Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Na pierwszej stronie masz zestawy, za 2100zł:

Procesor: Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 689 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 155 zł

Płyta główna: AsRock P55M PRO /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394, mATX/ 339 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 185 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD4770 Formula 512MB DDR5 /128bit/ HDMI DVI 399 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł

Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 90 zł

Zasilacz: Pentagram 400W Silent Force Value 149 zł

Suma: 2105 zł brutto

+Windows 7 HP 64bit 355zł

i masz wydajniejszy i pewniejszy zestaw niż te z supermarketów, choć dobrze by było jeszcze za czas jakiś dorzucić kolejną taką samą kość pamięci.

Dodane 13.12.2009 (N) 17:23

Czy ktoś widzi sens wkładania do zestawów z jednym GPU silniejszego i droższego zasilacza niż BeQuiet! PurePower L7 530W kosztującego obecnie 249zł? Ten zasilacz ma dobre okablowanie (P8 12V ATX, 2xPCI-E(6+2pin)), maksymalna moc też jest wystarczająca (cały zestaw z kręconym i7 z kręconą grafiką w stresie maksymalnie potrzebują niecałe 400W), silna (“podwójna”) linia +12V potrafiąca dostarczać 420W. Dlatego uważam, że nie ma sensu pakowaniu w zestawy z jednym GPU mocniejszych zasilaczy niż zaproponowany BeQuiet!, gdyż nawet na prądożernych podzespołach w stresie, ten zasilacz nie będzie się “pocił”, a zaoszczędzona kasa może albo obniżyć cenę zestawu, albo umożliwić kupno lepszego podzespołu.

Co o tym sądzicie?

Patrząc na cenę jest to OEM, nie wiem czy można go używać legalnie w kompie przez siebie złożonym, bo microsoft ostatnio zamieszał z licencją OEM na 7.

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-OEM … 15352.html

http://www.dobreprogramy.pl/Informacje- … 15413.html

Adalbert, sądzę, iż dosyć stary już model OCZ StealthXStream byłby wystarczający do tematów. Są to jednak komputery przykładowe i każdy ma prawo dostosowywać konfigurację do siebie. BTW grafiki powinny być dużo mniejsze, jakaś 1/2 albo 1/3 obecnej wielkości byłaby wystarczająca.

większość tego ma piszczące cewki, a po drugie mają głośny wentylator. A BQ, zgadam się z Adalbertem wystarczy, po drugie jest b. cichy i “zimny” :).

Można

Potwierdź to, tylko nie odsyłaj do polskiej strony microsoftu.

“Adalbert, sądzę, iż dosyć stary już model OCZ StealthXStream byłby wystarczający do tematów.”

Do cewek się nie przyczepię (ani zbytnio o tym nie słyszałem, ani nie jest to wyznacznik jakości zasilacza, bo to może się zdarzyć w praktycznie każdej konstrukcji), wentylator szczególnie w pierwszej rewizji chodził “słyszalnie”, okablowanie trochę słabsze (P4 zamiast P8 12V, w silnym kręceniu mocnych procesorów może być przydatne, niektóre wersje posiadają 1 wtyczkę PCI-E 6pinową, a niektóre 2, BQ ma 2 wtyczki 8pinowe, przy silniejszych kartach trzeba bawić się w przejściówki), ma słabszą linię +12V (po 18A na linię vs 22A na linię w BQ, i tak tak dużo nie potrzeba, ale jednak), 30W oficjalna mniejsza moc maksymalna (też mało znaczące), brak certyfikatu 80plus (ale sprawność dobra).

Zasilacz niby nie jest zły, ale jednak osobiście wolałbym mimo wszystko dopłacić te 19zł do maksymalnie potrzebnego okablowania przy pojedynczym GPU i pewnej ciszy (plus kilka mało znaczących faktów wspomnianych wyżej).

Dopłacanie do 550VX czy innych mocniejszych zasilaczy uważam za chybione, bo moc większa nie jest potrzebna, a całe potrzebne okablowanie mamy w BQ PP L7 530W. Oczywiście mowa o zestawach z pojedynczym GPU i tylko niektórych multiGPU.

Inaczej ma się sprawa z modularnym okablowaniem, wtedy uważam, że najlepszym zasilaczem jest OCZ ModXStream Pro 500W [OCZ500MXSP-EU] za 265zł:

-mocy jak wykazałem powyżej starczy na każdą konfigurację z pojedynczym GPU i na niektóre z multiGPU;

-okablowanie prawie takie samo jak w BQ PP L7 530W, a dodatkowo modularne;

-z tego co czytałem to jest cichy;

-ma certyfikat 80plus.

Reasumując, do wszystkich zestawów z jednym GPU prezentowanych na pierwszej stronie nie wkładałbym mocniejszych zasilaczy niż wymieniona dwa powyżej.

Jedynie do zestawów z HD5970 można zastanowić się nad silniejszym zasilaczem (chociaż bez OC powyższe zasilacze dadzą sobie radę) oraz dla osób, które zaznaczą chęć tworzenia SLI/CF w przyszłości sensowne staje się kupno mocniejszego zasilacza z większą ilością wtyczek np: BeQuiet! Straight Power E7 700W, BeQuiet! Cable Managment 680W, Corsair TX750W, Corsair HX650W czy OCZ Z Series 850W Modular.

Co do Windowsa 7 OEM, dlaczego sklepy sprzedają to osobom prywatnym? Łamią prawo?

Nie chwaląc się w standardzie corsair vx450 ma jedną linię 12V którą faktycznie można obciążyć 33A (z ponad 84% sprawności nawet na “amerykańskim” napięciu sieciowym), a w praktyce nawet do 40A (wciąż z ponad 81% sprawnością przy rzeczonym zasilaniu).

Ciekaw jestem ile ten BQ byłby w stanie w sumie wycisnąć z tych dwóch linii…

Corsairy są o wiele głośniejsze od BeQuiet! To też jest duża zaleta BQ.

mhm

Ten BQ w standardzie na linię +12V może dostarczać 35A, w praktyce pewnie trochę więcej (choć testów przeciążeniowych nie widziałem). Tyle że jak napisałem: “i tak tak dużo nie potrzeba”. No i dodatkowo w VX450W jest tylko jedna 6pinowa wtyczka PCI-E, do kart wymagających 2 wtyczek trzeba skorzystać z przejściówki (choć w tym przypadku 6 wtyczek Molex w zupełności wystarczy, ale jednak). No i jest droższy o 10zł, a wymiernych korzyści nie ma. :slight_smile:

Bez porównywalnej jakości testów bq zaletą corsaira jest to ze wszystko o nim wiadomo.

No BQ L7 to świeży produkt (już w standardzie ATX 2.3), ale przeszedł testy do certyfikatu 80plus, marka znana jest z dobrych i cichych konstrukcji (w końcu producent to Topower, robiący między innymi Tagany), więc mimo wszystko dalej nie jestem przekonany do dopłacania 10zł do VX450W (ale oczywiście to bardzo dobry zasilacz).

Wie ktoś może która z tych kart graficznych była by lepsza (pod względem wydajności / ceny):

1. GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI

700 zł

2)Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI

500 zł

Dla mnie trochę trudny wybór, z pozoru wydaje mi się GeFore lepszy bo ma więcej pamięci i obsługuje Shader Model 4.0, OpenGL 2.1 czego jakoś nie widziałem u radeona (esc.pl) ale za to rodzaj pamięci to tylko dd3 (radeon ma ddr5) i oczywiście cena. Jeśli ktoś wie która lepsza to niech napiszę. Z góry dzięki.

GTX260 jest nieco wydajniejszy od HD4870, w sumie nie warto dokładać bo za 750 masz HD4890.

Duża jest różnica między HD4870 a 4890 ? I właśnie jak to jest z tymi cenami sprawdzając właśnie na esc.pl wyskoczyło mi z 5 (z początku identycznych radeonów 4890) w cenach od 650-750 a w opisie są niemal identyczne…

Przy takiej cenie nie ma co się zastanawiać, HD4870. Obie karty prezentują podobną wydajność (zobacz testy na pclab.pl czy egielda.com.pl). Cyferkami przy pamięciach czy SM i OGL się nie przejmuj, patrz tylko na wykresy w grach w testach.

To ostatnie pytanie narazie ;d

Radeon HD4870 512MB za 500 zł jest a 1024 mb za 560 zł. Warto dopłacić te 60 zł dla tych dodatkowych 512 mb pamięci i czy zrobi to jakąś większą różnice w grach ?

2 lata gwarancji na BQ vs 5 na corsaira i jeszcze dodatkowo fakt iż corsair gwarantuje trzymanie tych parametrów w temperaturze 50 stopni (co stawia go pod kątem niezawodności w koszyku zasilaczy serwerowych).

//do certyfikatów 80plus zasilacze są testowane w temp 22-25 stopni (mało realnej nawet w dobrze wentylowanej obudowie)… a corsair dla przykładu reklamuje swoje hx750 i hx850 jako certyfikowane 80plus silver mimo iż przy procedurze testowej programu 80plus uzyskały gold’a.

vi3ro, jaka będzie nominalna rozdzielczość Twojego monitora?

A co do zasilaczy to już chyba wszystko zostało napisane, każdy może sobie wyrobić zdanie. :slight_smile: