB 1333MHz 239 zł

6. be quiet! Pure Power L7-350W 189,90 zł

7. MODECOM Nice 2 czarna - bez zasilacza 119,90 zł

8. Canon PIXMA MP495 199 zł

9. Monitor 24’’ Samsung S24A350H LED 889 zł

Razem: 3693.70 zł

Co o tym myślicie? Co byście zmienili i dlaczego? Zaznaczę jeszcze że nie jestem fanboyem żadnej firmy więc jeśli np. znajdziecie (ja nie znalazłem) procek AMD o podobnej cenie i wydajności to można się zastanowić.

W zestawie nie umieściłeś dysku HDD oraz napędu optycznego , zasilacz za słaby , pamięci RAM proponuję 4GB - do gier w zupełności wystarczy , obudowa - wybacz za te słowa - jest g…na. Napisz szczegółowo co ma być uwzględnione w zestawie.

Ogólnie jakoś drogo.

Pomijając monitor i drukarkę (sam ją mam), wychodzi przypuśćmy 3000zł.

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 835 zł

Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 399 zł

Pamięć RAM: Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance blue 199 zł

Karta graficzna: MSI Radeon HD6950 Twin Frozr III PE/OC 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 1120 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-222AB SATA (black) 90 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 279 zł

3061zł, lepszy procesor, lepsze MOBO, więcej RAM, lepsza grafika, fajniejsza obudowa i mocniejszy zasilacz - u siebie nie dałeś dysku więc i tutaj nie dałem, można by wziąć tańszy trochę monitor (za 550-600zł i wziąć ciutkę droższą, ale lepszego GTX 570)

Dysku twardego nie dałem bo wezmę ze starego kompa. Ceny są z komputronika - wiem że drożej ale nie chce kupować przez internet, poza tym na razie chcę się tylko zorientować za czym się rozglądać.

@Sla17: Ogólnie Twoja konfiguracja bardzo mi się podoba (mniemam że kupiłeś przez internet). Rozejrzę się za prockiem takim jak Twój (dopiero niedawno doczytałem że są 2 generacje i5, ta co masz jest drugą);Pamięć - to są DDR3 czy DDR2 ? Co do płyty głównej to szukam właśnie czegoś na intel p67 więc ta powinna pasować. Karta graficzna wyjebana w kosmos ale dla mnie chyba za droga, szukam czegoś poniżej 900 zł ale zobaczymy. Nazwa obudowy SilentiumPC Brutus 410 Pure Black słyszę dziś 2 raz (wcześniej na innym forum) więc to już raczej pewniak. Zasilacz może i faktycznie jakiś mocniejszy wezmę niż ten 350 W, w sumie o zasilaczu XFX też 2 raz dziś słysze tylko koleś polecał mi 400 W. O napędzie DVD zapomniałem, chyba wezmę ten sam co Ty.

Pamięci to DDR3, obudowa w tej cenie świetna, sam mam i mogę nic tylko polecać, oczywiście nie bez wad, ale mi nie łatwo dogodzić i musiałbym wziąć taka za 300 zł chyba :slight_smile:

XFX chyba nie robi zasilacza 400W, jest 450W. Nie może mocniejszy, tylko musisz wziąć mocniejszy, bo inaczej się nie odpali, za słaby będzie.

Zostaje 940zł, odrzucamy 200 na tego Canona (jak dla mnie nic lepszego w tej cenie nie ma, sam wybierałem bo zależało mi na możliwości bezprzewodowego druku). 740zł na monitor, twój wybrany monitor na agito.pl jest za 770zł, gdybyś brał cały zestaw tam nie powinno być problemu :wink:

Komputronik jest tańszy niż kiedyś, ale nadal drogi. Gdybym brał zestaw za 4k brałbym to co wcześniej podałem wraz z tym twoim monitorem.

Ok, to może teraz złożycie coś tańszego nieco?:stuck_out_tongue:

A nie masz może dysku chociaż najmniejszego, bo z bez dysku za 1200zł :

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 459 zł

Płyta główna: Asus M5A78L-M/USB3 /AMD760G, AM3+/ 260zł

Pamięć RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 110 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł

Zasilacz: OCZ StealthXStream2 500W 220 zł

1188zł, a jak z dyskiem to to samo, tylko że dysk WD Caviar Blue 500GB i słabszy procesor, np. to co ja mam w podpisie, albo Athlona II X4. Chociaż lepiej byłoby Phenoma, wydajniejsz.

Propozycja kupna zestawu z www.morele.net. Nie musisz się nic obawiać ,na wszystko dostaniesz gwarancję .

P.S - w zestawie umieściłem 8GB pamięci RAM , pamiętaj jednak ,że będziesz mógł ją wykorzystać tylko po zainstalowaniu Windows 7 64 bit.

screenshot018d.jpg

@ UP

Cooler Master Elite 371 za 170zł? Toż to zdzierstwo w biały dzień bo ta obudowa jest warta 120-130 zł czyli tyle ile solidniejsze i praktyczniejsze Brutusy 310/410.