Witam, w niedalekiej przyszłości pewnie będę musiał kupić nowy sprzęt, a że już w ogóle nie jestem w temacie, będę musiał korzystać z takich poradników.
Da radę podawać zamiennik GeForce przy każdym zestawie z radkiem? Jakoś pod spodem, gdzieś już coś takiego widziałem, na jakimś forum.
Nie chce tu kłótni o wyższości jednych nad drugimi, żadnych wyników testów, cyferek ani stosunku cyferek do ceny, NIE mam zamiaru też nikomu tłumaczyć dlaczego.
Kiedyś bardzo zraziłem się do tych kart i wiem, że znajomi, którzy je posiadają, średnio sobie je chwalą przy normalnym użytkowaniu, nie testach z punktami. Po prostu zasada “GF + najnowsze sterowniki ze strony producenta = wszystko działa świetnie” cały czas się sprawdza.
Wiem że teraz się nie opłaca kupować komputera bo na święta idą w górę strasznie (z 2200 do 2400 w tydzień mój zaplanowany zestaw skoczył) i tu moje pytanie, czy będzie się już opłacało kupić PCta na początku / połowie stycznia ? Czy jednak czekać do początku lutego ? I w jakich granicach ceny mogą spaść ?
Naprawdę nie chcę tu dyskusji. Pytałem tylko o to, czy jest możliwość podawania GF jako jakiegoś “zamiennika” od konkurencji, bo jest to dla mnie ważne. Tyle. W sumie najlepiej byłoby napisać samo “nie”, ale moderator by wywalił :]
Taką postawę można nazwać fanboystwem (chyba, że poparta jest faktycznymi doświadczeniami z najnowszymi produktami, ATI od serii HD4xxx zmienił oblicze Radeonów).
HD4670 - GF9600
HD4770/HD4850 - GTS250
HD4870 - GTX260
HD4890 - GTX275
HD5850 - GTX285
Porównanie jest z grubsza, po szczegóły odsyłam do testów.
Gdy kupowałem pierwszy swój system OEM, pytałem się w biurze MS na temat licencjonowania systemie na sprzęcie nie firmowym, składanym samemu i tak:
system jest przypisany do płyty głównej, choć można to obejść
oem to wersja z supportem, ale jak sobie jak instalujesz to sam sobie zapewniasz support, inaczej jest gdy instaluje producent komputera np. msi, asus itd.
Nie można go używać na kilku komputerach, ale to chyba oczywiste.
Aktualnie mam zainstalowany Windows 7 Pro oem, który sam kupiłem, a w standardzie na komputerze była vista.
Płyta główna: AsRock M3A785GM-LE /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/ 230 zł
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 160 zł
Zasilacz: bequiet! PurePower L7 350W 175 zł - do zestawów ze zintegrowaną kartą graficzną w zupełności się nada, a i z kartami typu HD4770 + procesorami czterordzeniowymi sobie poradzi