Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Witam, w niedalekiej przyszłości pewnie będę musiał kupić nowy sprzęt, a że już w ogóle nie jestem w temacie, będę musiał korzystać z takich poradników.

Da radę podawać zamiennik GeForce przy każdym zestawie z radkiem? Jakoś pod spodem, gdzieś już coś takiego widziałem, na jakimś forum.

Nie chce tu kłótni o wyższości jednych nad drugimi, żadnych wyników testów, cyferek ani stosunku cyferek do ceny, NIE mam zamiaru też nikomu tłumaczyć dlaczego.

Kiedyś bardzo zraziłem się do tych kart i wiem, że znajomi, którzy je posiadają, średnio sobie je chwalą przy normalnym użytkowaniu, nie testach z punktami. Po prostu zasada “GF + najnowsze sterowniki ze strony producenta = wszystko działa świetnie” cały czas się sprawdza.

Jeżeli jest taka możliwość to będę wdzięczny.

A można wiedzieć jakie to były modele, po których Ty i znajomi się zrazili?

Adalbert prawdopodobnie 1920 x 1080 (16:9) albo coś koło tego.

Przy takiej rozdzielczości warto.

Wiem że teraz się nie opłaca kupować komputera bo na święta idą w górę strasznie (z 2200 do 2400 w tydzień mój zaplanowany zestaw skoczył) i tu moje pytanie, czy będzie się już opłacało kupić PCta na początku / połowie stycznia ? Czy jednak czekać do początku lutego ? I w jakich granicach ceny mogą spaść ?

Nie.

Naprawdę nie chcę tu dyskusji. Pytałem tylko o to, czy jest możliwość podawania GF jako jakiegoś “zamiennika” od konkurencji, bo jest to dla mnie ważne. Tyle. W sumie najlepiej byłoby napisać samo “nie”, ale moderator by wywalił :]

Taką postawę można nazwać fanboystwem (chyba, że poparta jest faktycznymi doświadczeniami z najnowszymi produktami, ATI od serii HD4xxx zmienił oblicze Radeonów).

HD4670 - GF9600

HD4770/HD4850 - GTS250

HD4870 - GTX260

HD4890 - GTX275

HD5850 - GTX285

Porównanie jest z grubsza, po szczegóły odsyłam do testów.

Gdy kupowałem pierwszy swój system OEM, pytałem się w biurze MS na temat licencjonowania systemie na sprzęcie nie firmowym, składanym samemu i tak:

• system jest przypisany do płyty głównej, choć można to obejść

• oem to wersja z supportem, ale jak sobie jak instalujesz to sam sobie zapewniasz support, inaczej jest gdy instaluje producent komputera np. msi, asus itd.

• Nie można go używać na kilku komputerach, ale to chyba oczywiste.

Aktualnie mam zainstalowany Windows 7 Pro oem, który sam kupiłem, a w standardzie na komputerze była vista.

płyta może się “popsuć”

Na przykład

Z tych newsów co dałem wcześniej wynika co innego, a tu posty z innego forum

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sho … &p=3420158

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sho … &p=3422099

Ja też mam takie informacje jaki mati.

Proponuję zadzwonić do MS i się dowiedzieć samemu. :slight_smile:

Witam serdecznie!

Bardzo proszę o rady odnośnie części jakie wymienić żeby usprawnić mojego kompa.

Aktualnie posiadam:

Płyta główna:

GIGABYTE GA-M61SME-S2 s.AM2

Procesor:

AMD ATHLON 64x2 4200, 2210 MHz

Karta graficzna:

NVIDIA GeForce 6100 nForce 405 (256MB) (zintegrowana)

Palit XpertVision GeForce 9500 GT Super 512MB DDR2 PCI-E BOX

Pamięć:

• Kingmax DDR2 2048MB 800MHz CL5.0 BOX

• SAMSUNG 1G 2Rx8 PC2-64OOU-666-12-E3

Zasilacz:

Modecom MC-400 400W

Chyba że lepiej go sprzedać i kupić coś całkiem nowego?

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

“Chyba że lepiej go sprzedać i kupić coś całkiem nowego?” Tak, lepiej go sprzedać, albo nawet oddać i kupić coś całkiem nowego.

To zależy czego od tego komputera oczekujesz. Duża modernizacja jest nieopłacalna, ale mała może być.

A jakie części do małej modernizacji mogę wymienić i na jakie? :slight_smile:

Jak komputer będzie płynnie działał i polecą mi jakieś spoko gierki, to jeszcze z rok go potrzymam.

Można zmienić procek na mocniejszy.

Czy to dobry upgrade do kompa za 900zł?

Procesor: AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 215 zł

Płyta główna: Asus M4A785TD-V EVO /AMD 785G, DDR3/ 325 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 155 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 430W 210 zł

Dobry

Dobry, chociaż w tej cenie możesz mieć zestaw z lepszym procesorem:

Procesor: AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ 330 zł

Płyta główna: AsRock M3A785GM-LE /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/ 230 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 160 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 350W 175 zł - do zestawów ze zintegrowaną kartą graficzną w zupełności się nada, a i z kartami typu HD4770 + procesorami czterordzeniowymi sobie poradzi

Suma: 895 zł brutto