Wybór komputera - Zestawy komputerowe

faktycznie grafike moze gtx 550 a ram http://www.programosy.pl/program,easy-gif-animator.html ?

GTX 550 Ti jest drogi w stoskunku do możliwości, niewiele drożej jest lepiej HD6850 :smiley:

Nie wiem o co ci z ramem chodzi, ale GTX 550 to już przesada w drugą stronę, bo karta ta nawet z HD5770 sobie nie radzi.

@Mariosti* no nie wiem dlatego bardziej polegam na Was co do grafiki tylko cena 900 pln za karte a grac pisalem ze duzo nie gram a z przyszlych to planuje tylko w D3\

co do ramu to corszarze podobno sa dobrymy ramami dla graczy:) ale tez sam tego nie potwierdze wiec licze na wasze opinie:)

Mariosti - hd 6870 jest niewiele wolniejszy ale od zwykłych gtx 560ti , msi560ti hawk ma wydajność niewiele mniejszą od gtx 570 - według mnie hawk wart jest swojej ceny .

Po co do intela i5 pamięci 1600mhz ?- http://ark.intel.com/products/52210/Int … e-3_30-GHz

y0shi , tutaj masz filmik o podkręcaniu na tej samej płycie co twoja

jak podkręcisz tak do 3.2 to boxowe chłodzenie wystarczy powyżej tego musiałbyś mieć lepsze , kartę też można podkręcić

jaki masz budżet na ewentualną rozbudowę tego PC ?

http://img821.imageshack.us/img821/7874/33927818.jpg jednak jezeliby pozostac przy konfiguracji z AMD to jaka karta w zamian za 550… obudowa nie ma znaczenia wybralem praktycznie na pale ktora mi sie z designu podoba, zasilacz procz ze cichy to ma troche pozytywnych komentarzy aczkolwiek gdzies slyszalem ze powinien kosztowac tyle zlotych co ma watow:o

hawk to dokładnie to samo co zwykły GTX560Ti, ale z lepszym chłodzeniem, a jeśli chcesz podkręcać grafikę to HD6870 ma też bardzo duży potencjał. Jak na to nie spojrzeć, 560Ti nie jest warty 250zł więcej od HD6870… jakby było 100zł różnicy to można by się zastanawiać.

Co do ramu i procesora - to jest kwestia płyty głównej, nie tego co jest napisane w specyfikacji płyty głównej, a większość płyt głównych bez problemu z tymi procesorami radzi sobie z taktowaniem ramu na poziomie 1866MHz, czasem nawet 2133, kwestia dzielnika pamięci. A zawsze to dodatkowe kilka procent przepustowości i na dodatek te patrioty są tańsze.

@waczer

Zamiast 550Ti jak wspomniano wcześniej, znacznie lepszy a w podobnej cenie jest radeon HD6850.

Co do zestawu to zasilacz rasburo… jeszcze za 300zł, to totalna pomyłka. Wspominany ocz zs550 za 200zł jest bardzo dobrym wyborem.

Jeśli koniecznie na AM3, to może coś takiego zaproponuję:

Asrock 970 Extreme3 AMD 970 Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) 303.00 zł

2xPatriot DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz G2 Series CL9 326.00 zł

Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM 72.00 zł	

Samsung SSD 128GB SATA3 (MZ-7PC128N/EU) 2.5" 659.00 zł	

OCZ ZS 550W 214.00 zł	

SilentiumPC Gladius 800 223.00 zł

MSI ATI Radeon HD6850 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver.OC) 533.00 zł

AMD Bulldozer FX-8120 X8 AM3+ BOX 679.00 zł	

Thermaltake Contac 29 BP 121.00 zł

Razem: 3130.00 zł(techplanet.pl)

Bez ssd cena to 2471.00z zł

FX może w pojedynczych benchmarkach bywa pokonany przez Phenoma II X6, ale są to w zasadzie wyjątki, a im więcej czasu minie tym większa część oprogramowania będzie kompilowana z wykorzystaniem rozszerzeń obsługiwanych przez FX’a, a wtedy wydajnościowo wypada on lepiej nawet od i5-2500, więc nawet może być taki zestaw. Co do obudowy to enermax którego sugerowałeś nie ma dysków montowanych prostopadle.

na techplanet.pl płyty już nie ma

o tym ocz poczytam zaraz

ta grafike msi…/ moze inny producent:>

dysku jak już pisałem , mam wystarczającą ilość a i tak zamiast ssd bralbym terabajty:)

te patrioty tylko 8 nie 16?

naped tez odpada bo mam :slight_smile: zawsze jakis grosz sie z ceny urwie

Dodane 24.03.2012 (So) 8:59

OCZ, tak ma same pozytywy

grafika moze jak juz ati 6850 to http://www.proline.pl/?p=ASUS+HD6850+1GB+DC ?

:smiley: teraz widze 2x patrioty :blush:

plyty asrocka to podobno nie najlepszy wybor… obudowa SilentiumPC Gladius 800 jest prawie idealna :slight_smile:

ps. zestaw ma byc na tyle mocny zeby go juz nie podkrecac:) mysle zeby wytrzymal 3 lataa potem kto wie…:slight_smile:

Tu nie chodzi o terabajty tylko o bardzo szybki dysk na system operacyjny i oprogramowanie. Nawet mając 10xhdd spięte w raid 0 nie miałbyś takiego komfortu pracy i responsywności komputera jak z tym jednym ssd samsunga które sugeruję, a że budżet na nie pozwala to dlatego zachęcam. Zobaczysz że jak raz spróbujesz to już nigdy nie będziesz mógł wrócić do systemu na hdd, mówię z własnego doświadczenia plus cudzych opinii.

Jak nie ma jak jest i to dostępna?

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glo … 27594.html

To bardzo oderwana od rzeczywistości opinia, bo w średniej półce asrock robi najlepiej wyposażone, wycenione i dopracowane płyty główne ze wszystkich producentów. Podobnie ten 970 extreme 3, dobra cena, bardzo dobre wyposażenie, mocna chłodzona sekcja zasilania procesora… konkurencja nawet za 100zł więcej bywa gorsza od tego modelu, tak więc bardzo nierozsądny byłby wybór innej płyty.

Dokładnie to samo gpu, zapewne to samo pcb, tak samo długa gwarancja, a teraz różnice, msi jest 46zł tańsza i ma wyżej taktowane gpu i ram przez co jest wydajniejsza… głupio byłoby nie wziąć modelu msi w tej sytuacji, niezależnie od tego jakie to mity o różnych markach słyszałeś.

Teraz jest ale wczoraj nie bylo ‘niedostepna’ moze nie bylo na stanie :wink:

skoro uwazasz ze plyta jest ok, w tej cenie pewnie warto:) Ja slyszalem ze sama nazwa producenta mowi za siebie :slight_smile: ‘kamien w d**ie’ :slight_smile: ale moze to mit sam tego nie potwierdze:)

ssd… chyba do czegos takiego jeszcze nie dorosłem :slight_smile: Ale moze przy szybkiej maszynie dysk to dobry pomysl , pod system chyba nawet 32 by wystarczylo…:>

grafika … wszystko przemawia za MSI wiec chyba ok:)

o ramie jeszcze; bo bylo pisane ze do i5 na stronach wczesniej 1333 wystarczy… do tego buldozera x8 1600 sa ok:>

Ta opinia byłaby prawdziwa gdybyśmy mieli rok 2006 albo i wcześniejszy, od tego czasu Asrock to zupełnie inna marka i przede wszystkim od tamtej pory nie jest “tanią marką Asusa” tylko niezależną firmą.

Tak samo 1600’tki będą dobre i do intela i do bulldozera.

W opisie tego asROCKa na techplanet

"Podstawka:Socket AM3+/AM3

Chipset: AMD 970

Typ obsługiwanej pamięci:DDR3 2100(OC)/1866(OC)/1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800

Obsługa pamięci w trybie Triple Channel:Nie

Zintegrowana karta graficzna:Nie

Standard:ATX"

to musze plyte podkrecic zeby mi 1600 ktore kupie odpalily:>

To tak nigdy nie działa, pamięci domyślnie ustawiają się tak jak mają wpisane dane w spd, czyli na 1333MHz zapewne się ustawią same, jak będziesz chciał je ustawić na 1600MHz to tylko zmienisz dzielnik kontrolera ramu w biosie i tyle. Nazywanie tego podkręcaniem jest trochę niestosowne.

Takie cos na poniedziałek planuje w techplanet kupic wiec do jutra macie czas na komentarze :stuck_out_tongue:

razem:2277 czyli spokojnie na monitor starczy :stuck_out_tongue:

Cena RAM-u z kosmosu chyba, nieopłacalne CPU. Lepiej wziąć P67 PRO3 B3 + i5-2500K, a RAM zamienić na GoodRAM 2x4GB :stuck_out_tongue:

zobacz przed nazwą masz 2x :wink:

po co 2500k? pisalem ze krecic nie chce i pewnie nie bede

Witam drodzy forumowicze!

Składam swojego kompa przy ograniczonym budżecie 2300 zł jednak chciałbym zamknąć rachunek przed kwotą 2000 zł. Do celów domowo-studencko-rozrywkowych (3w1).

Chciałbym sprawdzić czy set nie ma jakiegoś rażącego błędu i czy czasem nie ma lepszego odpowiednika :wink:

-Procesor - AMD Phenom II X6 1055t

-Grafika - Radeon HD6870 1GB DDR5 256bit - i czy w tym przedziale cenowym 500-650 zł nie byłoby czegoś lepszego? lub o takich samych parametrach a tańszego

-Płyta główna - ASRock 970 Extreme 4

-Zasilacz - OCzStealthXStream 500W Sli - coś tańszego a pewnego?

-Pamięć - Kingston HyperX 2x2GB

-Dysk - Samsung HM641JI 640 GB

Faktycznie, nie doczytałem o tym 2x.

Nie wiem czego oczekujesz - w grach się lepiej sprawdza i poza grami jest w wielu przypadkach szybciej - wystarczy sobie poprzeglądać jakieś testy. Jeżeli zaś kupujesz zestaw na kilka lat - to może warto zaryzykować i wziąć FX-8120 - aczkolwiek nie sądzę, żeby Windows 8 przyniósł oczekiwane zmiany, a aplikacje… no cóż, wyjdzie Ivy Bridge, wyjdzie coś nowego od AMD i IMO po prostu będą jako niewypał i tyle. Jeżeli się rozmyślisz, to jest jeden mały problem - z tego co wiem ciężko to sprzedać, bo nie ma za wielu chętnych. i5-2500K szarpią wszyscy, bo to chodliwy towar i pewnie będą szarpać za kilka lat (tak jak dalej schodzą Q6600 G0, a ile już mają lat).

Widze, nie czytales :stuck_out_tongue: grac to tylko dla odprezenia i tak, bedzie i ma byc to sprzet na conajmniej 3 lata, a moze i wtedy sie go tylko zmodernizuje i karty 4GB wymieni sie na 8GB i moze wtedy sie kupi dysk ssd:) moze tez w miedzy czasie nagrywarke br. Na grafice za 3 lata moze juz sie nie posmigac ale na tym mi nie zalezy … chyba ze wyjdzie jakas gra typu teraz DIII